Ar sapni par Vidusjūru: kā mājās izaudzēt apelsīnus, citronus un pārējos citrusaugus?

Kaut arī citrusaugi saistās ar sauli un vasaru, to īstā sezona ir ziema, kad tie parādās arī Latvijas veikalos – gan augļu, gan pašu augu formātā. Citrusaugi ir dekoratīvi, ziedot brīnišķīgi smaržo un, ja tiek pareizi kopti, nogatavina augļus tieši uz palodzes – atliek vien pastiept roku un noplūkt.
Citrusaugus var nopirkt arī kā stādiņus konteineros un izaudzēt no šādiem mazulīšiem skaistus kokus.

FOTO: Publicitātes foto

Citrusaugus var nopirkt arī kā stādiņus konteineros un izaudzēt no šādiem mazulīšiem skaistus kokus.

Latvijā ziemas mēnešos var iegādāties plašu citrusaugu klāstu: kalamandīnus – skābus mini citrusaugus, kuru augļi diametrā nepārsniedz 2,5–3 cm un kuriem uz etiķetes lielākoties rakstīts vienkārši “citrusaugs”, klasiskos mandarīnus un apelsīnus, kumkvatu, citronus, laimus. 

 

“Dabiskā vidē citrusaugi dod augļus gandrīz visu cauru gadu, bet īstā sezona, kad tie ir visgaršīgākie, ir ziemas mēneši – decembra beigas, janvāris, februāris. Telpās lieliski aug dažādas citrusaugu punduršķirnes, kas sasniedz maksimāli 2 metru augstumu. Aug diezgan lēni, taču ir ļoti dekoratīvi, to ziediem piemīt brīnišķīgs aromāts, kas piepilda visu mājokli, un augļi, pretēji daudzu cilvēku šaubām, ir ēdami, kaut arī to nebūs daudz. Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut vairākas kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas. Bēdīgi, jo šie augi ir dārgi, turklāt žēl, ja sapnis par Vidusjūru nokalst un nobirst uz paša palodzes,” saka “Kesko Senukai Latvia” produktu speciāliste Līna Spure un dalās padomos, ko darīt un nedarīt, lai būtu gan ziedi, gan augļi.

 

Laistīt, bet nepārlaistīt

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē citrusaugu labsajūtu, ir laistīšana. Nepareiza laistīšana ir arī visbiežāk izplatītā kļūda, kāpēc paša audzēti citroni vai mandarīni paliek tikai tāls sapnis. 

“Neviens citrusaugs nepanes lieku mitrumu pie saknēm. Tiem vajag daudz ūdens, vienmērīgi mitru augsni un arī pietiekamu gaisa mitrumu, taču tie nedrīkst stāvēt ūdenī. Tāpēc citrusaugiem vajadzīga ļoti laba drenāža,” uzsver Līna Spure. Podā, kurā plānots stādīt vai pārstādīt citrusaugu, apakšā obligāti jāieklāj keramzīts, māla poda lauskas vai mulča – bet ne priežu, jo tajā var būt kaitēkļi; piemērotāka ir ciedra mulča, kuru gan Latvijā ir grūti sameklēt, bet var mēģināt pasūtīt internetā. Drenāžu labāk likt vairāk nekā par maz – pat ceturtdaļu poda tilpuma. 

Tā kā veikalos nopērkamajiem citrusaugiem parasti ir smaga, cieta augsne, tajā būs pagrūti iegremdēt pirkstu, lai pārliecinātos par augsnes mitrumu. Līna Spure iesaka iegādāties augsnes mitruma mērītāju – kaut vai visvienkāršāko, jo citrusaugu nedrīkst pārlaistīt, bet nekādā gadījumā nedrīkst arī iekaltēt. 

 

Nepareiza laistīšana ir arī visbiežāk izplatītā kļūda, kāpēc paša audzēti citroni vai mandarīni paliek tikai tāls sapnis. 

 

Citrusaugam vajag daudz ūdens – tā, lai visa augsne ir mitra un liekais šķidrums tek ārā no poda. Tam jāļauj notecēt, un tikai tad augu drīkst likt atpakaļ dekoratīvajā podā. Otra metode – podu uz stundu vai divām iegremdēt spainī vai vannā ar ūdeni. Kad augsnes virskārta kļuvusi mitra, to var celt ārā un kārtīgi notecināt. Taču, ja augu pārlej, tas iet bojā nedēļas laikā. Vēl viena izplatīta kļūda ir auksts ūdens. Citrusaugiem tas ļoti nepatīk, tāpēc jālaista ar istabas temperatūras ūdeni. 

Šie augi būs priecīgi, ja mazgāsiet tiem lapas, tāpēc laiku pa laikam palutiniet savu audzēkni ar dušu. Vienlaikus šiem augiem ļoti patīk mitrs gaiss, un apkures sezonā būtu ieteicams parūpēties par gaisa mitrinātāju, kura izpūsto migliņu gan nevajadzētu tēmēt tieši uz auga lapām. Apsmidzināšana nav labākā izvēle, tad jau drīzāk ielieciet bļodā akmeņus, uz tiem novietojiet podu un ielejiet ūdeni tā, lai tas nesasniegtu poda līmeni. Ūdens palēnām iztvaikos un mitrinās gaisu ap augu.

Nereti, ieraugot citrusauga lapkriti, pirmā reakcija ir panika, un cilvēks metas augu laistīt, pārvietot utt. Taču Līna Spure uzsver – labākais, ko darīt, ir augu īpaši nekustināt, netraucēt, pārvietot tikai tad, ja tas atrodas pie karsta radiatora vai caurvējā, un nesākt bezgalīgi laistīt. Ja augs nav pārlaistīts, tas var izdzīvot un atjaunoties. 

Reklāma
Reklāma

 

Ļaujiet citronam sauļoties!

Ja citrusaugus audzējat vien dekoratīvos nolūkos un uz ziediem vai augļiem necerat, tie labi piemērojas apgaismojuma apstākļiem. Taču, ja gribat, lai tie zied, citrusaugi ir vieni no retajiem augiem, kam vajag tiešus saules starus.

“Atnesot augu mājās no veikala, kur nav dabiskā apgaismojuma, nebūtu ieteicams to uzreiz likt uz palodzes tiešā saulē. Augu vajag pieradināt pakāpeniski, katru dienu pārceļot tuvāk palodzei. Tam vajag daudz gaismas, bet ne ļoti ilgi – tiešā saulē tas jūtas labi ne ilgāk par 8 stundām. Visticamāk, ziemā būs vajadzīgs papildapgaismojums. Fitolampu var ieslēgt uz 5–6, maksimāli 8 stundām, rūpējoties, lai gaisma augu ieskauj vienmērīgi no visām pusēm,” iesaka “Kesko Senukai Latvia” speciāliste. 

Taču, rūpējoties, lai augs saņemtu gana daudz gaismas, var viegli pieļaut otro izplatītāko kļūdu: citrusaugiem ļoti nepatīk karsti radiatori, kas parasti atrodas zem palodzēm. Ja augam būs pārāk karsti, pārāk sauss gaiss, varbūt vēl caurvējš, jo logs tiek virināts, tas nometīs lapas un aizies bojā. Ideālā gaisa temperatūra citrusaugiem ir 18–20 grādu, un naktī temperatūrai vajadzētu būt par 5–10 grādiem zemākai, bet nenoslīdēt zem 8 grādu atzīmes. Vasarā augu var droši iznest uz balkona vai terases, bet ziemā tam vajadzīgs miers un laiks, lai sakrātu spēkus, sevišķi tad, ja gribat izaudzēt augļus.

 

Svarīgi kārtīgi pabarot

Citrusaugu mēslošana ir ne mazāk smalka lieta kā laistīšana. Lielākoties cilvēki tos pārmēslo vai, tieši pretēji, nemēslo nemaz. Ieteicams izvēlēties speciālo mēslojumu citrusaugiem, taču nedrīkst pārsniegt norādīto devu –labāk sagatavot mēslojumu vājākā koncentrācijā, bet mēslot regulāri – divreiz mēnesī. Par mēslojuma trūkumu liecina lapu dzeltēšana, kaut arī augs tās nenomet.

Citrusiem patīk skāba augsne. Ja speciālo mēslojumu atrast neizdodas, var izmantot skābumu mīlošiem augiem, piemēram, krūmmellenēm paredzēto. Toties skujeņu mēslojums nebūs labākā izvēle, jo tas gan veicinās lapu augšanu, taču nekādi nepalīdzēs nobriest augļiem. 

Tāpat citrusaugiem nav piemēroti mēslojuma kociņi, ko iesprauž podā, jo tie ir ļoti koncentrēti un var apdedzināt auga jutīgās saknes.

 

Kā nobriedināt augļus?

Telpās augošajiem citrusiem augļu nav daudz, un to skaits atkarīgs no auga izmēra, pietiekamas mēslošanas un pareizas kopšanas. 50 cm augsts kociņš spēs nobriedināt 3–4 citronus, metru augsts – trīs līdz četras reizes vairāk. Kā tad rīkoties, lai tiktu pie augļiem?

Pirmkārt, augam ir jāpalīdz uzziedēt: jānodrošina 18–20 grādu temperatūra un pietiekami daudz dabiskās gaismas vai papildapgaismojums 5–6 stundas dienā, vairāk jāmēslo. Kad augs uzzied, tas jāapputeksnē. Ja augs dzīvo ārpus telpām, šo darbiņu paveic bites, bet telpās tam jāpalīdz. Citrusi apputeksnē paši sevi, tāpēc tiem nav obligāti vajadzīgs otrs augs – jāņem smalka otiņa un jāpārnes putekšņi no zieda uz ziedu, turklāt tas jādara vairākas reizes. Un tad turpinām mēslot, apgaismot un gaidām. 

Kad auglīši aizmetīsies, daļa no tiem nobirs – tas ir dabisks process, jo augs patur stiprākos augļus un velta visu spēku tiem. Ja auglīši žūst, vairāk jāmēslo – pat reizi nedēļā, varbūt arī biežāk jālaista. Augļi ienāksies pēc 3–4 nedēļām. 

“Citrusaugi dzīvo ļoti ilgi. Pat dzīvoklī, pareizi kopti, tie mierīgi zaļos 20–30 gadu. Jā, tie būs jāpārstāda, jāapgriež zari, lai veidotu formu, bet arī jāļauj augt, citādi nebūs augļu, jo augļi veidojas uz jaunajiem zariņiem, kas jau sāk nedaudz pārkoksnēties. Tāpēc jāizdomā, cik lielam ļausiet tam augt, jāņem nedaudz mazāks augs, jāļauj tam izaugt 10–15 cm un tad nedaudz jāapgriež, piešķirot formu; atkal jāļauj paaugties 10–15 cm un jāapgriež, un tā uz priekšu līdz maksimālajam izmēram. Tad gan atliks vien nežēlīgi nogriezt visu lieko,” stāsta Līna Spure. 
 

Citrusaugus var nopirkt arī kā stādiņus konteineros un izaudzēt no šādiem mazulīšiem skaistus kokus. Vai citrusaugus var izaudzēt no kauliņiem? Augs būs, bet augļus, visticamāk, nedos vai arī dos ļoti maz, saka Līna Spure. Veikalos nopērkamie citrusaugi ir hibrīdi, kurus nav paredzēts pavairot ar kauliņiem. Dabā augļiem kauliņu ir ļoti daudz, bet kultivētajām šķirnēm – varbūt tikai pāris. Pat ja kaut kas izaugs, tas būs hibrīds no hibrīda, un prognozēt, kas tur sanāks, nav iespējams. Toties šādam hibrīdam var uzpotēt cita auga zariņus, un var pat uz viena kociņa uzpotēt gan citronu, gan mandarīnu un apelsīnu – tie lieliski sadzīvos, iemiesojot dienvidzemju burvību skaistā, brīnišķīgi smaržojošā un auglīgā kokā. Starp citu, līdzīgi mājas apstākļos ar labiem panākumiem var audzēt arī olīvkokus un granātkokus.

Saistītie raksti