Cilmes šūnas: aug izpratne, aug iespējas

Saruna ar Cilmes šūnu bankas direktori, ģimenes ārsti Gitu Gaņģi.

Foto iesūtījusi Elva Zaļmale, mammam.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Elva Zaļmale, mammam.lv reģistrētā mamma.

Vai tiešām nākotne?
Ir pagājuši tikai sešpadsmit gadi, kopš mūsu darbā un tagad jau arī dzīvē ir ienākuši dators un  mobilais tālrunis. Dzīve bez tiem ir kļuvusi neiespējama, lai cik tas dīvaini šķistu. Kad pirms sešiem gadiem cilmes šūnu bankas pakalpojumi kļuva pieejami Latvijā, pārsvarā visi bija skeptiski noskaņoti un teica, ka procedūras ar cilmes šūnām būs tikai pēc apmēram gadiem desmit divdesmit. Tomēr nepagāja ne trīs gadi un  Latvijā jau ir izveidots augstas klases cilmes šūnu transplantācijas centrs un tiek veiktas transplantācijas ar kaulu smadzeņu cilmes šūnām miokarda infarkta un cukura diabēta gadījumā, kā arī  veikta pirmā cilmes šūnu transplantācija bērniņam ar sirds mazspēju. Attīstot jaunas tehnoloģijas, Latvijā būs iespējams arī izmantot cilmes šūnas no nabassaites.

Pret placentu, augļa apvalkiem, jau kopš sen seniem laikiem, cilvēki ir izturējušies ar cieņu, pēc piedzimšanas to apglabājot, kā cilvēka būtības sastāvdaļu. Mūsdienās tās tiek iznīcinātas kā medicīniski bīstams atkritums.

Patiesībā runa nav par kādu pilnīgi jaunu nākotnes tehnoloģiju. Dabā mēs varam novērot, ka dzīvnieku mātīte pēc mazuļu piedzimšanas apēd placentu un augļa apvalkus. Sievietes organismā grūtniecības laikā, caur placentu nonāk liels daudzums augļa cilmes šūnu. To  daba iekārtojusi, lai sievietei būtu spēks iznēsāt grūtniecību un izaudzināt bērnu. Ārsti zina, ka grūtniecības laikā daudzas hroniskas kaites kļūst vieglākas un daudzas pāriet pavisam (izņemot garīgās slimības). Placenta, nabassaite un asinis satur ļoti daudz šīs vērtīgās šūnas. Pret placentu, augļa apvalkiem, jau kopš sen seniem laikiem, cilvēki ir izturējušies ar cieņu, pēc piedzimšanas to apglabājot, kā cilvēka būtības sastāvdaļu. Mūsdienās tās tiek iznīcinātas kā medicīniski bīstams atkritums.
Nabassaites cilmes šūnas ir vispotenciālākais un pašai ģimenei vistīrākais ģenētiskais materiāls, ar vismazāko onkoloģisko risku.


Tātad, gaidot bērnu, vecākiem vajadzētu padomāt par iespēju saglabāt viņa cilmes šūnas?
Padomāt noteikti par to vajadzētu. Šobrīd ir situācijas, kad zvana cilvēki un prasa kur var dabūt cilmes šūnas. Kad dzima bērniņš, tad šūnas netika paņemtas, jo ārsts vai vecmāte nebija ieteikuši vai arī teica, ka nevajag to darīt, jo diez vai kādreiz noderēs. Tagad, kad cilvēkiem tās ir nepieciešamas, diemžēl būs jāmeklē donora materiāls. Jaunums ir, ka diagnosticējot pirmā tipā cukura diabētu cilvēku var pilnībā izārstēt ar viņa paša cilmes šunām (ievadot pirmo divu mēnešu laikā), kas paņemtas dzimšanas brīdī, jo kad cilvēks ir saslimis, tad slimības laikā ņemtās šūnas nav derīgas. Cilvēki to nesaprot un domā, kad man vajadzēs, tad jau kaut kur dabūšu.Mīts ir arī, ka cilmes šūnas var paņemt no jebkuras organisma vietas un jebkurā vecumā un tās būs veselas, potenciālas un spēs kaut ko darīt cilvēka labā. Diemžēl jau parādās pirmās sekas šāda veida informācijai. Cilvēki pērk cilmes šūnu preparātus no nezināmiem avotiem un saņem onkoloģisku saslimšanu vai jau esošās slimības paasinājumu. Mīts ir arī, ka ar cilmes šūnām var izārstēt visas slimības. Ir noteikts diagnožu saraksts pie kurām ir pierādīta cilmes šūnu efektivitāte. Ar cilmes šūnām neārstē alerģiskas iesnas, un citas ikdienas saslimšanas, kas viegli padodas medikamentozai terapijai. Protams, ka sakarā ar pārtikas produktu izmaiņām, radiācijas līmeņa celšanos arvien pieaug saslimšanu skaits, ko varēs izārstēt tikai ar veselām cilmes šūnām.

Mīts ir arī, ka ar cilmes šūnām var izārstēt visas slimības. Ir noteikts diagnožu saraksts pie kurām ir pierādīta cilmes šūnu efektivitāte.

Tomēr gaidot bērniņu, topošai māmiņai nevajadzētu domāt par slimībām! Cilvēks nevar dzīvot ar domu, ka viņš noteikti saslims un tad viņam būs ar ko ārstēties. Protams šī informācija nav nekāds noslēpums un ir pieejams gan internetā, gan arī mēs varam vienmēr izstāstīt, ja ir konkrēti jautājumi. „Bērns ir vesels un piedzims vesels!”-  tā ir vienīgā doma, kas jāpieļauj.  Kad tu ieliec mašīnā rezerves riepu, tu taču nedomā, ka rīt kāda riepa noteikti pārsprāgs. Varbūt tā nebūs vajadzīga desmit gadus. Cita lieta, ka cilvēkam jābūt informētam par cilmes šūnu bankas piedāvāto iespēju, lai viņš pats varētu izlemt ko darīt. Es negribētu, ka topošie vecāki to darītu baiļu ietekmē, bet gan apzinoties to kā jaunu iespēju saglabāt sev radniecīgu biomateriālu.  


Kur cilvēki iegūst šo informāciju?
Pirmie mūsu klienti bija saistīti vai nu ar bioloģiju vai ar medicīnu – viņiem jau bija skaidrs priekšstats kāpēc viņi to dara. Arī cilvēki no ārzemēm, kur jau šādas procedūras nebija svešas, ātri izlēma saglabāt sava bērniņa cilmes šūnas. Šodien informācija ir pieejama gan internetā, gan masu mēdijos, gan arī mediķi var jau kaut ko paskaidrot.  Ja cilvēki vēlas iegūt pilnīgu informāciju par mūsu pakalpojumu, tad viņi ir vienmēr laipni gaidīti mūsu birojā. Lūdzam tikai iepriekš sarunāt tikšanās laiku, lai nav jāgaida rindā. Esam pirmā nabassaites asiņu cilmes šūnu banka Eiropā un kopš 2004. gada Latvijā. Kompānija ir stabila, augoša un ar lielu pieredzi cilmes šūnu sagatavošanā un saglabāšanā, kas ir pilnīgi droša klientam. Visi procesi un procedūras ir sertificēti un tiek kontrolēti vairākas reizes, nodrošinot augstas kvalitātes pakalpojumu.

Esam apmācījuši visas Latvijas vecmātes strādāt ar mūsu asiņu paņemšanas komplektu, nodrošinot asiņu parauga pareizu un drošu paņemšanu iespējami maksimālā apjomā.

Reklāma
Reklāma

Kāda ir mediķu attieksme? Sarunās dažkārt nākas dzirdēt diezgan skeptisku viedokli...
Gadās, ka cilvēki vaicā savam ārstam – vai man saglabāt cilmes šūnas? Es kolēģiem saku: „Jums var būt savs viedoklis, bet jūs nevarat pateikt, vai cilvēkiem tas būs vai nebūs vajadzīgs.” Es negribētu nokļūt situācijā, kad esmu pateikusi cilvēkam, lai nesaglabā savas cilmes šūnas, jo es tā uzskatu. Pēc kāda laika, šajā ģimenē var būt situācija, kad rodas vajadzība pēc šāda materiāla un viņi domātu ne ļoti labas domas par mani. Mēs nedrīkstam iejaukties svešā liktenī, svešā dzīvē? Kādreiz pats nezini, kāpēc tu kaut ko izdari vai iegādājies, un pēc tam izrādās, ka tas noder  pašam, tuviniekam vai svešam cilvēkam. Daudzi cilvēki visā pasaulē izvēlas uzglabāt cilmes šūnas. Katru dienu iespējas aug un tu nezini, kas būs pēc gada un kas – pēc pieciem gadiem.


notiek nepieciešamā materiāla paņemšana un vai mediķi, kuri pieņem dzemdības, ir mācīti, kā to izdarīt?
Esam apmācījuši visas Latvijas vecmātes strādāt ar mūsu asiņu paņemšanas komplektu, nodrošinot asiņu parauga pareizu un drošu paņemšanu iespējami maksimālā apjomā.
Bērniņam piedzimstot, pēc nabassaites pārgriešanas, no nabassaites placentas daļas paņem tik daudz asiņu, cik iespējams. Latvijā vidēji tas ir ap 50 – 60 ml. Tālāk asinis tiek transportētas uz laboratoriju.


Kas notiek tālāk?
Asinis nogādā laboratorijā, kur cilmes šūnas tiek atdalītas un pakāpeniski sasaldētas. No mātes vēnas tiek arī ņemtas asinis analīzēm, lai noteiktu dažādu slimību izraisītāju klātbūtni. Pēc 4 -6  nedēļām saņemam rezultātus. Ja viss ir kārtībā, tad paraugi tiek pārvesti uz sterilo zonu. Cilmes šūnas var uzglabāt neierobežotu laiku. Pēc likumdošanas cilmes šūnas pieder bērnam. Līdz bērna18 gadu vecumam, ar cilmes šūnām ir tiesīgi rīkoties vecāki vai aizbildņi. pēc tam noteicošais ir arī bērna viedoklis. No jaunā gada piedāvājam  cilmes šūnas uzglabāt arī Vācijā un Ungārijā. Kopumā no Latvijas saglabāti ap 1500 paraugu. No Eiropas ap 30 000 paraugu.


Kādos gadījumos nabassaites asinis nedrīkst ņemt?
Dzemdībās pirmā kārtā ir jādomā par mātes un bērna veselību un dzīvību. Problēmu gadījumā, nabassaites asiņu ņemšana nav prioritāte.  Asinis no nabassaites tiek iznīcinātas, ja mātei ir diagnosticēta HIV ½ vai akūta sifilisa infekcija. Dažādu slimību gadījumā ir izstrādāti konkrēti priekšraksti, kā rīkoties. Nabassaites asinis nedrīkst ņemt bez pašas sievietes piekrišanas. Ir bijuši gadījumi, kad par cilmes šūnu paņemšanu vēlas maksāt bērna tēvs vai kāds no radiniekiem, bet sieviete atsakās. Neko darīt, viņai pieder pēdējais vārds.


Vai cilmes šūnas iegūst tikai no nabassaites asinīm?
Cilmes šūnas var iegūt no visa cilvēk organisma, tikai tās ir atšķirīgas pēc savām īpašībām un diferenciācijas pakāpes.   Būtībā cilvēks ir cilmes šūnu sakopojums. Pēc apaugļošanās sestajā dienā rodas blastocista, kas ir embrionālo cilmes šūnu sakopojums, no kura izveidojas viss cilvēka organisms. Tām piemīt spēja strauji dalīties un specializēties par jebkuru organisma šūnu. Ievadot cilvēkam embrionālās cilmes šūnas, izveidojas 100% vēzis.Tāpēc šodien ir aizliegts šīs sūnas lietot cilvēkam. Cilvēks vēl nav tik augsti attīstīts, lai spētu vadīt šo procesu. Tālāk attīstās auglis. Augļa cilmes šūnas jau aptuveni 70 gadus pasaulē pēta un lieto medicīnā, izmantojot abortu materiālu. Tas rada ētiskas problēmas, jo jānogalina dzīvība. Pirms 30 gadiem ASV zinātnieki atklāja, ka jaundzimušā placentas asinis satur cilmes šūnas, kurām piemīt milzīgs potenciāls. Tas ļauj trīs kilogramus smagam mazulim izaugt par pieaugušu cilvēku. Šīs šūnas var paņemt, nevienu nenogalinot, nevienam neko neatņemot un nenodarot sāpes. Cilvēkam izaugot, cilmes šūnas „aiziet dzīvot” kaulu smadzenēs. Pieaugušajiem, vajadzības gadījumā, šūnas iegūst, punktējot kaulu smadzenes. Šīs šūnas ir jau pieaugušas, nav tik plastiskas, turklāt, cilvēkam dzīvojot, pieaug ļaundabīguma risks. Hematoloģisko slimību ārstēšanā cilmes šūnas no nabassaites sāk  ieņemt vadošo vietu.  Tās ir plastiskākas, tām ir mazāka atgrūšanas reakcija un ir vieglāk atrast saderīgu donoru,  nekā šūnām no kaula smadzenēm.  Latvijā šāda ārstēšana nenotiek. Nav arī publiskās cilmes šūnu bankas, kā tas ir daudzās citās valstīs.


Ko dotu publiskā cilmes šūnu banka?
Latvijas cilmes šūnu paraugi no publiskās bankas būtu iekļauti vienotā Eiropas tīklā un cilvēkiem būtu iespēja reģistrēties un bez maksas saņemt saderīgo paraugu, kad tāds parādītos kādas valsts bankā.  Pašreiz  cilvēkiem ir jāmaksā, ja viņi atrod šādu saderīgu paraugu. Bija gadījums, kad cilvēki  atrada saderīgu paraugu Itālijas publiskajā cilmes šūnu bankā, bet viņam bija jāmaksā 80 000 eiro – maksa par cilmes šūnu saglabāšanu atbilstoši visām stingrajām prasībām un nemitīgi veiktajiem uzlabojumiem.


Kas darāms gadījumos, ja cilvēks saslimst un rodas vajadzība uzglabātās cilmes šūnas likt lietā?
Izmantošanas gadījumā, klientiem jāiesniedz mums iesniegums ar norādi uz kuru vietu mums ir jātransportē cilmes šūnas. Tālāk mēs šo procesu nodrošinām, sazinoties ar iestādi un mediķiem. Mūsu speciālisti transportē cilmes šūnas un novēro transplantācijas rezultātus.