Skaistumkopšana un labsajūta grūtniecības laikā

Ikvienai topošajai māmiņai ir sevi jāpalutina, jo grūtniecība ir laiks, kad garastāvoklis strauji mainās, kad mēdz sāpēt mugura, pleci un kājas var pārņemt sasprindzinājums vai pat sāpes un pietūkums. Par māmiņas skaistumu un labsajūtu stāsta veselības klīnikas Premium Medical speciālistes — fizikālās terapijas māsa Natālija Kirjuhina un fizioterapeites Klaudija Hēla un Jeļena Vitoptova.

No skaistumkopšanas procedūrām var izvēlēties gandrīz jebko, taču svarīgi ir skatīties, kas ir kosmētikas sastāvā, vai tajā nav kādas vielas, kas varētu kaitēt sievietei un viņas mazulim grūtniecības laikā.

FOTO: Shutterstock.com

No skaistumkopšanas procedūrām var izvēlēties gandrīz jebko, taču svarīgi ir skatīties, kas ir kosmētikas sastāvā, vai tajā nav kādas vielas, kas varētu kaitēt sievietei un viņas mazulim grūtniecības laikā.

Deviņi mēneši paies ļoti ātri, bet to laikā sievietei jāsagatavojas kļūt par māti, tāpēc jo īpaši svarīga ir harmonija un labsajūta, lai arī bērniņš justos labi.
 


Izvēlies dabīgu kosmētiku

„Labsajūtai un sevis lutināšanai grūtniecības laikā ieteicams viss, kas palīdz justies labāk un ir pārrunāts ar savu ārstu. Kādai topošajai māmiņai labsajūtai vislabāk palīdzēs pastaigas gar jūru vai mežā, citai kosmetologa apmeklējums vai peldēšana baseinā,” stāsta pazīstamā fizioterapeite Klaudija Hēla.


Fizioterapeite Jeļena Vitoptova skaidro: „Grūtniecības laikā sievietes ķermenī notiek pārmaiņas, kas ietekmē viņas izskatu un pašsajūtu gan bērniņa gaidīšanas laikā, gan arī pēc tam. No skaistumkopšanas procedūrām var izvēlēties gandrīz jebko, taču svarīgi ir skatīties, kas ir kosmētikas sastāvā, vai tajā nav kādas vielas, kas varētu kaitēt sievietei un viņas mazulim grūtniecības laikā.”

 

Pieredzējis kosmetologs vienmēr varēs novērtēt, vai izvēlētā procedūra un tajā izmantojamās vielas grūtniecei ir piemērotas, tāpēc svarīgi pirms procedūras informēt, ka esi stāvoklī.

 

Topošajām māmiņām skaistumkopšanas procedūrās var izmantot visu, kas ir dabīgs. Klaudija Hēla skaidro, ka būtiski ir izvēlēties sertificētu profesionāli, kuram šajā laikā uzticēt rūpes par savu skaistumu. Tāpat pirms tam ar savu ginekologu vai vecmāti ieteicams pārrunāt, vai izvēlētā skaistumkopšanas procedūra konkrētajā grūtniecības posmā ir vēlama. Arī pieredzējis kosmetologs vienmēr varēs novērtēt, vai izvēlētā procedūra un tajā izmantojamās vielas grūtniecei ir piemērotas, tāpēc svarīgi pirms procedūras informēt, ka esi stāvoklī. Katrai topošajai māmiņai ir jāieklausās sevī, un, tiklīdz kāda procedūra sāk radīt nepatīkamas sajūtas, tā jāpārtrauc.
 


Uzmanīgi ar aromterapiju

Fizikālās terapijas māsa Natālija Kirjuhina stāsta, ka piesardzīgi vajadzētu izturēties pret aromterapiju, jo ne visām grūtniecēm tā ir piemērota, taču var izvēlēties dabīgu eļļu, piemēram, mandeļu eļļa mīkstina ādu un palīdz tikt galā ar strijām. Savukārt Klaudija Hēla iesaka uzmanīgi izvēlēties procedūras, kas ietver sildīšanu vai konkrētu punktu masāžu, piemēram, pēdās, kas var stimulēt dzemdību sākšanos.
„Svarīga topošās māmiņas skaistumkopšanas programmas sastāvdaļa noteikti ir īpašā grūtnieču vingrošana. Tā padara elastīgākus muskuļus, samazina plīsumu risku, kā arī būtiski samazina pēcdzemdību depresijas risku, kad bērniņš nācis pasaulē,” stāsta fizioterapeite Jeļena Vitoptova.
 


Ja ārsts grūtniecei vingrošanu ir aizliedzis

Reklāma
Reklāma

Kā mazināt muskuļu sasprindzinājumu, ja ārsts neiesaka vai pat aizliedz vingrošanu? Fizioterapeite Klaudija Hēla uzsver, ka pirmās 12 grūtniecības nedēļas no vingrošanas jāatturas ikvienai grūtniecei: „Pirmās divpadsmit grūtniecības nedēļas ir stabilizācijas laiks, kad jāievēro īpaša piesardzība. Taču arī, ja visā bērniņa gaidīšanas laikā ārsts topošajai māmiņai ir aizliedzis vingrošanu un peldēšanu, tad lieliska alternatīva labsajūtai ir grūtnieču masāža. Visvairāk tā noderēs tieši pēdējā trimestrī, lai atslābinātu muskuļus un mazinātu spriedzi, taču to var sākt arī grūtniecības pirmajās nedēļās.”

 

Grūtniecības laikā vislielāko problēmu sagādā tieši muskulatūras sasprindzinājums un pietūkums kājās, tāpēc grūtniecēm ir piemērota speciāla masāža, kuras pamatā ir viegli pieskārieni ķermenim.


Klasiskā masāža grūtniecēm nekādā gadījumā nav ieteicama, jo tās laikā veiktās manipulācijas var būt par spēcīgu un nodarīt kaitējumu gaidāmajam mazulim. Grūtniecības laikā vislielāko problēmu sagādā tieši muskulatūras sasprindzinājums un pietūkums kājās, tāpēc grūtniecēm ir piemērota speciāla masāža, kuras pamatā ir viegli pieskārieni ķermenim, kas noņem muskuļu spriedzi un veicina limfas un asinscirkulāciju, mazinot pietūkumu un izvadot šlakvielas jeb vielmaiņas galaproduktus.
 


Masāža grūtniecēm

„Kad pati gaidīju bērniņu, sastapos ar to, cik grūti ir atrast tieši grūtniecēm piemērotu masāžu. Grūtnieču masāžā galvenokārt koncentrēšanās notiek uz sasprindzinātajām ķermeņa zonām, kas lieliski palīdz relaksēties, noņem nogurumu un kas parasti topošajām māmiņām ir īpaši svarīgi — mazina pietūkumu, jo kustības tiek veiktas limfas atteces virzienā. Par īpaši intīmu uzskatu punča glaudīšanu — tā būtībā ir topošās māmiņas komunikācija ar mazuli, tāpēc masāžas laikā vēderu nekad neglaudu, bet mācu topošajai māmiņai to darīt pašai, lai arī, aizejot mājās, viņa to varētu darīt pareizi,” uzsver fizikālās terapijas māsa Natālija Kirjuhina.


Grūtnieču masāža palīdz tikt galā arī ar dažādām problēmām grūtniecības pēdējā trimestrī. Natālija Kirjuhina turpina: „Nesen pie manis nāca topošā māmiņa, kurai ārsts bija konstatējis paaugstinātu dzemdes tonusu, kas rodas stresa un saspringuma dēļ un nav labvēlīgs grūtniecības laikā. Mammas saspringumu bērniņš ļoti labi jūt un pārdzīvo kopā ar viņu. Ar masāžu māmiņa iemācījās atslābināties un neuztraukties par sīkumiem, līdz ar to mazinājās dzemdes tonuss un gan ar māmiņu, gan bērniņu viss bija lieliski.”


Daudzas topošās māmiņas masāžā meklē glābiņu, kad jau jūt sāpes un sasprindzinājumu, taču der atcerēties, ka sāpes jau liecina par problemātiskiem procesiem ķermenī un tos novērst kļūst grūtāk. Tādēļ par savu labsajūtu un ķermeņa sagatavošanu bērniņa attīstībai puncī būtu jāsāk domāt laikus, turklāt tieši pirmajos grūtniecības mēnešos īpašā grūtnieču masāža lieliski palīdz tikt galā ar šim periodam raksturīgo miegainību.


Konsultēja veselības klīnikas Premium Medical speciālistes — fizikālās terapijas māsa Natālija Kirjuhina, fizioterapeite Klaudija Hēla, fizioterapeite Jeļena Vitoptova