Portugāle visai ģimenei

Pat dzīvot zem viena jumta ar mūsdienu pusaudzi var būt diezgan sarežģīti, tad kā noorganizēt kopīgu ceļojumu tā, lai prieks tiek visiem?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dažas lietas man tika pateiktas skaidri – nekādus muzejus, garas pastaigas pa parkiem, mākslas galerijām un citas garlaicīgas blēņas. Un tas nav viss – nemaz negaidi, ka mums patiks tas pats, kas tev. Un lai nav pārāk ilgi jālido un lai nav pilns ar „sēnēm”, kas tikai ēd, dzer un guļ saulē, toties ir civilizācija un internets, un līdz var braukt arī kāds draugs. Bet no otras puses  – labi, ka vismaz pagaidām kāds ar mums vispār kaut kur ir ar mieru braukt...


Īsi sakot, plānojot ceļojumu kopā ar pusaudzi, jāsāk ar viedokļu saskaņošanu un jārēķinās ar kompromisiem. Laimīgā kārtā vēlamo lietu saraksta augšgalā atradās lietas, kas var sagādāt prieku arī vecākiem – aktīva atpūta uz ūdens, saule, siltums un skaista daba.
Tā nu beigās mūsu izvēle krita uz Portugāles dienvidu daļu – pietiekami tuvu, silti, okeāns, skaista daba, visa veida aktīvā atpūta un iespēja arī vecākiem atrast kaut ko priekš sevis. Turklāt bijām dzirdējuši par veikborda nometni Delawake, ko Portugāles dienvidos rīkojot latvieši – ar to arī sākām, jo iespēja pavadīt dažas dienas zilā laivā, kalnu ieskautā dienvidu ezerā patika mums, bet veikbords ierindojās starp atbalstāmajām aktivitātēm mūsu pusaudzim un viņa draugam. Sazinājāmies ar Delawake un noskaidrojām, ka pie viņiem iespējams ne tikai vizināties pa ezeru un sportot, bet arī nakšņot ērtās tradicionālā Portugāles lauku stilā  iekārtotās kotedžās.

Domājām, ka vizināšanās ar dēli būs atrakcija tikai bērniem, bet iekritām paši – pietika tikai pamēģināt, lai aizrautos ar fascinējošo sajūtu, ko dod traukšanās par ūdens virsmu aiz jaudīgas motorlaivas un pirmais neveiklais triks uz ūdens.

Lidojām ar Ryanair caur Londonu uz Faro, jo piemērotu tiešo lidojumu neatradām. Pats par sevi lidojums nebija grūts, laiks starp lidojumiem Londonā ne pārāk ilgs, vienīgi iesaku pirms ceļojuma noskaņoties uz nelaipnāko iespējamo servisu un līdz pedantismam precīzi iekļauties bagāžas svara un izmēru limitos. Tad, iespējams, ka jūs pat sagaidīs kāds patīkams pārsteigums asprātīga un izdarīga stjuarta veidā.


Tā kā Delawake nometne atrodas stundas brauciena attālumā no Faro, bet līdz  rietumu okeāna piekrastei ir vēl tuvāk, nolēmām to izvēlēties par mūsu „bāzes punktu”. Ar izvēli nekļūdījāmies – dzīvošanas apstākļi Santa Clara a Velha ciematiņā bija ļoti patīkami, mūsu jaunajai paaudzei atradās atbilstoša kompānija, jo vienlaikus ar mums nometnē bija arī divas citas ģimenes no Latvijas, un ezers bija pat gleznaināks, nekā bijām iztēlojušies.

Bijām dzirdējuši par veikborda nometni Delawake, ko Portugāles dienvidos rīkojot latvieši.

Reklāma
Reklāma

Bet bijām kļūdījušies ar ko citu... Domājām, ka vizināšanās ar dēli būs atrakcija tikai bērniem, bet iekritām paši – pietika tikai pamēģināt, lai aizrautos ar fascinējošo sajūtu, ko dod traukšanās par ūdens virsmu aiz jaudīgas motorlaivas un pirmais neveiklais triks uz ūdens. Turklāt, izrādījās, ka nemaz nav skaidrs, kuram sākumā veicās labāk – mums sencīšiem vai jaunajiem, lecīgajiem. Veikošanas starplaikos izbraukājām apkārtnes skaistākās vietas – Sagres – nelielu uz klinšaina raga novietotu pilsētiņu ar cietoksni, tikai dažu kilometru attālumā no Eiropas vistālākā dienvidrietumu sauszemes punkta,  Carrapateira – ciematu ar, iespējams, gleznainākajām sērfa pludmalēm un relaksētāko atmosfēru visā piekrastē, Odeceixe, pilsētiņu ar brīnišķīgu līci un upes ieteku okeānā – tur katru vasaru darbojas Myplace – omulīga picērija, kurā atkal jau saimnieko latvieši, Zambujeira do Mar – kūrortpilsētiņu, kuru iecienījuši paši portugāļi.


Īsi sakot, brauciens patika mums visiem – bija gan saule, gan ūdens, gan sports, gan skaisti skati. Bērni aizņemti un priecīgi, mēs paši – atpūtušies, aizmirsuši par darbiem un pienākumiem. Domājam, ka nākošgad brauksim atkal!

Mūsdienīgā mamma.

Bilžu galeriju skaties šeit!



-