Ar ko jārēķinās, ja "humpalās" pērc bērnu mantiņas, par kurām neko nezini

Lietotas rotaļlietas var radīt apdraudējumu bērnu veselībai, atklāts pētījumā, kas publicēts britu laikrakstā “Vides zinātne un tehnoloģijas” (Environment Science and Technology). 

 

Pirms pērc vecas rotaļlietas, nopietni izvērtē to drošību

FOTO: Shutterstock.com

Pirms pērc vecas rotaļlietas, nopietni izvērtē to drošību

Veci Lego klucīši, lelles, rotaļu mašīnas un citas rotaļlietas var saturēt vielas, kas vairs neatbilst mūsdienu drošības standartiem, teikts pētījumā. 

Zinātnieki no Plimutas Universitātes analizējuši ap 200 vecas, lietotas plastmasas rotaļlietas un secinājuši, ka tās augstā koncentrācijā satur tādus elementus, kā svins, broms, kadmijs, selēns un citus materiālus. Turklāt, visas rotaļlietu kaitīgās detaļas bijušas izmēros, ko bērns spēj viegli norīt, vēsta "The Independent". 


“Šī ir pirmā sistemātiskā lietotu rotaļlietu pārbaude Lielbritānijā. Šādas rotaļlietas plašā klāstā pieejamas lietoto preču veikalos un ne mazums ģimeņu tās arī iegādājas,” komentējis Plimutas Universitātes pētnieks. 

Kamēr mūsdienās ražotās rotaļlietas, kas tiek tirgotas Eiropas Savienībā, ir apstiprinātas direktīvā par rotaļlietu drošumu, nav noteikumu par vecāku rotaļlietu pārstrādi, vai atkārtotu tirgošanu. 

Reklāma
Reklāma

“Patērētājiem vajadzētu apzināties potenciālos riskus, kas saistīti ar vecu plastmasas rotaļlietu lietošanu,” uzsvēris pētnieks.