Kā pasargāt sevi no pārkaršanas?

Pēdējo gadu laikā vasaras Latvijā kļuvušas teju tikpat karstas kā Vidusjūras piekrastes valstīs. Atšķirībā no siltajām zemēm, Latvijā lielākoties mājas aprīkotas tikai ar apkuri, bet tikai jaunākajās ēkās padomāts arī par gaisa atdzesēšanu jeb kondicionēšanu.
Mobilais kondicionieris ir efektīvs veids, kā pazemināt gaisa temperatūru telpā.

FOTO: Publicitātes foto

Mobilais kondicionieris ir efektīvs veids, kā pazemināt gaisa temperatūru telpā.

Situācijā, kad ārā gaisa temperatūra pārsniedz +30 grādus pēc celsija, bieži vien pārkarst arī mājokļi, līdz ar to glābiņa no svelmes nav ne telpās, ne ārā. 

 

Lai izvairītos no pārkaršanas vai atdzesētos, kad pārāk daudz laika pavadīts karstumā, iesakām sekot vairākiem ieteikumiem. 


Nēsājiet vieglu un gaišu apģērbu

Vieglas, brīvas drēbes no dabīgiem, mitrumu absorbējošiem materiāliem, piemēram, kokvilnas, ir labākā karsta laika garderobes izvēle. Ja pavadīsiet laiku saulē, izvēlieties nēsāt gaišu apģērbu, jo tumšās krāsas vēl vairāk absorbē siltumu. Dodoties ārā, aizsargājiet savu ādu un izmantojiet saules aizsargkrēmu, jo saulē apdegusi āda radīs vēl lielāku karstuma sajūtu.


Veldzējieties ūdenī

Peldieties upēs, ezeros, jūrā vai baseinos. Aktivitātes ūdenī atveldzēs un uzlabos pašsajūtu, bet vienmēr parūpējieties par to, ka izvēlētajā ūdens tilpnē peldēties ir droši un tas nav aizliegts. 

Ja nav iespējas doties peldēties, tad vienlīdz laba alternatīva veldzējošai peldei ir duša. Pat silts ūdens spēs atvēsināt ķermeni, ļaujot justies atsvaidzinātam arī kādu laiku pēc dušas.


Izkustiniet gaisu

Arī gaisa, kas nav atdzesēts, plūsma spēj mūs atveldzēt, tāpēc izvietojiet mājās gaisa ventilatorus. Šobrīd ir pieejama plaša gaisa ventilatoru izvēle. Ir pieejami gan brīvi stāvoši, gan uz galda liekami, gan pie griestiem stiprināmi gaisa ventilatori.

 

Novietojiet ventilatoru vai vairākus tā, lai tie ļautu telpā pastiprināti ieplūst svaigam gaisam no atvērta loga, vai, ja jums ir gaisa kondicionieris, izmantojiet papildus ventilatorus tam, lai atdzesēto gaisu izplatītu pa visu mājokli. Ja laikapstākļi ir tik karsti, ka atvērts logs nevis atdzesē, bet silda telpu, dienas laikā turiet aizvērtus nakts aizkarus, bet telpu vēdiniet tikai naktī, kad gaiss kļūst vēsāks.


Iegādājieties gaisa kondicionieri

Labs risinājums tiem, kuru mājokļos nav ierīkots gaisa kondicionieris, ir mobilais gaisa kondicionieris. Atšķirībā no iebūvētiem gaisa kondicionieriem, mobilais gaisa kondicionieris regulāri jāapseko un jāiztukšo kondensāts, kas veidojas tam atdzesējot gaisu. Šādu ierīci var pārvietot un pēc vajadzības atdzesēt telpu, kurā atrodaties.


Mobilais kondicionieris ir efektīvs veids, kā pazemināt gaisa temperatūru telpā, tāpēc, izmantojot to, jāuzmanās no tā, lai telpu un sevi neatdzesētu pārāk daudz.

 

Īpaši karstā laikā, dodoties jebkur, ieteicams līdzi ņemt pudeli ar ūdeni. 


 

Dzeriet ūdeni

Svīstot ķermenis sevi atdzesē, bet tādējādi nemitīgi tiek patērēts šis dzīvības nodrošināšanai svarīgais šķidrums. Jo īpaši karstā laikā nepieciešams parūpēties par to, lai tiktu uzņemts pietiekami daudz šķidruma. 


Īpaši svarīgi padzerties ir tad, ja dodies ārpus mājas un, jo īpaši karstā laikā, dodoties jebkur, ieteicams līdzi ņemt pudeli ar ūdeni. Pat, ja nejūtieties izslāpis, regulāri iemalkojiet ūdeni, jo svīstot ķermenis nemitīgi zaudē šķidrumus.


Izvairieties no alkohola, kofeīnu vai lielu daudzumu cukura saturošiem dzērieniem. Šādi dzērieni varētu šķist aicinošāki nekā ūdens ar citrona šķēli, tomēr tie, ļoti iespējams, liks justies vēl karstāk. Tie veicina šķidrumu izdalīšanos, bet, piemēram, kofeīns un alkohols, vienlaikus paātrinot sirds darbību, var papildus paaugstināt arī ķermeņa temperatūru. 


Parūpējieties par vēsu naktsmieru

Ja diena pavadīta karstumā, īpaši svarīgi, lai naktsmiers būtu patīkami vēss. Kā jau iepriekš minēts, vēdiniet guļamistabu arī naktī, bet papildus pievērsiet uzmanību arī gultas veļai. 

 

Izvēlieties kokvilnas vai lina auduma gultas veļu, kas elpo un uzsūc mitrumu.


Izvairieties no sintētiskiem materiāliem, bet izvēlieties kokvilnas vai lina auduma gultas veļu, kas elpo un uzsūc mitrumu. Aizstājiet segu ar vieglu palagu. Situācijā, kad telpa ir īpaši uzkarsusi, ievietojiet palagus plastmasas maisiņā un atstāj tos saldētavā vai ledusskapī, kamēr tie atdzisuši. Palagi nebūs auksti visu nakti, bet vēsums, ko iegūsiet, ļaus vieglāk aizmigt. 


Arī ņemot vērā šos ieteikumus, karstā laikā apdomājiet nepieciešamību doties ārā, bet, ja dodaties – neaizmirstiet par galvas segu un vienmēr līdzi ņemiet ūdeni. Atveldzēties palīdzēs arī vasarīgi našķi – aukstā zupa vai saldējums!