Fiziski smags darbs grūtniecības laikā un sievietes darba tiesības

Kādai topošajai māmiņai ir fizizki smags darbs un viņa, baidoties pārslodzes dēļ apdraudēt gaidāmo mazuli, ģimenes portālam mammam.lv/tetiem.lv vaicā, kādas ir viņas iespējas, nezaudējot darbu, mainīt darba apstākļus. 

Fiziski smags darbs grūtniecības laikā un sievietes darba tiesības

FOTO: Shutterstock.com

 

"Labdien! Gribēju lūgt padomu. Esmu stāvoklī, bet man ir fiziski smags darbs. Man ir jāvelk un jāceļ līdz 50 kg smagas koka kastes. Visa diena, tas ir astoņas stundas, pavadu, stāvot uz kājām un zem klajas debess. Ārsts man nedod zilo lapu, bet darba devējs nevar nodrošināt vieglāku darbu. Kur man iet lūgt kādu palīdzību? Vai man rakstīt atlūgumu un iet prom no darba? Jo baidos zaudēt bērniņu/ Iepriekšējai darba kolēģei tā gadījās..."

 

Atbild Liene Ceriņa, vecmāte un dūla:

Jau pirmajās vizītēs pie ginekologa, kurš uzraudzīs grūtniecību, grūtniecei vajadzētu izstāstīt, kādi ir viņas darba apstākļi un pienākumi. Ārsts, ņemot vērā sievietes veselības stāvokli, izvērtēs, vai darba apstākļos kaut kas jāmaina, vai ir lietas, ko konkrētajai grūtniecei nevajadzētu darīt. Ja tādas ir, ārstam jāuzraksta grūtniecei atzinumu, ko viņa var iesniegt darba devējam kā pamatojumu darba apstākļu uzlabojumiem vai maiņai. Tomēr, ja vien grūtniecība norit bez sarežģījumiem, sieviete var normāli strādāt līdz pat apmēram 30. grūtniecības nedēļai (laiks, kad oficiāli var doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā). Grūtniecība nav slimība, tāpēc nevajadzētu pārspīlēt un pilnīgi mainīt ikdienas ieradumus, bet tikai pielāgot tos jaunajam stāvoklim.  

Grūtniece jāpārceļ citā darbā, ja riskus esošajā darbā novērst nav iespējams. Jaunajam darbam jābūt līdzvērtīgam iepriekšējam un grūtniecei piemērotam.

Grūtniecībai bīstami darba apstākļi un to novēršana

Ja saņemts ārsta atzinums, ka sieviete veic grūtniecībai kaitīgu darbu, likums paredz, ka darba devējam ir jāmeklē veids, kā riskus novērst. Ir vairākas iespējas, kā to izdarīt.

1.    Darba riski jānovērš, saglabājot grūtniecei esošo darbu.

2.    Grūtniece jāpārceļ citā darbā, ja riskus esošajā darbā novērst nav iespējams. Jaunajam darbam jābūt līdzvērtīgam iepriekšējam un grūtniecei piemērotam.

3.    Jāpiešķir atvaļinājumu, ja nav iespējama risku novēršana un pārcelšana citā darbā.

Visos šajos gadījumos grūtnieces darba samaksa nedrīkst būt mazāka par to, kāda līdz šim bijusi viņas vidējā izpeļņa. Šo kārtību nosaka Darba likuma 99. pants.

 

Kas ir darba risks grūtniecei?

Reklāma
Reklāma

Viens no labāk zināmajiem riskiem grūtnieces veselībai, ko parasti apzinās gan darba devējs, gan pati grūtniece, ir smagu priekšmetu celšana un pārnēsāšana. Tāpat ļoti nevēlamas grūtniecei ir kustības un pozas, kā arī aktivitātes, kas rada garīgu vai fizisku pārslodzi. Taču pastāv arī citi jaunajai māmiņai un viņas bērniņam nevēlami faktori, piemēram, vibrācija, troksnis, radiācija (jonizējoša un nejonizējoša), augsta vai zema temperatūra. Ne tikai nevēlami, bet arī aizliegti grūtniecei ir darbi, kas jāveic zem ūdens, ūdens spiediena ietekmē, konteineros, šahtās u.c.
 

Tāpat risku grūtnieces veselībai var radīt bioloģiskie un ķīmiskie faktori (tādas ķīmiskas vielas kā oglekļa monoksīds, dzīvsudrabs, arsēns, fosfors u.c.).
 

Visi grūtniecībai kaitīgie un aizliegtie fizikālie, ķīmiskie un bioloģiskie darba faktori, kā arī darbi ir minēti Ministru kabineta 2007. gada 2. oktobra noteikumos Nr. 660 «Darba vides iekšējās uzraudzības veikšanas kārtība», 2. un 3. pielikumā. Tos var atrast Labklājības ministrijas interneta mājaslapā www.lm.gov.lv, Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras nacionālā kontaktpunkta interneta mājaslapā www.osha.lvvai «Latvijas Vēstneša» tiesību aktu vortālā www.likumi.lv.

Ja grūtniece vēlas, viņa var pieprasīt darba devējam iespēju strādāt nepilnu darba laiku, un viņš nedrīkst atteikt.

Ko grūtniecei vēl atļauj darba likums?

•        Ja grūtniece vēlas, viņa var pieprasīt darba devējam iespēju strādāt nepilnu darba laiku, un viņš nedrīkst atteikt. (Darba likuma 134. pants.)

•        Grūtniece drīkst atteikties strādāt virsstundu darbu. Darba devējs viņu drīkst nodarbināt virsstundās, ja viņa tam piekritusi rakstiski. (Darba likuma 136. pants.)

•        Grūtniece drīkst atteikties doties komandējumā vai darba braucienā. Darba devējs viņu drīkst tajos sūtīt ar viņas rakstveida piekrišanu. (Darba likuma 53. pants.)

•        Darba devējs nedrīkst nodarbināt grūtnieci nakts darbā, ja ar ārsta atzinumu noteikts, ka tas apdraud grūtniecību. (Darba likuma 138. pants.)

•        Grūtnieci aizliegts nodarbināt nedēļas atpūtas laikā, t.i., sestdienās un svētdienās. (Darba likuma 143. pants.)

•        Grūtniece drīkst izmantot darba laiku, lai veiktu veselības pārbaudi, ja to nav iespējams izdarīt ārpus darba laika. (Darba likuma 147. pants.)

Konsultē INETA VJAKSE, Labklājības ministrijas Darba departamenta Darba attiecību un sociālā dialoga nodaļas vadītāja, RENĀRS LŪSIS,Labklājības ministrijas Darba departamenta direktora vietnieks, un JANA ŽODŽIKA, ginekoloģe.

 

IZLASI ARĪ: Grūtnieces un māmiņas tiesības darbavietā