Rīcības plāns lielajai mājas tīrīšanai

Beidzot saules stari arvien biežāk un spožāk iespīd pa logu un sasilda mūs pēc ziemas.

Saules gaisma sniedz patiesu prieku, taču arī izgaismo putekļus, kas tumšās sezonas laikā sakrājušies, tādēļ ir īstais brīdis visai ģimenei kopīgiem spēkiem ķerties pie lielās mājokļa tīrīšanas – pārslaucīt plauktus, izpurināt spilvenus un segas, nomazgāt istabas augus, aizkaru stangas un izrevidēt kastes un atvilktnes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Saules gaisma sniedz patiesu prieku, taču arī izgaismo putekļus, kas tumšās sezonas laikā sakrājušies, tādēļ ir īstais brīdis visai ģimenei kopīgiem spēkiem ķerties pie lielās mājokļa tīrīšanas – pārslaucīt plauktus, izpurināt spilvenus un segas, nomazgāt istabas augus, aizkaru stangas un izrevidēt kastes un atvilktnes.

Beidzot saules stari arvien biežāk un spožāk iespīd pa logu un sasilda mūs pēc ziemas. Saules gaisma sniedz patiesu prieku, taču arī izgaismo putekļus, kas tumšās sezonas laikā sakrājušies, tādēļ ir īstais brīdis visai ģimenei kopīgiem spēkiem ķerties pie lielās mājokļa tīrīšanas – pārslaucīt plauktus, izpurināt spilvenus un segas, nomazgāt istabas augus, aizkaru stangas un izrevidēt kastes un atvilktnes. 

Lūk, padomi, kā to izdarīt pakāpeniski, ar prieku un cik vien iespējams zaļi!


Darbu saraksta izveidošana
Mājokļa tīrīšana var šķist apjomīgs un teju nepaveicams darbs, ja darāmo nesadala mazākos darbos. Tādēļ viens no svarīgākajiem uzdevumiem – izveidot darbu sarakstu un sadalīt tos pa dienām. Piemēram, vienā dienā notiek aizkaru un logu mazgāšana, otrā dienā lielo tīrīšanu piedzīvo lustras un griesti, savukārt sekcijas atvilktnes un plauktus, kuros uzkrājas dažādas lietas, šķirojam trešajā dienā. Tāpat varat norunāt, kurš veiks kuru darbiņu un kas nepieciešams, lai uzdevumu veiktu pēc iespējas veiksmīgāk. Noteikti kādus darbus ieplānojiet arī ģimenes jaunākajiem locekļiem, viņi būs sajūsmināti, darbojoties kopā un redzot, kā no darbu saraksta tiek izsvītrots viņu paveiktais. 

 

“Zaļāko” kopšanas līdzekļu izvēle
Pirms ķeraties pie darba, ir svarīgi izšķirot jau iegādātos mājas kopšanas līdzekļus un sarūpēt trūkstošos, pievēršot uzmanību tam, lai tie tiktu izvēlēti pēc iespējas zaļāki. Jā, nevar noliegt, ka ķīmiskie līdzekļi, vērtējot tīrīšanas spējas, ir efektīvāki, taču jāatceras, ka ķīmiskās vielas pēc mājas uzkopšanas paliek uz mēbelēm, grīdām, durvīm un citām virsmām, ko esam tīrījuši, līdz ar to tās ieelpojam un pat apēdam. Ķīmiskajos mazgāšanas līdzekļos ir virsmas aktīvās vielas, kas var būt toksiskas. Vēl tajos mēdz būt antibakteriālie līdzekļi, kas nogalina arī vajadzīgās baktērijas. Sadzīves ķīmijā plaši izmanto arī sintētiskās smaržvielas. Tās lēni sadalās un uzkrājas gan cilvēku, gan dzīvnieku audos un var tikt nodotas nākamajām paaudzēm. Sintētiskās krāsvielas var izraisīt alerģiju un vēzi. Sadzīves ķīmijā, īpaši daudzfunkcionālajos tīrīšanas līdzekļos, tiek izmantoti arī ftalāti. Daži no tiem var izraisīt hormonālās sistēmas traucējumus, par citiem ir pierādīts, ka tie ir kancerogēni. Lūk, ceļvedis, kas palīdzēs izvēlēties dabai un pašiem draudzīgākos mājas kopšanas līdzekļus. Ir svarīgi, lai mamma vai tētis šo šķirošanu un izvēli nedara vienpersoniski, bet runā arī ar bērniem par veselības jautājumiem viņiem saprotamā valodā, tādējādi veidojot kopīgu izpratni par ģimenei svarīgiem jautājumiem. Aktualizējot jautājumu, aiciniet bērnus piedalīties konkursā par to, kāds izskatās ķīmis-baisais ģīmis

 

Reklāma
Reklāma

Šķirojam!
Kad esat nolēmuši ķerties pie plauktu, plauktiņu un atvilktņu pāršķirošanas un sakārtošanas, dariet to dienas pirmajā pusē, kad gan pašiem, gan mazajiem palīgiem vēl ir gana spēka un entuziasma. Ja centīsieties to izdarīt brīdī, kad esat piekusuši vai steidzīgi, visticamāk atmetīsiet ar roku un kādu no skapjiem nolemsiet pāršķirot “kaut kad vēlāk”. Lai plauktu pārkārtošana būtu veiksmīga, jau laikus pārrunājiet, no kādiem priekšmetiem un lietām esat gatavi atvadīties – varbūt mājās nav nepieciešamas četras dažādas servīzes, desmit gadus vecas avīzes vai zābaki, kuri “vēl nav tik slikti, lai mestu ārā”, taču kājās arī nav velkami. Noteikti ir apģērbs un apavi, no kā bērni ir izauguši, tādēļ kopā izdomājiet, vai šīs lietas atdosiet kādiem radu bērniem vai vienkārši pazīstamai ģimenei, kas par guvumu priecāsies. ŠEIT varat lasīt lieliskus padomus, kā šķirot lietas un kur likt tās, kuras vairs nav nepieciešamas. 


Kastītes kārtības uzturēšanai
Pat, ja esat veikuši pamatīgu šķirošanu, noteikti būs gana daudz lietu, ko nolemsiet paturēt. Tas nozīmē vienu – ir jāievieš noteikta sistēma, kā turpmāk uzturēsiet kārtību savos plauktos un mantu krājumos. Pašu izgatavotas un greznotas kastītes motivēs uzturēt kārtībā istabu, saliekot tajās rotaļlietas, zīmuļus un otas, žurnālus un avīzes, arī dažādus vadus un lādētājus. Kastīšu un kārbiņu darināšana noteikti kļūs par brīnišķīgu kopīgu nodarbi, kuras laikā pārrunāt kādus aktuālos jautājumus, pajokot un kopā pasmieties. Bērni būs priecīgi iesaistīties kastīšu gatavošanā, īpaši tad, ja viņiem ir iespēja ietekmēt kastīšu dizainu un izpildījumu. Vairāk idejas skaties ŠEIT


Ieviešam regularitāti!
Kad lielā pavasara tīrīšana ir noslēgusies ar nelielu nogurumu, tomēr priecīgu prātu un labi padarīta darba sajūtu, ir vērts pārdomāt, kā mājas uzkopšanu organizēt tā, lai tā ikdienā aizņemtu maz laika, vienlaikus saglabājot efektivitāti. Un, protams, viens no labākajiem padomiem - tīrīt regulāri! Ja māju tīra regulāri, neradīsies nepieciešamība ne pēc īpašas virsmu apstrādes un spēcīgas sadzīves ķīmijas lietošanas, ne arī būs vajadzība rīkot pamatīgu tīrīšanu vairāku dienu garumā. Un te noderēs dažādas lietotnes, kurās iespējams ne tikai atrast idejas mājas uzkopšanai un padomi, kā atbrīvoties no dažādiem netīrumiem, pleķiem, nosēdumiem, bet arī iespēja veidot darāmo darbu sarakstu, uzlikt atgādinājuma paziņojumus. Lūk, dažas no šādām lietotnēm ir BrightNest un FlyHelper