Kas jāņem vērā, darbojoties ar rauga mīklu? Rauga mīklas pamatrecepte

Raugam jābūt svaigam – tas nozīmē, ka tam piemīt patīkami skābena smarža un tas drūp drīzāk tādās kā plāksnītēs, nevis gabaliņos. Uz 500 g miltu parasti rēķina 1 paciņu rauga (lielākajā daļā Eiropas valstu tie ir 42 g).
Kas jāņem vērā, darbojoties ar rauga mīklu? Rauga mīklas pamatrecepte

FOTO: Pexels.com

Rauga mīklas pamatrecepte

• 500 g miltu
• 250 ml remdena piena
• 50 g cukura
• 50 g mīksta sviesta
• 30 g svaiga rauga
• 1 ola
• šķipsniņa sāls

 

1. Bļodā ieber miltus un vidū izveido iedobīti.

2. Mazā bļodiņā ielej 50 ml piena, ieber šķipsniņu cukura, iedrupini raugu un izšķīdini. Ielej iedobītē. Viegli apsijā ar miltiem turpat no bļodas malas.

3. Apklāj ar dvieli un uz 15 minūtēm noliec siltumā.

4. Pievieno atlikušo cukuru, pienu, olu, sviestu un sāli. Samīci viendabīgas konsistences mīklu – vislabāk to darīt ar mikseri, kuram ir mīklas mīcāmie āķi.

5. Pārklāj ar dvieli un noliec siltumā uz kādām 45 minūtēm. Pēc tam izmanto atbilstoši konkrētajai receptei.
 

Reklāma
Reklāma

Kas jāņem vērā, darbojoties ar rauga mīklu?

■ Raugam jābūt svaigam – tas nozīmē, ka tam piemīt patīkami skābena smarža un tas drūp drīzāk tādās kā plāksnītēs, nevis gabaliņos.

Uz 500 g miltu parasti rēķina 1 paciņu rauga (lielākajā daļā Eiropas valstu tie ir 42 g). Taču, ja vajadzīga netrekna mīkla, var iztikt arī ar 30 gramiem. Ja mīklai vispār nepievieno sviestu, pietiek pat ar 20 gramiem.  Tomēr tā dēvētajām smagajām mīklām, kurās ir daudz taukvielu, tiek pievienoti arī rieksti un žāvēti augļi, izmanto visus 42 g vai pat vairāk.

■ Raugam vajag siltumu, lai tā mīkla kļūtu poraina un uzrūgtu. Optimālā temperatūra ir 25–28 grādi. Piens, kurā izšķīdina raugu, nedrīkst būt par siltu – pie 40 grādiem rauga šūnas zaudē spēju dzīvot, un mīkla neuzrūgs.

■ Raugam nepieciešams cukurs vai milti un šķidrums, lai tas sāktu darboties. Tāpēc vispirms raugu izšķīdina remdenā šķidrumā ar šķipsniņu cukura un pēc tam ielej miltos izveidotajā iedobītē. Pēc tam uzsijā pavisam plānu miltu kārtiņu. Tad pagaida, lai šķidrumā sāk parādīties burbulīši, – tas nozīmē, ka raugs darbojas. Pēc tam var iemaisīt pārējos produktus.

■ Kad mīkla samīcīta, to vēlreiz liek siltā vietā, lai rūgst, līdz apjoms divkāršojas. Svarīgi, lai mīkla neatrastos caurvējā.

■ Arī pēc uzrūgšanas mīklu vēlreiz strauji samīca, lai atbrīvotos no lielākajiem gaisa burbulīšiem. Pēc tam vēl brīdi nogaida un tad var no mīklas veidot to, kas paredzēts.