TV sporta ziņu žurnālists Andris Rupais atver sporta klubu bērniem

Iedvesmojoties no savas – tēta pieredzes – sporta ziņu, raidījumu veidotājs, žurnālists un sporta pasākumu vadītājs Andris Rupais kopā ar domubiedriem izveidojis nodibinājumu Kustību lauks, kā mērķis ir vispusīgu sporta nodarbību organizēšana bērniem un jauniešiem. Tieši šobrīd ir iespēja pieteikties iepazīšanās nodarbībai Rīgas Teikas vidusskolā 4.oktobrī pulksten 18:30. Savukārt 6.oktobrī 19:00. būs tikšanās ar nodarbību vadītājiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Iesākumā tās būs fiziskas aktivitātes 3-7 gadu veciem bērniem, uz ko mudināja personīgā pieredze, proti, saviem bērniem nespēju atrast piemērotas nodarbības, kas būtu vispusīgas un metodiski pareizas,” pārdomās dalās Andris Rupais. Viņš skaidro, ka iespējas pirmsskolas vecuma bērniem ir, tomēr piedāvājumā aizvien dominē darbošanās viena, atsevišķa sporta veida ietvaros. Savukārt Kustību lauka mērķis ir sākt jaunu ēru, respektīvi, dot iespēju izmēģināt un apgūt dažādus un atšķirīgus sporta veidus.

Lai sekmētu bērnu un jauniešu sporta attīstību, nepieciešams orientēties uz konkrēto sportistu viņa ilgtermiņa attīstībā, neļaujot vecākiem uz saviem bērniem realizēt savas jaunības nepiepildītos mērķus vai treneriem realizēt savas sasniegumu ambīcijas, veidojot šauri specializētas darbības sportistu.

Kā stāsta Kustību lauka dibinātāji šobrīd veidojas koncepcija, ka agrā specializācija augstu sacensību rezultātu sasniegšanai ir vienīgais un galvenais treniņu veidošanas pamats bērnu un pusaudžu sportā. To atbalsta gan sporta klubu un skolu vadītāji, kas var palepoties ar rezultātiem, gan arī vecāki, kas veido finansiālo un sociālo atbalstu. Ja kāda trenera jaunie sportisti uzrāda labākus sacensību rezultātus, tad arī vecāki vēlas savus bērnus pārvest trenēties pie šī trenera. Sportistu un treneru sasniegumi veido arī sporta veida popularitāti un jaunu dalībnieku piesaisti, kas ir būtisks jautājums mūsdienu demogrāfisko apstākļu noteiktajai cīņai par katru jaunu sportistu. Tā, piemēram, piesaistot 3-7 gadu vecus bērnus vienam sporta veidam, potenciāli šie bērni ir atņemti citam sporta veidam, jo nevar vienlaicīgi un pilnvērtīgi pievērsties vairākiem sporta veidiem, ja treneris un vecāki kopā ar sportistu orientējas uz augstu sasniegumu uzrādīšanu.

 

.... svarīgi orientēties uz bērnu un viņa vispusīgu attīstību, nevis augstiem panākumiem vienā sporta veidā

Reklāma
Reklāma


Taču katram jautājumam ir vismaz divas puses. Sporta veida specifiskās un vecumam neatbilstoši augstas intensitātes treniņu slodzes liedz bērna organismam attīstīties vispusīgi, apgūstot dažādu pamatkustību iemaņas. Šāds šaurs atlētu sagatavošanas process pirms viņu fiziskā un psiholoģiskā brieduma sasniegšanas var radīt un rada dažādas neatgriezeniskas problēmas:
- vienpusīgu un šauru attīstību bez dažādu dotumu attīstīšanas iespējām,
- veselības stāvokļa pasliktināšanos (pārtrenēšanos, stājas problēmas asimetriskos sporta veidos u.t.t),
- sociālo attiecību disharmoniju (draugu trūkumu aizņemtības dēļ, partneru un konkurentu sociālo lomu uztveres īpatnības u.t.t.),
- psihoemocionālo diskomfortu (darbības motivācijas zudums, pārmērīga sacensību stresa ietekme, liela atkārtojuma skaita - - - emocionālais nogurums, vainas sindroma un pārmērīgas atbildības izjūtas veidošanās, bieži vien arī emocionālās vardarbības seku izveide),
- sportista karjeras neveiksmīga realizāciju, kas noslēdzas ar aiziešanu no sporta pirms savu talantu realizācijas vai arī sportisko rezultātu maksimuma sasniegšanu pusaudža gados ar tam sekojošu izsīkumu un nespēju sekmīgi startēt pieaugušo sportā.

Sports un kustību aktivitātes ir vitāli nepieciešamas cilvēka fiziskajai un intelektuālajai attīstībai, tomēr pārmērīga aizraušanās un neprasmīga darbība spēj sagraut visus pozitīvos mērķus. Lai sports un intelektuālā darbība ietu roku rokā, ir jāievēro vairāki noteikumi.

Sports sekmē personības attīstību un intelektuālo procesu norisi, jo:
- paātrina asinsriti un palielina skābekļa piegādi smadzenēm;
- samazina stresa ietekmi gan fizioloģiskā, gan arī psiholoģiskā aspektā;
- sekmē nervu šūnu atjaunošanos;
- veicina pozitīvo emociju daudzuma palielināšanos un pozitīvas dzīves uztveres veidošanos;
- paaugstina organisma imunitāti un veido labas veselības pamatu;
- bioķīmiski sekmē psihisko procesu norises kvalitāti;
- paaugstina pašapziņu un paplašina sociālo kontaktu veidošanos.


Nodibinājums Kustību lauks ielūdz uz iepazīšanās nodarbību Rīgas Teikas vidusskolā 4.oktobrī pulksten 18:30 un aicina uz tikšanos ar nodarbību vadītājiem 6.oktobrī 19:00.

Vairāk informācijas un kontakti:
www.kustibulauks.lv
Andris Rupais, tālr.: 29454455
Ilze Apsiņa tālr.: 29377269



Raksta autori: Agita Ābele, Andris Rupais, nodibinājuma Kustību lauks veidotāji