Plānā tāls ceļojums. Padomi, kā sagatavot bērnu laika joslu maiņai

Vasara ir laiks, kad daudz ģimeņu plāno tuvākus un tālākus ceļojumus. Jo īpaši grūti tālajos ceļojumos ir bērniem, kas "izrauti" no ikdienas ritma un mājīgās vides.

Laika joslu maiņas noteikti nav šķērslis, lai ceļotu kopā ar mazuli.

FOTO: Shutterstock.com

Laika joslu maiņas noteikti nav šķērslis, lai ceļotu kopā ar mazuli.

Vasara ir laiks, kad daudz ģimeņu plāno tuvākus un tālākus ceļojumus. Jo īpaši grūti tālajos ceļojumos ir bērniem, kas "izrauti" no ikdienas ritma, mājīgās vides, jo nereti nepieciešami vairāki pārlidojumi, lai nonāktu līdz galamērķim. Lai bērniņš pēc iespējas mazāk ciestu, viņš jau iepriekš jāsagatavo tālajam ceļam. 

Viss, kas izjauc diennakts ritmu, var izraisīt miega problēmas. Arī ceļošana vai pulksteņu pagriešana uz vasaras vai ziemas laiku.


Tuvie ceļojumi
Ja ņemat bērnu līdzi īsā un netālā ceļojumā (īsākā par 5 dienām, nepārsniedzot 3 laika zonas), centieties turēties pie ierastās laika zonas pulksteņa. Turpiniet ievērot ierasto dienas režīmu un gulētiešanas rituālu.


Tālāki ceļojumi
Ja ceļojat ilgāk un tālāk, Jums ir jāpāriet uz jauno laika zonu, bet nodrošiniet bērnam daudz rīta gaismas un vingrinājumus, lai "pārstartētu" melatonīna izdalīšanos. Piedāvājiet bērnam jau pazīstamu gulētiešanas rituālu. Ņemiet līdzi bērna mīļlietiņas un pat ērtos, ierastos palagus. Stundu pirms gulētiešanas pieklusiniet apgaismojumu. Divus līdz trīs vakarus neieslēdziet televizoru. Izvairieties no vēlām maltītēm.


Šķērsojot laika zonas virzienā uz austrumiem, ir grūtāk, nekā virzienā uz rietumiem. Tas tāpēc, ka mūsu dabiskais iekšējais diennakts pulkstenis neiebilst, ja esam nomodā 25 vai pat 26 stundas. Smadzenēm ir viegli pieņemt vienu vai divas papildu stundas. Bet, samazinot dienas garumu par dažām stundām, ir nepieciešama aklimatizācija vairāku dienu garumā.

Tātad, ja plānojat ceļot virzienā uz austrumiem, šķērsojot vairāk nekā 3 laika zonas, bērna aizmigšanas un mošanās laiku pavirziet nedaudz agrāk. Sāciet to darīt jau nedēļu pirms ceļojuma. Katru otro vai trešo dienu visas ikdienas darbības plānojiet 15 minūtes agrāk - celšanos, diendusu un maltītes.  

Reklāma
Reklāma


Lai ceļojot uz austrumiem vieglāk piemēroties jaunajai laika zonai, galvenais ir saņemt daudz dienas gaismas un izvairīties no garām diendusām. Pirmajā vai pirmajās divās dienās pamodiniet bērnu stundu vēlāk par ierasto pamošanās laiku. Ja dienā viņš ir noguris, nolieciet viņu agrāk gulēt diendusu.


Pāreju uz vasaras laiku var padarīt vieglāku, ja pirms pulksteņa pagriešanas pakāpeniski mainīsiet mazuļa gulētiešanas laiku. Nedēļu pirms pārejas, pēcpusdienas snaudu un gulētiešanas laiku pavirziet par 15 minūtēm agrāk. Pēc trīs dienām - vēl par 15 minūtēm. laika maiņas dienā visas darbības plānojiet vēl par 15 minūtēm agrāk, un pēc trīs dienām vēlreiz.


Lai Jums jauki ceļojumi kopā ar bērniem!


Rakstā izmantota Dr.Hārvija Karpa grāmatā "Vislaimīgākā mazuļa ceļvedis lieliskam miegam" (Izdevējs SIA "The White Book") publicētā informācija.