Dramatiski notikumi Durbes ērgļu ligzdā. Dabas fonds: “Vērot šī brīža norises ir emocionāli grūti”

Jau teju nedēļu tūkstošiem putnu vērotāju un dabas mīļotāju visā pasaulē tiešraidē vēro dramatiskos notikumus jūras ērgļu ligzdā Durbē. 27. marta vakarā ligzdā neatgriezās ērgļu tēvs Raimis, ērglieni Mildu atstājot vienu perējam trīs olas. Kopš tā laika Milda uzcītīgi perē olas, nav ēdusi un cīnās ar iebrucējiem. Satrauktie putnu mīļi Latvijas Dabas fondam (LDF), kurš pie ligzdas uzstādījis novērošanas kameru, jautā, kāpēc netiek palīdzēts nelaimē nokļuvušajam putnam, un tas atstāts teju vai bojāejai.
Drāma jūras ērgļu ģimenes dzīvē.

FOTO: Kadrs no video

Drāma jūras ērgļu ģimenes dzīvē.

Jūras ērgļu ligzda Durbē ir populārākā no LDF tiešsaistes ligzdām, un tās vērojumu skaits sezonā mērojams miljonos, skatītāju ir vairāk nekā no 100 pasaules valstīm. Ērgļu pāris Raimis un Milda tajā saskanīgi ligzdoja sešus gadus līdz pagājušā mēneša beigām, kad no ligzdas aizlaidās un neatgriezās Raimis, Mildu pametot likteņa varā, bez ēdiena un cīnoties ar iebrucējiem.

Mildai un Raimim ligzdošanas sezona sākās daudzsološi – putni uz maiņām perēja trīs olas, Raimis apgādāja Mildu ar barību. Taču pagājušās sestdienas vakarā tēviņš pēkšņi pazuda, un nu Milda jau vairākas diennaktis ne uz mirkli neatstāj ligzdu un izmisīgi sauc savu dzīvesbiedru.


 

LDF ornitologs, Durbes ērgļu ligzdas tiešraides projekta vadītājs Jānis Ķuze pieļauj, ka Raimis ir vai nu gājis bojā, vai ļoti nopietni ievainots, kas liedz viņam atgriezties ligzdā. Milda palikusi bez apgādinieka un perēšanu turpina viena pati. Tā kā šajā laikā viņai barību ierasti piegādā ģimenes galva, jūras ērgliene vairākas dienas nav ēdusi.

Pēc kāda laika viņa būs spiesta ligzdu pamest, lai pati dotos barības meklējumos, bet olas vai sīkus mazuļus ilgstoši atstāt nepieskatītus nevar, jo tās ātri pamana plēsēji vai izēd kraukļi.

Stāvokli dramatiskāku padara tas, ka uzradušies divi sveši jūras ērgļi, kuri ērglieni nemitīgi terorizē. Tie tuvojas ligzdai un uzbrūk. Svešie acīmredzot nolēmuši pārņemt šo ligzdošanas vietu. Ja vien nenotiks kaut kas pilnīgi negaidīts, tuvākajās dienās šajā ligzdā gaidāmi dramatiski notikumi.
 

Kāpēc ērglienei neviens nepalīdz?

Tikmēr putnu un dabas mīļotāji LDF uzdod jautājumus – kāpēc nelaimē nokļuvušajai ērglienei Mildai palīdzīgu roku nesniedz cilvēki, ko var darīt, lai palīdzētu putniem? LDF mājaslapā uz cilvēkus visvairāk interesējošiem jautājumiem atbildes sniedz ornitologs Ķuze.

 


 

Durbes jūras ērgļu ligzdas tiešsaistes projekta vadītājs, ornitologs Jānis Ķuze: “Vērot šī brīža norises ligzdā var būt emocionāli grūti, taču tieši tāda ir tiešraides kameru būtība - tā parāda dabas norises to visās izpausmēs”. (Foto: Zilgma Kukle/LETA)

- Kas ir noticis ar Raimi? 

Reklāma
Reklāma

- Visdrīzāk putns ir vai nu beigts, vai nopietni savainots. Varam tikai minēt, kas ir īstais iemesls, un variantu ir daudz. Ņemot vērā pēdējo dienu notikumus un jaunā ērgļu pāra parādīšanos, ticams skaidrojums ir iekšsugas konflikts. Šobrīd nav plānots doties uz ligzdas apkaimi mēģināt noskaidrot kaut ko tuvāk -  tā būtu adatas meklēšana siena kaudzē - putns var būt jebkur aptuveni piecu kilometru rādiusā (un nevar izslēgt, ka arī tālāk). Ligzdas rajonu pārstaigāt tagad, kamēr Milda un svešie putni aktīvi dzīvojas pa ligzdu, nebūtu vēlams. Ar katru dienu arī atrašanas iespējas samazinās maitēdāju dēļ.

 

- Vai varam palīdzēt Mildai? Varbūt ir iespējams nogādāt ligzdā barību? 

- Milda ir vesels un spēcīgs, pieaudzis putns - šobrīd viņa apbrīnojami pacietīgi turpina sargāt un sildīt olas, taču tas ir laika jautājums - kad bada sajūta ņems virsroku, tad viņa dosies meklēt pati sev barību.

Nogādāt ligzdā barību, piemēram, ar dronu, nav vēlams - jebkāda iejaukšanās, troksnis, neparasts objekts izbiedētu gan Mildu, gan svešo ērgļu pāri, un līdz ar to radītu risku, ka ērgļi pamet šo ligzdu.

Turklāt izbarot perējošu putnu un pēc tam mazuļus ar ārējo iejaukšanos nebūs iespējams, to var izdarīt tikai paši putni. Milda varētu viena pati tikt galā, ja ligzdā būtu viens jau paaudzies mazulis, to iespējams izbarot vienam putnam.

 

- Kas notiks ar Mildu un šo ligzdu? Kāpēc Latvijas Dabas fonds negrib palīdzēt Mildai?

- Mildas glābšana cilvēku izpratnē putnu dzīvei nav piemērojama. Mēs neplānojam iejaukšanos šī brīža ligzdas norisēs, jo tas var novest pie sliktāka rezultāta, nekā tas ir šobrīd. Lai gan ligzdošana šogad visdrīzāk nebūs sekmīga, mātītei ir iespēja līdz nākamajam gadam atrast jaunu partneri, vai arī ligzdošanu šajā ligzdā var uzsākt pāris, kas šobrīd par to izrāda interesi. Iejaukšanās ar dronu šādā situācijā var novest pie tā, ka ligzda tiks pamesta.

Lai arī to var būt grūti vērot, norises ligzdā parāda to, kā tas dabā notiek. Iepriekšējās trīs sezonās šeit tika sekmīgi izvesti jaunie putni, tas bija tikai laika jautājums, kad ligzdošana būs nesekmīga.
 
- Vai ir iespējams izglābt Mildas olas un izperēt tās inkubatorā?
 
- Olu izņemšana no ligzdas būtu nopietns traucējums putniem šajā teritorijā, tāpēc tas nav vēlams, jo radītu sliktākas sekas nekā šobrīd. Turklāt, pat ja izdotos inkubēt cāļus, cilvēks tiem nevar nodrošināt to, ko jūras ērgļi dabā, un tos nebūtu iespējams sagatavot dzīvei dabā.

Noslēgumā LDF informē: “Mēs saprotam, ka vērot šī brīža norises ligzdā var būt emocionāli grūti, taču tieši tāda ir tiešraides kameru būtība - tā parāda dabas norises to visās izpausmēs. Ne katru sezonu ligzdās notiek veiksmīga ligzdošana, un neveiksmju iemesli ir dažādi, šobrīd mēs esam liecinieki vienai no šādām situācijām”.