Vai tu esi apmierināts ar savu ģimenes ārstu?

Vai tev ir gadījies sēdēt garajās poliklīnikas rindās, lai tiktu pie ģimenes ārsta? Vai, beidzot tiekot pie speciālista, noslogojuma dēļ tev tiek veltītas vien 10 minūtes? Ja vēlies cieņpilnu un galvenais — kvalitatīvu — veselības aprūpi, iegādājies "Premium Medical" Primārās aprūpes karti. Tas nebūs pavisam par velti, bet noteikti būs tā vērts!

Vēršoties pie ģimenes ārsta, pacientam jāmaksā valstī noteiktā pacientu iemaksa — 1,00 lats, kas patiešām nav liela summa, tomēr pacienti bieži vien žēlojas, ka laiks, ko iespējams pavadīt speciālista kabinetā, ir pavisam īss — 10 līdz 15 minūtes, līdz ar to nav iespējams izrunāt visus svarīgos jautājumus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vēršoties pie ģimenes ārsta, pacientam jāmaksā valstī noteiktā pacientu iemaksa — 1,00 lats, kas patiešām nav liela summa, tomēr pacienti bieži vien žēlojas, ka laiks, ko iespējams pavadīt speciālista kabinetā, ir pavisam īss — 10 līdz 15 minūtes, līdz ar to nav iespējams izrunāt visus svarīgos jautājumus.

Ko nozīmē primārā aprūpe?
Primārā veselības aprūpe tiek definēta kā pirmais saskarsmes posms starp pacientu un veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju — ģimenes ārstu, ārsta palīgu, māsu, vecmāti, zobārstu, zobārsta asistentu, zobārsta māsu un higiēnistu. Tātad, ģimenes ārsts ir speciālists, kas nodrošina primāro veselības aprūpi un risina iedzīvotāju veselības problēmas. Vēršoties pie ģimenes ārsta, pacientam jāmaksā valstī noteiktā pacientu iemaksa — 1,00 lats, kas patiešām nav liela summa, tomēr pacienti bieži vien žēlojas, ka laiks, ko iespējams pavadīt speciālista kabinetā, ir pavisam īss — 10 līdz 15 minūtes, līdz ar to nav iespējams izrunāt visus svarīgos jautājumus. Tajā pašā laikā pacientam šķiet — diez vai par šo naudu maz esmu tiesīgs prasīt ko vairāk. Turklāt nav noslēpums, ka ģimenes ārsti ir ļoti noslogoti — vidēji katram ģimenes ārstam ir reģistrēti 1500-2000 pacientu. Speciālistam jābūt gatavam ne tikai pieņemt pacientus ārsta prakses vietā, bet arī doties mājas vizītēs.
Līdz ar to nav brīnums, ka gadās situācijas, kad pacients nav apmierināts. Stāsta paciente Liene: "Man bija problēmas ar kaklu, zvanīju savai ģimenes ārstei un lūdzu nosūtījumu pie LOR. Daktere sacīja, ka nosūtījums būs reģistratūrā. Nākamajā dienā devos tam pakaļ. Kad biju jau mājās, sāku rūpīgāk pētīt dokumentu. Izrādījās, uz tā nav norādīts ne speciālists, pie kura man jādodas, ne dakteres paraksta. Atkal dabūju doties uz poliklīniku, lai ģimenes ārste varētu dokumentus aizpildīt, kā nākas. Var jau teikt, ka esmu pati vainīga, jo nosūtījumu nepārbaudīju uz vietas. Un tomēr — jau tā trauslā uzticība šai dakterei ir zudusi."

Turklāt nav noslēpums, ka ģimenes ārsti ir ļoti noslogoti — vidēji katram ģimenes ārstam ir reģistrēti 1500-2000 pacientu. Speciālistam jābūt gatavam ne tikai pieņemt pacientus ārsta prakses vietā, bet arī doties mājas vizītēs.

"Mani vienmēr ir kaitinājis fakts, ka nekad nevar rēķināties ar pieraksta laiku. Es tomēr strādāju, un izraušanās līdz ģimenes ārstam prasa plānošanu. Un tas ir tik tracinoši, ka, gaidot savu kārtu, ir jāpalaiž vismaz trīs tantuki, kam "tikai aši kaut kas jāpasaka ārstam" un tad paiet vismaz piecpadsmit minūtes, kamēr viņas iznāk ārā. Neslēpšu — esmu pāris tračus pie ģimenes ārsta durvīm sarīkojusi! Un tas viss tikai tādēļ, lai tiktu pie nosūtījuma un pie nākamā speciālista nebūtu jāmaksā tik lielas naudas, bet dažreiz domāju, ka tas nav šo kreņķu vērts!"

Ceru, ka arī Latvijā pienāks diena, kad ģimenes ārsts saņems samaksu par sava darba kvalitāti: valsts viņam maksās par to, ka viņa pacienti ir veseli un neslimo, un pie viņa nenāk biežāk kā vienu reizi gadā — uz profilaktisko vizīti.

Reklāma
Reklāma

Klīnikas "Premium Medical" vadītāja Signe Dauškane-Platace atzīst, ka ģimenes ārstu sistēmas ideja ir laba, tikai Latvijā tās īstenošana nepavisam nav tāda, kādu cilvēks vēlētos sagaidīt. It īpaši aizņemts cilveks. "Es pilnīgi piekrītu viedoklim, ka vientuļiem cilvēkiem un cilvēkiem cienījamos gados nereti "tusiņš" poliklīnikā vai pie ģimenes ārsta kabineta durvīm ir retā iespēja komunikācijai ar citiem cilvēkiem. Bet sociāli aktīvam cilvēkam, kuram "laiks ir nauda", tā diemžēl nav. Ja man jāsniedz valsts ģimenes ārstu darba kvalitātes vērtējums, es nevarētu par visiem ārstiem teikt, ka viņi strādā labi vai slikti. Patiesībā, ir grūti strādāt labi, ja esi skrūve sliktā mehānismā," saka Dauškane-Platace.
Viņasprāt, ir svarīgi mazināt pacientu rindas pie ģimenes ārsta, lai ārsts vairāk laika var veltīt pacientu informēšanai un izglītošanai par viņu pašu veselību, par nozīmēto ārstēšanu, profilakses jautājumiem un veselīgu dzīvesveidu.
"Ceru, ka arī Latvijā pienāks diena, kad ģimenes ārsts saņems samaksu par sava darba kvalitāti: valsts viņam maksās par to, ka viņa pacienti ir veseli un neslimo, un pie viņa nenāk biežāk kā vienu reizi gadā — uz profilaktisko vizīti," saka klīnikas "Premium Medical" vadītāja.

Kādēļ vajadzīga "Premium Medical" Primārās aprūpes karte?
Lai arī Latvijas medicīnas sistēma paredz, ka par vizīti pie ģimenes ārsta jāmaksā tikai pacientu iemaksa, klīnikas "Premium Medical" vadītāja Signe Dauškane-Platace skaidro, kāpēc ir izdevīgi iegādāties "Premium Medical" Primārās aprūpes karti. Viens no svarīgākajiem argumentiem — Primārās aprūpes karte var kļūt par zināmu alternatīvu veselības apdrošināšanai, jo tikai retā apdrošināšanas kompānija piedāvā veselības apdrošināšanu privātpersonām. Signe Dauškane-Platace stāsta par novēroto: "Šajā laikā vērojam arvien lielāku cilvēku vēlmi rūpēties par savu un savu tuvinieku veselību, tomēr vienlaikus iedzīvotājiem ir ļoti praktiska pieeja tēriņiem. Par naudu, ko cilvēkiem par medicīnas pakalpojumiem arvien vairāk nākas maksāt pašiem, viņi vēlas saņemt augstas kvalitātes veselības aprūpi un augsta līmeņa servisu. Tādēļ, ņemot vērā kopējās tendences, tieši šobrīd piedāvājam pakalpojumu, kas garantē kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus un augstu servisa līmeni par pieejamām cenām — atbilstoši ģimeņu vidējiem ienākumiem."
 
"Premium Medical" Primārās aprūpes kartes plusi
"Premium Medical" Primārās aprūpes karte nodrošina klientiem iespēju saņemt primāro ārsta — internista palīdzību un konsultācijas vienmēr, kad tas ir nepieciešams visa gada garumā.
Iegādājoties "Premium Medical" Primārās aprūpes karti, klients nokļūs klīnikas "Premium Medical" internistu vai ģimenes ārstu uzraudzībā. Varētu teikt, ka visi kartes īpašnieki ir tādi kā kluba biedri, kuru veselība ir svarīga gan viņiem pašiem, gan klīnikas "Premium Medical" speciālistiem.


Klīnika "Premium Medical" Primārās aprūpes kartes īpašniekiem nodrošina:
* Bezmaksas internista — primārās aprūpes speciālista konsultācijas (limits 12 vizītes gadā) ar izvērstu apskati, izmeklēšanu un konsultāciju dažādu akūtu un hronisku slimību gadījumos, nepieciešamo papildizmeklējumu un analīžu nozīmēšanu, izmeklējumu un analīžu rezultātu interpretēšanu, ārstēšanas nozīmēšanu, apskatēm pirms vakcinācijas un konsultācijām par vakcinācijas kalendāru, konsultācijām par profilakses iespējām, nepieciešamās dokumentācijas noformēšanu.
* Atlaides citiem klīnikas pakalpojumiem — līdz 20% citu speciālistu konsultācijām, izmeklējumiem, vakcinācijai, fizikālās medicīnas procedūrām, laboratorijas pakalpojumiem.

Līdz 2011. gada beigām iepazīšanās kopējā cena ar visu iegādi ir tikai 59 Ls jeb mazāk kā 5 Ls mēnesī!

Vairāk informācijas par klīnikas darbību un jaunumu medicīnas aprūpē — Primārās aprūpes karti iespējams lasīt klīnikas mājas lapā

www.premiummedical.lv