Drīz Latvijas neauglīgās ģimenes varēs izvēlēties dzimumšūnu donorus no jebkuras Eiropas valsts

Lai gan Latvijā joprojām pastāv aizliegums eksportēt un importēt donoru dzimumšūnas, jau pavisam drīz šis ierobežojums tikšot atcelts. Tas pavērs iespēju pie bērniņa tikt daudz vairāk neauglīgu pāru, jo, kā izrādās, Latvijas iedzīvotāju vidū neesot pietiekoši daudz brīvprātīgu dzimumšūnu donoru. Turklāt būs plašas iespējas izvēlēties, vai bērniņš būs līdzīgs skandināvam, eiropietim vai pat aziātam.
Aizlieguma likvidēšana pavērs plašas izvēles iespējas. Piemēram, iespējams izvēlēties aziāta donora vai pat tumšādaina donora dzimumšūnas, kā rezultātā Latvijas pāriem varētu piedzimt bērniņš ar eksotiskiem vaibstiem - mulats vai aziātiska izskata mazulis. Foto:kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Aizlieguma likvidēšana pavērs plašas izvēles iespējas. Piemēram, iespējams izvēlēties aziāta donora vai pat tumšādaina donora dzimumšūnas, kā rezultātā Latvijas pāriem varētu piedzimt bērniņš ar eksotiskiem vaibstiem - mulats vai aziātiska izskata mazulis. Foto:kasjauns.lv

 

Informācija no portāla www.kasjauns.lv.

 

 

Šāds lēmums tiesisko situāciju medicīniskās apaugļošanas jomā nemainot, bet paplašinot iespēju iegūt kvalitatīvas dzimumšūnas. Starp Latvijas iedzīvotājiem neesot pietiekami daudz brīvprātīgu dzimumšūnu donoru, kuri atbilstu izvirzītajiem kritērijiem, uzsver likumprojekta autori. 

 

Kā portālam Kasjauns.lv stāsta klīnikas EGV ārsts ginekologs - Māris Arājs, lai kļūtu par dzimumšūnu donoru Latvijā, ir jāatbilst vairākiem kritērijiem. Sievietes par donorēm var kļūt līdz 35 gadu vecumam, esot pilnībā veselas, ar labu ģenētisko materiālu. Tāpat arī vīriešiem jābūt veseliem, ne vecākiem par 45 gadiem un ar izcilu spermas analīzi.

 

...pacienti, kuri izvēlējušies šādu apaugļošanas ceļu, lai tiktu pie bērniņa, varēs izvēlēties, kuru Eiropas valsts donoru dzimumšūnas izmantot...


Atcelt ierobežojumu importēt un eksportēt donora dzimumšūnas medicīniskās apaugļošanas mērķim nozīmē to, ka pacienti, kuri izvēlējušies šādu apaugļošanas ceļu, lai tiktu pie bērniņa, varēs izvēlēties, kuru Eiropas valsts donoru dzimumšūnas izmantot. 

 

Realitātē tas notiekot tā – pacients izvēlas valsti (no tām Eiropas valstīm, kurās dzimumšūnu imports un eksports ir atbalstāms), pats sazinās ar attiecīgās valsts donoru banku, veic maksājumu, un donora dzimumšūna no izvēlētās valsts tiek transportēta uz Latviju.

Reklāma
Reklāma

 

Aizlieguma likvidēšana pavērs plašas izvēles iespējas. Piemēram, iespējams izvēlēties aziāta donora vai pat tumšādaina donora dzimumšūnas, kā rezultātā Latvijas pāriem varētu piedzimt bērniņš ar eksotiskiem vaibstiem - mulats vai aziātiska izskata mazulis. Viss gan esot atkarīgs no ģenētikas, uzsver Arājs. Jautājot, vai šādā veidā netiktu pastiprināta rasu sajaukšanās, ārsts teic, ka no tās mūsdienās nav pasargāts neviens, taču donoru dzimumšūnu imports un eksports to nepastiprināšot.

 

Arī nekādu risku citu valstu dzimumšūnu donoru izmantošanai neesot. "Katrā valstī ir noteikta likumdošana, vienoti drošības standarti, piemēram, Latvijā visiem donoriem jāveic ģenētiskās pārbaudes," stāsta Arājs. 

 

Eiropā neauglīgi vidēji ir 8% - 10% pāru, arī Latvijā ik gadu tiek veiktas ne mazums ārpusķermeņa apaugļošanās procedūras - ik gadu ap 1100, to rezultātā ik gadu dzimst 200 līdz 300 bērnu, teic Veselības ministrijā. M.Arājs portālam Kasjauns.lv atklāj, ka Latvijā ir pietiekoši daudz pāru, kas izvēlas šo metodi, taču īpaši daudz esot arī lietuviešu, jo Lietuvā donoru kustība ir aizliegta.

 

Avots: www.kasjauns.lv