Arī Latviju apdraud poliomielīts?

Vēl nesen mediķiem bija cerība, ka līdz 2005. gadam poliomielīta vīruss būs izzudis pavisam. Taču šobrīd Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņo par pirmā tipa savvaļas poliovīrusa cirkulāciju Pakistānā un Ķīnā. Pakistānā šogad konstatēts arī vienīgais trešā tipa poliovīrusa gadījums Āzijā. Arī Latvijā pastāv poliomielīta ievešanas risks. Pasargāti ir visi vakcinētie.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad, līdz 13.septembrim Pakistāna ziņojusi par 84 savvaļas poliomielīta vīrusu izraisītiem saslimšanas gadījumiem, 2010.gadā tādā pašā laika posmā bija informācija par 48 saslimšanas gadījumiem. Ķīna septembra sākumā ziņoja par pirmā tipa savvaļas poliovīrusa konstatēšanu. Līdz 13.septembrim Ķīna paziņojusi par septiņiem saslimšanas gadījumiem ar savvaļas poliomielīta vīrusu.

Valsts aģentūra Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC), vērš sabiedrības uzmanību poliomielīta ievešanas riskam no pasaules teritorijām, kurās turpinās savvaļas poliovīrusa cirkulācija, t.sk. no Pakistānas. Lai gan 2002.gada 22.jūnijā Latvija, pierādot augstu imunizācijas aptveri un efektīvu epidemioloģisko uzraudzību, tika sertificēta kā no poliomielīta brīva valsts, tomēr, ņemot vērā situāciju pasaulē, arī Latvijā pastāv poliomielīta vīrusa izplatīšanās risks.

 

Pēc PVO datiem pasaulē līdz šā gada 13.septembrim reģistrēti 380 savvaļas poliomielīta vīrusu izraisīti saslimšanas gadījumi 16 valstīs. Pašlaik par endēmiskajām valstīm tiek uzskatīta Pakistāna, Afganistāna, Nigērija, Indija. Ķīnā reģistrēts uzliesmojums, bet ievestie gadījumi reģistrēti — desmit Āfrikas valstīs (Kongo Demokrātiskā Republika, Čada, Kotdivuāra, Burkina Faso, Mali, Gvineja, Angola, Kongo, Nigēra, Gabona). Pērn savvaļas poliovīrusu ievešana izraisīja lielu poliomielīta uzliesmojumu Tadžikistānā, kam sekoja infekcijas ievešana Kazahstanā, Turkmenistānā un Krievijā.

 

Reklāma
Reklāma

Latvijas valsts apmaksātajā vakcinācijas kalendārā iekļauta vakcīna pret poliomielīta vīrusu 2, 4, 6, 12 - 15 mēnešos. Lasīt vairāk...

LIC direktore, profesore Baiba Rozentāle atgādina, ka dodoties uz Pakistānu un citām poliovīrusu skartajām valstīm, kā arī valstīm, kur reģistrēti ievesti gadījumi, ieteicama vakcinācija pret poliomielītu. Neimunizētām personām, kas plāno doties uz poliomielīta skartajiem rajoniem, vajadzīgs pilns vakcinācijas kurss — trīs potes. Vakcinētiem cilvēkiem, kas saņēmuši trīs un vairāk vakcīnas devas pret poliomielītu, pirms ceļošanas ieteicams saņemt vienu vakcināciju. Pirmsvakcinācijas periodā ar šo infekciju biežāk slimoja bērni līdz piecu gadu vecumam, vasarā un rudenī. Pašreiz risks inficēties ar poliovīrusu ir jebkura vecuma nevakcinētai personai.

Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos, no poliomielīta brīvas valstis var pieprasīt ceļotājiem no Pakistānas apliecinājumu par vakcināciju pret poliomielītu, lai saņemtu ieceļošanas vīzu.

PVO šo Pakistānā pieaugušo saslimšanas gadījumu skaitu ar savvaļas poliomielīta vīrusu saista ar paaugstinātu poliovīrusa izplatīšanās risku, jo tuvākajos mēnešos Saūda Arābijas Karalistes pilsētā Mekā ir svētceļojumu sezona un sagaidāma liela mēroga iedzīvotāju pārvietošanās, tostarp, no Pakistānas. Saūda Arābijas Karaliste izdevusi prasību visiem ieceļotājiem no endēmiskajām valstīm būt vakcinētiem pret poliomielītu. Pēc PVO rekomendācijām ceļotājiem dodoties uz un no endēmiskām valstīm jābūt vakcinētiem.

Svarīgi zināt! Ja dodaties uz infekcijas skartajiem reģioniem, tad ceļojuma laikā mazgājiet rokas ar ziepēm un ūdeni, gadījumos, kad tās nav pieejams izmantojiet spirtu saturošu roku želeju. Mazgājiet rokas bieži, īpaši pēc tualetes apmeklējuma, autiņbiksīšu maiņas, pirms ēdiena gatavošanas, klepojot, šķaudot utt. Ēdiet pārtikas produktus, kas ir termiski apstrādāti un tiek pasniegti karsti. Ēdiet un dzeriet tikai pasterizētus piena produktus. Ēdiet augļus un dārzeņus, kurus iespējams pašam nomazgāt un nomizot. Dzeriet tikai vārītu ūdeni vai ūdeni un dzērienus, kas pildīti neatvērtās pudelēs. Izvairieties no ledus lietošanas.
Poliomielīta ierosinātāji ir enterovīrusu dzimtas vīrusi. Infekcijas avots ir cilvēks (slimnieks vai nēsātājs). Izplatīšanās veids - fekāli-orāls, vīrusa izplatīšanās iespējama arī gaisa-pilienu ceļā. Vīruss ir izturīgs ārējā vidē pret izžūšanu un sasaldēšanu, labi saglabājas ūdenī. Slimībai ir divas formas:

- neparalītiskā - bez spilgtiem simptomiem, ar īslaicīgu drudzi, iesnām, faringītu, vemšanu, vieglu serozu meningītu, bez paralīzes;

- paralītiskā - ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, galvassāpēm, nespēku, caureju, vemšanu, centrālās nervu sistēmas bojājuma pazīmēm, muskuļu vājumu, rīšanas traucējumiem, apgrūtinātu elpošanu, paralīzi.

Plašāk par infekcijas slimībām - www.lic.gov.lv (sadaļa - Infekcijas slimības)

 

Informāciju sagatavoja V/a "Latvijas Infektoloģijas centrs" Sabiedrisko attiecību speciālisti.