Plūškoks – kārumiem un veselībai

Par interesanto augu plūškoku daudzi, īpaši bērni, pirmo reizi būs dzirdējuši, lasot Dž. K. Roulingas fantāzijas romānu par Hariju Poteru. Šajā burvju pasaulē varenākais zizlis bija izgatavots tieši no plūškoka. Un ne velti – plūškoks arī ir viens no ievērojamākajiem augiem, ko izmanto ārstniecībā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

 

Kas plūškokā ir tik labs?
Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamentu visaugstākā antocianīdu koncentrācija ir melnā plūškoka (Sambucus nigra)  ogās – tā ir gandrīz divas reizes augstāka par koncentrāciju jebkurās citās ogās. Te jāuzsver, ka antocianīdi, kas sastopami melnā plūškoka ogās, ir visspēcīgākie dabā sastopamie antioksidanti, kas darbojas, lai pasargātu organisma šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojāmumiem un stimulē organisma imūno sistēmu.  Līdz ar to ir skaidrs, ka plūškoka ogas ir piemērotas  saaukstēšanās un gripas gadījumos kā arī pie bakteriālām, vīrusu infekcijām un angīnas. Plūškoka ogas satur arī askorbīnskābi, karotēnu, rutīnu, sambucīnu, miecvielas, karbonskābes un aminoskābes, cukuru.  Plūškoka ziedi satur valeriānskābi, etiķskābi, ēteriskās eļļas, saponīnu, miecvielas, un to tējas lieto kā sviedrēšanas, atklepošanas, caurejas un diurētisku līdzekli. Arī mutes un kakla skalošanai. Plūškoka augļi satur dažādas skābes, piemēram, ābolskābi un vīnskābi, dažādas aminoskābes un vitamīnus, minerālvielas. Ogās esošās ēteriskās eļļas veicina dziedzeru sekrēciju, sviedru un urīna izdalīšanos, veicina organisma attīrīšanos. Ogas, pateicoties to andioksidatīvajām īpašībām, samazina holesterīna līmeni, uzlabo redzi un sirds veselību.


Plūškoka ogas ir visspēcīgākais dabā atrodamais antioksidants


Lai iegūtu līdzvērtīgu antioksidantu daudzumu kas ir 100 g plūškoka ogās, Jums būtu nepieciešams 234 g melleņu vai  1964 g aveņu.
   

Plūškoks – līdzeklis pret saaukstēšanos. Klīniski pierādīts
Nav noslēpums, ka mūsu organisma aizsargmehānisms ir imūnsistēma. Tā paredzēta aizsardzībai pret miljoniem baktēriju, mikrobiem, vīrusiem, parazītiem un toksīniem, kas to vien gaida kā iekarot mūsu organismu. Visizplatītākais drauds mūsu imūnsistēmai, protams,  ir vīrusi. Pazīstamākie no tiem ir parasta saaukstēšanās vai gripa.  Te ļoti palīdz antioksidanti, kas cilvēka organismā izstrādājas patstāvīgi, tāpat mēs tos uzņemam ar pārtiku. Regulāri ievērojot diētas, grēkojot ar ātrajām uzkodām, uzturoties maz svaigā gaisā un smēķējot antioksidantu krājumi organismā sarūk un tie ir jāuzņem papildus. Te jāuzsver, ka visi augļi un dārzeņi satur antioksidantus, bet, lai iegūtu līdzvērtīgu antioksidantu daudzumu kas ir 100 g plūškoka ogās, būtu nepieciešams, piemēram,  220 g melleņu vai  1140  g sarkano vīnogu.  Pētījumā, kas tika veikts Norvēģijā, tika pierādīts, ka  plūškoka ogas atvieglo gripas simptomus un samazina slimības ilgumu. Vidēji gripas pacienti atlaba pēc 3,1 dienām, salīdzinoši placebo saņēmušie tikai pēc 7,1 dienas.


Mājās aug plūškoks. Kā izmantot?
Mājas apstākļos no svaigiem plūškoku ziediem var izgatavot garšīgu un vērtīgu sīrupu: no lielākajiem kātiņiem atbrīvotos ziedus liek kārtām ar sagrieztiem citroniem (bez sēklām) vai saldētu cidoniju šķēlītēm (citu jau jūnija beigās nav). Uzvāra sīrupu, ūdeni un cukuru attiecībās 1:1. Ar verdošo sīrupu pārlej kārtojumu un, ar drānu pārsegtu, tur nedēļu. Nav ieteicams izmantot stikla vai plastmasas traukus. Neilgu laiku šādu sīrupu var glabāt ledusskapī un izmantot atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai. Sīrupu var arī glabāt sasaldētu un ziemā pievienot tējai saaukstēšanās gadījumos. Ir ari citas, nedaudz atšķirīgas sīrupa gatavošanas receptes. Interesanti, ka Vācijā plūškoku ziedu čemurus iemērc šķidrā pankūku mīklā un apvāra eļļā. Pirms ēšanas pārkaisa ar cukuru un kanēli.
Augļus lieto sulu, sīrupu, želeju, ievārījumu un citu produktu gatavošanai. Mājas apstākļos augļus mazā daudzumā ūdens uzkarsē, caur marli notecina un šo šķidrumu, vēlreiz uzkarsētu, pilda burkās, īpatnējās garšas dēļ sulu labāk lietot kopā ar citām skābām vai nepievilcīgas krāsas sulām, piemēram, balto jāņogu, bumbieru, ābolu, krūmcidoniju. Skābā vidē plūškoku sulai ir sevišķi pievilcīga krāsa, tā ari padara maigāku skābas sulas garšu, arī sarkano jāņogu. Ar to var labi nokrāsot arī nepievilcīgas krāsas biezeņus, vīnu. Lai iegūtu želeju, 1 I sulas pievieno 70 g cukura un turpina gatavot līdzīgi kā citas želejas. Var pagatavot ari interesantu plūškoka augļu un piena dzērienu: kanēļa gabaliņu, krustnagliņas un 1 ēdamkaroti citrona sīrupa kopā ar 3 ēdamkarotēm cukura uzvāra nelielā ūdens daudzumā, pievieno glāzi plūškoka sulas un glāzi piena.

_____________________________________________________________________________________
"Sambucus for Kids" dabīgs sīrups bērniem imunitātes uzturēšanai un stiprināšanai.
 
Sastāvā: standartizēts, Bio sertificēts melnā plūškoka ogu ekstrakts, ehinācija un propolis, attīrīts ūdens, augu izcelsmes glicerīns un citronskābe. Produkts veidots uz fruktozes bāzes ar dabīgu aveņu garšu.
- Efektīvs un dabīgs līdzeklis imunitātes atbalstam un stiprināšanai
- Dabīga formula – nesatur krāsvielas vai konservantus
- Nesatur lipekli
"Sambucus Kids" piedāvā drošu, dabīgu veidu kā palīdzēt uzturēt veselību un labsajūtu Jūsu bērnam visa gada garumā, atbalstot organisma dabiskās aizsargspējas cīņā ar dažādiem vīrusiem.

KLĪNISKI PIERĀDĪTA EFEKTIVITĀTE

Melnā plūškoka ekstrakts mazina gripas un saaukstēšanās simptomus un saīsina slimības dienu skaitu.


Vidēji gripas pacienti atlaba pēc 3.1 dienām, salīdzinoši placebo saņēmušie tikai pēc 7.1 dienas.¹
Iepriekšējā publicētā pētījumā ², 90% pacientu, kas saņēma plūškoka ogas, pilnībā atveseļojās 2 līdz 3 dienās, salīdzinot ar 6 dienām placebo.²


¹ Zakay-Rones Z. et al. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. The Journal of International Medical Research. 2004; 32: 132 – 140
² Zakay-Rones Z. et al. Inhibition of Several Strains of Influenza Virus in Vitro and Reduction of Symptoms by an Elderberry Extract (Sambucus nigra) during an Outbreak of Influenza B Panama. The Journal Of Alternative And Complementary Medicine. 1995; 4: 361-369.