Pareizā rīcība grūtniecei, kurai apstiprināta COVID-19 infekcija

No saslimšanas ar COVID-19 pilnībā nav pasargāts neviens. Līdz ar to ikvienai topošajai māmiņai ir vērts zināt, kā rīkoties, ja gadās saslimt. 

Galvenais - informē mediķus!

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais - informē mediķus!

  • Tavu ārstēšanās atkarīga no slimības smaguma un tā tiek veikta Latvijas Infektoloģijas centrā ārstu - infektologu vadībā, vai arī to var veikt ģimenes ārsts saskaņā ar infektologa rekomendēto.

 

  • Ja šajā laikā sākušās dzemdības, tad tās notiek tuvākajā dzemdību iestādē, kurā tiek nodrošināti īpaši apstākļi un piesardzības pasākumi saistībā ar COVID-19 infekciju. Rīgas Dzemdību namā varēsi dzemdēt, ja Tavas infekcijas norise ir viegla. Smagas norises gadījumos, drošības apsvērumu dēļ, dzemdībām ir jānotiek multidisciplinārā universitātes slimnīcā.

 

  • COVID-19 infekcija pārsvarā gadījumu neietekmē dzemdību norisi. To, vai vari dzemdēt pati, vai nepieciešams ķeizargrieziens, izlems dzemdību aprūpes speciālisti stacionārā.

 

  • Ja ārstējies mājās un uz dzemdību aprūpes iestādi dodies pati, noteikti informē iestādi, lai personālam ir iespēja sagatavot speciālus drošības apstākļus Tavai, Tava bērniņa un citu pacientu un personāla drošības interesēs.

 

Reklāma
Reklāma
  • COVID-19 infekcija pārsvarā gadījumu neietekmē dzemdību norisi. To, vai vari dzemdēt pati, vai nepieciešams ķeizargrieziens, izlems dzemdību aprūpes speciālisti stacionārā.

 

  • Lai ierobežotu savstarpējos kontaktus un vīrusa pārnesi - lielākajās dzemdību iestādēs ģimenes dzemdības ir ierobežotas un, lai kādi bijuši plāni, dzemdībās atbalsta persona piedalīties visdrīzāk nevarēs.

 

  • Lai gan pašreiz nav pierādīta COVID-19 pārnese ar mātes pienu jaundzimušajam, lielākais risks inficēt jaundzimušo pēc dzemdībām ir tieša kontakta ceļā, ja sieviete slima. Tāpēc ar viņu tiks pārrunāta iespēja un nepieciešamība, ieguvumi un riski bērniņa ievietošanai atsevišķi, kā arī krūts barošanai.

 

  • Pēc dzemdībām, atkarībā no māmiņas un jaundzimušā vispārējā stāvokļa, iespējams ārstēšana būs nepieciešama Latvijas Infektoloģijas centrā vai Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Saistītie raksti