Balti akcenti ģimenes Baltā galdauta svētkiem; PLUS recepšu idejas svinībām

FOTO: Publicitātes foto
Lai uzklātu tematisku svētku galdu, nav nepieciešams tērēties, gādājot dekorus.
“Lai uzklātu tematisku svētku galdu – šajā gadījumā baltu un latvisku –, nav nepieciešams tērēties, gādājot dekorus. Es daru tā: pārskatu visus priekšmetus un traukus, kas mājās ir balti un kas varētu noderēt šajā reizē. Atlasu stikla traukus un vāzes. Ja nav balta galdauta, tā vietā var izmantot baltas auduma salvetes vai gaišu linu,” teic Rimi Bērniem eksperte.
Ingas idejas baltiem akcentiem:
- Stikla un/vai baltos traukos (der arī dažāda izmēra burkas) liek baltas sveces, kā arī augus – puķes vai garšaugus no podiņiem. Latviskam galdam noteikti piestāv zaļi augi!
- Uzkodas var servēt uz koka dēlīšiem – arī tiem piemīt latviska noskaņa.
- Balta galdauta vietā var izmantot baltas auduma salvetes vai gaišu linu.
- Baltos traukos servē baltus, gaišus un/vai zaļus gardumus – baltas konfektes, baltus eklērus, sausmaizītes, marinētus ķiplokus, gaišu sieru, olīvas u.c., kas vien ģimenei garšo.

Ko celt galdā Baltā galdauta svētkos
“Sastādot svētku ēdienkarti, ir vērts sarīkot nelielu ģimenes apspriedi, kurā kā lieliem, tā maziem ir iespēja izteikt, ko gardu un, vēlams, baltu, katrs gribētu notiesāt. Ja ēdiens ierasti nav visai balts, kā tam varētu piešķirt baltu akcentu?” iesaka vecāku organizācijas vadītāja. “Man pašai šādos latviskos svētkos vienmēr gribas celt galdā kādu ēdienu no manas bērnības, kas varbūt ģimenē ir piemirsies vai pat nekad nav gatavots. Piemēram, maizes zupu.”
Maizes zupas baltais akcents parasti ir putukrējums.
“Putukrējuma vietā var likt arī saldo biezpienu, ko rotāt ar sarkanām ogām – šī krāsu kombinācija vienmēr piestāv valsts svētku galdam,” garšu variācijas iesaka Inga.
Cepta siera ritulis ar dīgstiņiem, valriekstiem, vīģēm, zemenēm un kļavu sīrupu.
“Uz pannas vai cepeškrāsnī apcep brī siera rituli, ko servē uz koka dēlīša vai trauka, pārlej ar kļavu sīrupu un rotā, piemēram, ar valriekstiem, zirņu dīgstiņiem, svaigām, pārgrieztām vīģēm, zemenēm vai citām ogām,” Inga atklāj, kādu balto ēdienu svētku galdā labprāt ceļ viņa pati.
“Saldie kartupeļi ir iekarojuši mūsu ģimenes sirdis, un arī šos kartupeļus var padarīt iederīgus Baltā galdauta svētkos!”
Kartupeli gareniski pārgriež uz pusēm, apslaka ar eļļu un cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 20-30 minūtes. Blakus cepties novieto zariņu ar ķirštomātiem.
Kad kartupelis ir mīksts, uz tā liek sieru “Stracciatella” un ceptos ķirštomātus. Garšu buķeti papildina ar bazilika pesto un zaļumiem pēc izvēles.
Par Baltā galdauta svētkiem
Baltā galdauta svētkus Latvijā atzīmē 4. maijā par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienai, kas notika 1990. gada 4. maijā. Baltā galdauta svētki ir aicinājums svinēt šo nozīmīgo valsts notikumu apzināti un kopā ar citiem – ģimeni, draugiem, kaimiņiem –, daloties atmiņās un pārdomās par brīvības iegūšanu un Latvijas nākotnes veidošanu.