Ar cilmes šūnām pilnībā izārstē vēža slimnieku

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem pēc asins cilmes šūnu transplantācijas no ģimenes donora (alogēnā transplantācija) ir izdevies panākt pilnīgu pacienta izveseļošanos. 29 gadus vecajam vīrietim 2006. gadā tika diagnosticēta akūta limfoleikoze, kas ir leikēmijas paveids.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Tā  paša gada augustā tika paņemtas šūnas no ģimenes donora, slimniekam tika nozīmēta augstu devu ķīmijterapija un pēc tam veikta transplantācija. Rīgas Austrumu slimnīcas Asins cilmes šūnu transplantācijas nodaļas vadītāja Ilze Trociukas: „Toreiz ārstiem grūtības sagādāja apstāklis, ka šāda augstu devu ķīmijterapija netiek aprakstīti grāmatās un to nevar mehāniski pārrakstīt, tāpēc bija jāapgūst plašas papildus zināšanas par medikamentu savstarpējo mijiedarbību, efektiem, darbības ilgumu un blakusefektiem. Tajā laikā vēl nebija praktiskas pieredzes par ,,transplantāts pret saimnieku” slimības profilaksi, klīniskajām izpausmēm, šīs slimības apstiprināšanu un ārstēšanu. Izmaiņas ikdienas nozīmējumos mainījās vismaz 2-3 reizes dienā, pastāvīgi tika kontrolēta situācija pa brīvdienām„ skaidro ārste un piebilst, ka „ir milzīgs gandarījums, ka mūsu darbs ir nesis augļus.”

Ir pagājuši 3 gadi un pašlaik jaunā vīrieša analīžu rezultāti ļauj apgalvot, ka ir panākta pilnīga pacienta izveseļošanās.

Dr. I. Torciukas norāda, ka „alogēnā transplantācija ir ilgstošs process mēnešu un gadu garumā, jo notiek cīņa par dzīvību organismā, cīņa par to, lai slimība neatgrieztos un slimnieka organismā darbotos donora asinsrades cilmes šūnas.”

Rīgas Austrumu slimnīcā šobrīd iespējams realizēt divas programmas onkohematoloģisko slimnieku ārstēšanā – kopš 2001.gada autologo perifēro asins cilmes šūnu transplantāciju (šūnas tiek ņemtas no paša slimnieka) un kopš 2006.gada alogēno perifēro asins cilmes šūnu transplantāciju no saderīga ģimenes donora. Rīgas Austrumu slimnīca ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kur iespējams izmantot šo asinsrades cilmes šūnu transplantācijas metodi onkohematoloģisko slimnieku ārstēšanā.

2001. gadā veiktas 2 autologās transplantācijas, 2002.- 6, 2003. – 7, 2004. – 11, 2005. – 3, 2006. – 11, 2007. – 18, 2008. – 12 transplantācijas, kopā 70 autologās transplantācijas. No šiem pacientiem 70% ir remisijā (ir sasniegts stāvoklis, kad nav nekādu slimības izpausmju) ar Hodžkina slimības diagnozi, 53.3% ne-Hodžkina limfomas slimnieki un 75% slimnieku ar mielomu. No 2006.gada augusta tika uzsākta alogēnā transplantācija slimniekiem ar onkohematoloģiskām saslimšanām, ja viņiem ir saderīgs donors ģimenē, biežāk brālis vai māsa. 2006.gadā veiktas 3 alogēnās transplantācijas, 2007.gadā – 2, 2008.gadā veiktas 5 transplantācijas. Kopā 10 alogēnas transplantācijas.

Alogēnās transplantācijas visbiežāk veic akūtu leikožu gadījumos, bet autologās – limfomu un mielomas slimības gadījumos. Daudzos gadījumos transplantācija ir vienīgais ceļš kā slimnieku izārstēt. Šis pakalpojums pašlaik ir pieejams par valsts finansējumu.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca klīnika Linezers cilmes šūnu savākšanas un transplantācijas tehnoloģijas reģistrēja 2000.gadā, un tika saņemtas arī nepieciešamās Centrālās Ētikas komisijas atļaujas. Slimnīca ir Eiropas asins un kaulu smadzeņu asociācijas biedrs un, ārstējot slimniekus, ievēro Eiropā apstiprinātās un pētījumos pamatotās indikācijas. Cilmes šūnu eksperimentāla lietošana nenotiek.

Informāciju sagatavoja Inguna Potetinova, Rīgas Austrumu klīniskā  universitātes slimnīcas preses sekretāre


 
 

Reklāma
Reklāma