Kā pareizi notīrīt un atkaļķot kafijas automātu

Būsim godīgi — neviens no mums neveic visus mazos mājas tīrīšanas darbiņus tā, kā vajadzētu. Neatkarīgi no tā, vai nepieķeraties trauku mazgāšanai tik bieži, cik vajadzētu, vai aizmirstat izmazgāt spilvendrānas, mēs visi dažreiz slinkojam ar mājas uzkopšanas darbiem.
Kurš gan vēlas kafijas tasi ar nepatīkamu garšu?

FOTO: Pexels.com

Kurš gan vēlas kafijas tasi ar nepatīkamu garšu?

Labs kafijas automāts nav izņēmums. Ja šajā pašā sarakstā esat iekļāvis kafijas automāta pamata apkopi, ir pienācis laiks šo izvēli pārdomāt. Tīrs automāts ne tikai pagatavo labākas garšas kafiju (un novērš jebkādu risku veselībai), bet arī ievērojami pagarinās Jūsu kafijas automāta kalpošanas laiku. Par laimi, kafijas automātu ir viegli uzturēt tīru un gatavu darbam.

 

Kāpēc tīrīšana un atkaļķošana ir svarīga

Kurš gan vēlas kafijas tasi ar nepatīkamu garšu? Neviens! Laika gaitā pat labākajās mašīnās uzkrāsies pagatavošanas procesā radušās nogulsnes un gruži. Nav nozīmes tam, vai Jūs dodat priekšroku kafijas automātam no pupiņām līdz tasei, klasiskajam pilināmajam vai espresso stila modelim. Reta tīrīšana var piedot kafijai nesvaigu, rūgtu garšu. Un tur, kur bez uzraudzības krājas mitras organiskās vielas un ūdens, drīz iespējams sastapties ar raugu, baktēriju un citu nevēlamu lietu klātbūtni. 

 

Kaļķakmens ir slīpētāks. Tas izraisa duļķaini baltu aplikumu, ko laika gaitā redzēsiet jebkurā ierīcē, kurā tiek izmantots ūdens. Lai gan tās ir tikai minerālu nogulsnes no paša ūdens, tās var būtiski ietekmēt ūdens garšu, kā arī aizsprostot iekārtu un ietekmēt tās kalpošanas laiku un efektivitāti. Kaļķakmens pastiprināti veidojas vidē ar cietu ūdeni. 

 

Kafijas automāta pupiņām līdz tasei tīrīšana

Īpaši svarīgi ir tīrīt tādu kafijas automātu, kurā notiek pagatavošana pupiņām līdz tasei, jo, ja automātā ir iestrādāta dzirnaviņas, kafijas pupiņu eļļām un kafijas pupiņu fragmentiem ir papildu iespējas palikt nemanītiem. Lūk, kā viegli iztīrīt kafijas automātu, kurš nodrošina pagatavošanu no pupiņām līdz tasītei.

Katru dienu noteikti iztukšojiet izlietotās kafijas biezumus un izskalojiet ūdens turētāju un pilienu paplāti. Tas vien darīs brīnumus, lai katru reizi nodrošinātu garšīgu, svaigu dzērienu. 

Reizi nedēļā noņemiet gatavošanas bloku un rūpīgi izskalojiet to. Iekārtas noslaucīšana ar mitru drānu palīdzēs saglabāt to tīru un pievilcīgu. Vismaz reizi mēnesī notīriet kafijas dzirnaviņas. Esiet piesardzīgi ar asmeņiem un ievērojiet ražotāja norādījumus par demontāžu un tīrīšanu. Parasti tie iesaka dzirnaviņas noslaucīt ar mīkstu, tīru drānu. Ideālā gadījumā derētu atturēties no ūdens izmantošanas dzirnaviņās. Protams, varat to darīt katru dienu, lai iegūtu vislabāko garšas pieredzi!

 

Ja automātā ir iebūvēts piena putotājs, arī tam ikdienā būs jāpievērš īpaša uzmanība. Nav nekā sliktāka par rūgušpienu kafijā! Izmantojiet siltu ziepjūdeni, labi noskalojiet un rūpīgi nosusiniet putotāju. Regulāra uzmanība būs nepieciešama arī ūdens tvertnei un filtriem. Neaizmirstiet ievērot lietotāja rekomendācijas, lai iegūtu specifiskus tīrīšanas norādījumus, kas pielāgoti Jūsu kafijas automātam. Regulāra tīrīšana nodrošina iekārtas ilgmūžību un optimālu veiktspēju, kā arī nodrošina vienmēr gardu kafijas tasi – ir vērts nedaudz piepūlēties.

 

Reklāma
Reklāma

Kā ar citiem modeļiem? 

Iepriekš aplūkojām kafijas automātu no pupiņām līdz tasei, jo iebūvētajām dzirnaviņām ir nepieciešams nedaudz papildu kopšanas, tomēr tās pašas darbības varat veikt jebkuram citam kafijas automātam:

  • Katru dienu: rūpīgi izskalojiet visu un noteikti ļaujiet krūzēm un karafēm pilnībā izžūt. Izmantojiet ziepjūdeni visiem elementiem, kas saskaras ar pienu.
  • Reizi nedēļā: noslaukiet iekārtu, notīriet visas grūtāk noņemamās daļas, izskalojiet rezervuāru tvertnes un pārliecinieties, ka nav iesprostots mitrums vai gruži, kas varētu veicināt baktēriju augšanu.

 

 

Parunāsim par atkaļķošanu

Atkarībā no ūdens cietības, Jums jāveic atkaļķošanas cikls ik pēc viena līdz trim mēnešiem. Tirgū ir pieejams ļoti daudz atkaļķošanas līdzekļu. Vietās, kur ir ciets ūdens, būtu svarīgi atrast tādu līdzekli, kurš piemērots tieši Jūsu automātam un ir saskaņā ar ražotāja rekomendācijām.

 

Pastāv iespēja izmantot etiķa vai citronskābes šķīdumu attiecībā 50/50 ar ūdeni — izvēlieties vienu vai otru, nevis abus! Tas var nebūt pietiekami efektīvs, lai notīrītu biezu kaļķakmens slāni, taču, ja nogulšņu nav daudz, šāds pašrocīgi pagatavots līdzeklis tiks galā ar uzdevumu. Atcerieties – ja Jūs regulāri atkaļķojat automātu, Jums nebūs jācīnās ar bieza kaļķakmens slāņa notīrīšanu.

Ja izmantojat iegādātu līdzekli, pārbaudiet instrukcijas. Vairumā gadījumu ieteikts ieliet šķīdumu kafijas automāta ūdens tvertnē un sākt kafijas pagatavošanas ciklu. 

Apturiet to pusceļā un ļaujiet iekārtai nostāvēties šķīdumam vismaz 4 stundas. Šo ir ērti darīt vakarā, lai atstātu tīrīšanas līdzekli uz nakti. No rīta ieteicams pabeigt pagatavošanas ciklu un izliet šķīdumu.

 

Lai rūpīgi izskalotu iekārtu un pārliecinātos, ka tajā nav palicis atkaļķošanas šķīdums, katru reizi veiciet vēl vienu līdz divus tukšas pagatavošanas ciklus ar svaigu ūdeni. Nosusiniet visu. Nu esat tīrīšanu pabeidzis.

 

Kafijas automāta regulāra tīrīšana un atkaļķošana ir pārsteidzoši vienkārša. Veltot nedaudz papildu laika, lai iekārta būtu tīra, Jūs katru reizi priecāsieties par perfektu tasīti kafijas un nodrošināsiet ilgu kalpošanas laiku automātam. Kas gan var būt labāks par šo?

Saistītie raksti