300.000 iemesli, lai atzīmētu reģeneratīvās medicīnas panākumus

Nabassaites Asiņu Reģistrā (Cord Blood Registry) ir paņemtas, apstrādātas un uzglabātas cilmes šūnas jau no trīs simti tūkstošā jaundzimušā nabassaites asinīm. Šis gadījums ir svarīgs ne tikai dēļ saglabāto paraugu skaita, bet galvenokārt tā dēļ, ka tam ir nozīmīga  loma reģeneratīvās medicīnas attīstībā.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

300 000 cilvēku populācija ir līdzvērtīga vidēja lieluma ASV pilsētai, piemēram, Ņūorleānai, Pitsburgai vai Tampai. Tas, kas notiek ar bērniem šāda lieluma pilsētā var notikt arī ar bērniem, kuru vecāki pieņēma lēmumu uzticēt sava jaundzimušā bērna cilmes šūnu saglabāšanu Nabassaites Asiņu Reģistrā (CBR).


Pamatojoties uz ASV valdības datiem par slimību biežumu populācijā, izsecināts, ka bērniem, kas sasnieguši sešu gadu vecumu  1832 bērniem no 300 000  diagnosticē traumatiskus smadzeņu bojājumus, 925 bērniem no 300 000 diagnosticē bērnu cerebrālo trieku, 718 bērniem no 300 000 diagnosticē dzirdes zudumu, 189 bērniem no 300 000 diagnosticē galvas asinsvadu bojājumus.


Šīs augstāk  minētās diagnozes ir slimības, kas  uz šodienu nav izārstējamas ar klasiskās medicīnas paņēmieniem. Pieaugošie pētījumi šajā jomā liecina, ka cilmes šūnas no paša bērna nabassaites asinīm spēj izmainīt slimības gaitu un palīdz organismam atjaunot bojātās šūnas un uzlabot zaudētās funkcijas.


Lai attīstītu cilmes šūnu izmantošanu un ieviešanu medicīnā, Nabassaites Asiņu Reģistrs (CBR) cenšas apvienot pēc iespējas profesionālākus zinātniekus, kas strādā un attīsta tehnoloģijas, kurās tiek pētītas nabassaites asiņu cilmes šūnu pielietošana ārstniecībā. Ar Nabassaites Asiņu Reģistra (CBR) palīdzību arvien vairāk zinātnieki tiek iesaistīti klīniskajos pētījumos, lai katrs jaundzimušais varētu saņemt neatliekamo palīdzību ar paša cilmes šūnām nepieciešamības gadījumos.

Reklāma
Reklāma


Nabassaites Asiņu Reģistrs (CBR) iegulda ļoti daudz līdzekļus pētniecībā, lai būtu zinātnisks pamatojums, kāpēc vecākiem jāsaglabā savu bērnu cilmes šūnas. Līdz ar to, mēs pateicamies par uzticēšanos un tālredzību tiem vecākiem, kas savu bērnu cilmes šūnas pēc piedzimšanas glabā nabassaišu asiņu bankā. Nabassaites Asiņu Reģistra (CBR) darbinieki raugās nākotnē ar lielu optimismu un arī turpmāk vēlas būt vadošie reģeneratīvās medicīnas attīstībā.
 

Vairāk par cilmes šūnām un to izmantošanas iespējām www.nabassaite.lv vai www.stradini.lv (šūnu transplantācijas centrs).

/REKLĀMAS PROJEKTS/