Pareizi lietojot sadzīves iekārtas, elektrības rēķinu var samazināt līdz 30%

Izvērtējot gan savus elektroiekārtu lietošanas paradumus, gan pareizi lietojot sadzīves iekārtas, elektrības rēķinu iespējams samazināt līdz pat 30%, uzsver Latvenergo Energoefektivitātes centra elektroinženieris Andris Spīdāns.

Bieži vien saskaramies ar situāciju, kad ir ieslēgts vairāk spuldzīšu nekā nepieciešams vai arī tās deg telpās, kurās neatrodamies.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bieži vien saskaramies ar situāciju, kad ir ieslēgts vairāk spuldzīšu nekā nepieciešams vai arī tās deg telpās, kurās neatrodamies.

Spīdāns norādīja, ka pastāv ne mazums mītu un stereotipu par energoefektivitāti, kas palielina elektrības rēķinus. "Viens no izplatītākajiem mītiem ir tāds, ka, izslēdzot iekārtas ar pulti, tās vairs nepatērē elektroenerģiju. Tomēr tas ir maldīgi, jo, izslēdzot televizoru vai mūzikas centru ar pulti, vienmēr paliek degam gaismiņas, kas turpina patērēt elektrību."
To pašu mītu viņš attiecina uz mikroviļņu krāsnīm, kurās bieži ir digitālie pulksteņi, un, lai arī mikroviļņu krāsns netiek lietota, pulkstenis patērē elektroenerģiju.
Šādas iekārtas, kurām ir barošanas bloks un papildu funkcionalitāte, piemēram, pulkstenis, Spīdāns iesaka pēc lietošanas izslēgt ar pogu vai izraut iekārtas vadu no rozetes. Tas pats attiecas uz datora lietošanu — lai arī dators ir šķietami izslēgts, tas turpina patērēt elektroenerģiju, turklāt tas veido līdz pat pusei elektroenerģijas apjoma datora darba režīmā.

Viens no izplatītākajiem mītiem ir tāds, ka, izslēdzot iekārtas ar pulti, tās vairs nepatērē elektroenerģiju.

"Ja, dodoties uz darbu, minētās ierīces ir atstātas šādā režīmā, tās stundā patērē ekvivalentu elektroenerģijas daudzumu kā viena 40 vatu spuldze," uzsvēra Spīdāns.
Daudzi elektroenerģijas patērētāji, īpaši jaunieši, uzskata, ka lielākie elektroenerģijas patērētāji ir fēni un tosteri. Tomēr tas nebūt neatbilst patiesībai, jo šīs ierīces tiek darbinātas aptuveni desmit minūtes un uz elektroenerģijas kopējo patēriņu atstāj gaužām mazu iespaidu.
"Ja vēlamies uzlabot sava mājokļa energoefektivitāti, pirmā lieta, kam vajadzētu pievērst uzmanību, ir elektroenerģijas lietošanas paradumi. Bieži vien saskaramies ar situāciju, kad ir ieslēgts vairāk spuldzīšu nekā nepieciešams vai arī tās deg telpās, kurās neatrodamies. Vienlaikus skan gan radio, gan TV, tiek darbinātas arī citas elektroiekārtas, kas bieži vien nav nepieciešams," informēja Spīdāns.

Ja vēlamies uzlabot sava mājokļa energoefektivitāti, pirmā lieta, kam vajadzētu pievērst uzmanību, ir elektroenerģijas lietošanas paradumi.

Viņš norādīja, ka šāda nekritiska attieksme pret elektrības tērēšanu var palielināt elektroenerģijas rēķinu līdz pat 25%-30%
Kā otru svarīgāko energoefektivitātes veicināšanas pasākumu eksperts minēja elektroefektīvas iekārtas un sadzīves tehniku. Daudzām iekārtām jau patlaban energoefektivitātes marķējuma skalā no energoefektīvā "A" līdz vairāk elektrības patērējošā "G" tiek vēstīts par attiecīgās iekārtas efektivitāti.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.kasjauns.lv