Tā nedariet! Biežākās kļūdas, ko mēs pēc svētkiem izdarām ar eglītēm

Eglīšu izmešana sadzīves atkritumu konteinerā, neizņemšana no plastmasas podiem un pārāk garu kociņu atstāšana pie konteineriem - tās ir biežākās kļūdas, ko iedzīvotāji pēc svētkiem mēdz pieļaut ar eglītēm.
Konteinerā kociņu iekšā nemetam. Noliekam to pie konteinera

FOTO: Shutterstock.com

Konteinerā kociņu iekšā nemetam. Noliekam to pie konteinera

Vides pakalpojumu uzņēmuma “Clean R” sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Auziņa sarunā ar portālu Jauns.lv norādīja, ka joprojām augsta popularitāte ir eglītēm, ko pārdod podiņos, un cilvēki labprāt tās iegādājas un nes uz savām mājām.
 

Plastmasas podiņu nevar pārstrādāt šķeldā

"Izplatītākā kļūda ir tā, ka pēc tam, kad eglīte ir savu nokalpojusi un svētki ir beigušies, tas kociņš netiek izņemts ārā no poda. Mēs nevaram otrreizējai pārstrādei šķeldā nogādāt kociņus, kas ir iekšā podos.

 

Protams, iespēju robežās mēs mēģinām paši ņemt ārā eglītes no podiņiem tur, kur varam, bet eglīšu apjoms ir tūkstošos skaitāms un mēs vienkārši fiziski nevaram paši parūpēties par to, lai katrs kociņš no poda tiktu izņemts.

Tāpēc mēs ļoti aicinām iedzīvotājus tajā mirklī, kad viņi transportē vai nes savu kociņu uz atkritumu konteineru, tad izņemt to no podiņa, jo plastmasu pārstrādāt šķeldā nevar."
 

Garās eglītes jāpārzāģē uz pusēm

Vēl gadās, ka svētku rotājumos izmantoti ļoti lieli koki, ko nevar pilnā garumā ielikt uzņēmuma automašīnā. "Aicinām cilvēkus, ja viņiem ir 3 metrus gara egle, pirms tās nešanas projām vismaz pārzāģēt to uz pusēm, lai ir vismaz pa 1,5 metram. Mēs mašīnā varam ielikt 2,5 metrus garu koku."

Vienlaikus nevajag eglītei apzāģēt visus zarus un sadalīt koku smalkākās frakcijās. "Tikai tā, lai nav 3 metrus gari koki."
 

Nemēģināt eglīti iestumt konteinerā

Pēdējos gados situācija uzlabojas un salīdzinoši retāk ir gadījumi, kad egle tiek iemesta iekšā pašā sadzīves atkritumu konteinerā, bet laiku pa laikam arī tādas situācijas nākas piedzīvot. "Arī tā ir lieta, kas jāatceras - konteinerā kociņu iekšā nemetam. Noliekam to pie konteinera." Tas attiecas gan uz  daudzdzīvokļu namu un privātmāju iedzīvotājiem, gan uzņēmumu pārstāvjiem.

Izcili, ja ir māju apsaimniekotāji, kas apziņo savus iedzīvotājus par laikiem, kad būtu ieteicams kolektīvi nest eglītes uz konkrēto vietu: novietot pie konteineriem vai lielgabarīta atkritumu novietnēm, kas izbūvētas atsevišķos pagalmos.
 

Palīdz vietējie aktīvisti

Ļoti labi, ja vietējā biedrība vai apkaimes aktīvisti līdzdarbojas. Piemēram, iepriekšējā gadā Sporta pils dārzu pārstāvji saviem dārzniekiem un tuvējo māju iedzīvotājiem paziņoja, ka pie viņiem būs iespēja novietot savas eglītes, tām atbrauks pakaļ un izvedīs.

Šādas aktivitātes ir ļoti vērtīgas un atvieglo eglīšu savākšanu, jo tad katra eglīte nav novietota pie sava staba un konteinera, bet visas konkrētā laikā atrodas vienkopus. Uzņēmumā aicināja eglīšu izvešanu iepriekš pieteikt, lai "Clean R” var efektīvāk plānot to nogādi pārstrādei.
 

Pirms nest uz konteineru, noņemt rotājumus

Ar eglīšu rotājumiem parasti nav nekādu problēmu, un lielākoties ļaudis tos noņem nost pēc svētkiem. Kādreiz uz eglītēm biežāk palika tā saucamie eņģeļmati. Tagad ar tiem eglītes rotā retāk un tāpēc tie arī retāk paliek uz kociņiem.

Reklāma
Reklāma

Ja tomēr izvēlas eglīti rotāt ar spīdīgajiem eņģeļmatiem, arī tos pēc svētkiem vajadzētu noņemt no egles. Protams, ja kāds matiņš paliks, nekas traks nenotiks.

 

Var noderēt zirņu audzēšanā

Auziņa atgādināja, ka ne vienmēr pēc svētkiem eglītes ir jāizmet. Tās var būt noderīgas tiem iedzīvotājiem, kuriem ir savas privātmājas, mazdārziņi un vasaras dārziņi uz balkoniem. Eglītes sakaltušā veidā var izmantot kā balstus, pavasarī un vasarā audzējot zirņus un pupiņas.

"Varbūt ne vienmēr ir jāmet ārā. Varbūt saimniecībā vai dārzkopībā noder."

 

Tikai vasarā attopas, ka jāatbrīvojas no eglītes

Lielākā daļa cilvēku izmanto iespēju līdz februārim no kociņa atbrīvoties, bet interesanti, ka ir arī ļaudis, kas vēl pavasarī sniedz pieteikumus par eglīšu izvešanu. "Patiešām, mēs arī martā, aprīlī un maijā vēl saņemam pieteikumus, ka ir aizķēries kāds kociņš, ko vajag izvest.

Arī pagājušajā gadā bija tā, ka mēs jau Jāņus svinējām, kad mums bija pieteikumi vēl izvest eglītes, kas bija aizkavējušās no Ziemassvētkiem." Iespējams, eglītes stāvējušas dzīvoklī, uz balkona, kādā šķūnīti. Ir gadījumi, kad vasarā kāds izdomā, ka jānomaina balkona rotājums no eglītes uz ozollapu vainagu.

 

Tādējādi anekdote, ka nevajag vīram atgādināt reizi pusgadā, lai iznes Ziemassvētku eglīti, dažkārt nav ļoti tāla no patiesības. Gadās mājas, kurās eglītes nostāv vēl pusgadu pēc svētkiem.
 

Bezmaksas izvešana notiks līdz februāra beigām

Bezmaksas eglīšu izvešana notiek no pagājušā gada 28.decembra līdz pat šī gada 28.februārim. No 1.marta eglīšu izvešana  būs maksas pakalpojums.

Pagājušajā gadā līdzīgā laika periodā “Clean R” otrreizējai pārstrādei šķeldā nogādāja vairāk nekā 11,5 tūkstošus eglīšu kopumā no 10 pašvaldībām.

Te pieejams neliels video par to, kā pareizi eglīti pēc svētkiem sagatavot izvešanai uz otrreizēju pārstrādi: