Cilmes šūnas – garantija mūsu bērnu veselībai

Arvien vairāk vecāku izvēlas saglabāt mazuļa cilmes šūnas. Tā ir unikāla iespēja apdrošināt sava bērna veselību, jo mūsdienās medicīnas pētījumi apliecina cilmes šūnu efektivitāti vairāk nekā 70 dažādu slimību ārstēšanā, piemēram, onkoloģiskās saslimšanas: krūts vēzi, leikēmiju un kaulu vēzi. Pastāv uzskats, ka ar cilmes šūnām nākotnē būs iespējams ārstēt arī neauglību un AIDS.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Cilmes šūnu izmantošana dažādu vēža formu ārstēšanā kļuvusi jau par visai plaši izmantojamu metodi, taču viens no jaunākajiem un pārsteidzošākajiem piemēriem  cilmes šūnu izmantošanā ir stāsts par amerikāņu puisēnu Dallasu Hekstelu. Viņa piedzimšana bija kā brīnums abiem vecākiem, kas trīs gadus bija neatlaidīgi centušies tikt pie bērniņa. Tagad kā brīnumu viņu uzlūko visa pasaule, jo viņš ir pirmais bērns medicīnas vēsturē, kuram vērojami ievērojami uzlabojumi un tiek prognozēta pat pilnīga izveseļošanās pēc diagnozes - smadzeņu paralīze.

Procedūra ilga mazāk kā stundu. Pēc tās piecu dienu laikā vecāki piedzīvoja otro brīnumu savā mūžā - viņu bērns, kas līdz šim ar saviem vecākiem bija sazinājies tikai dobjā, kliedzošā balsī, sāka smieties, sist plaukstiņas, locīties un koordinēti kustēties.

Vecāku prieku un laimi par jaundzimušo drīz vien nomāca rūpes un raizes, jo mazais Dallas nebija spējīgs zīst mammas pieniņu. Viņš nepārtraukti raudāja, tikpat kā neatverot actiņas. Piecu mēnešu vecumā mazais puisēns vēl nespēja noturēt galviņu. Astoņu mēnešu vecumā viņa vecāki uzzināja šausminošo diagnozi - smadzeņu paralīze. 18 mēnešu vecumā mazulis vēl arvien nemācēja rāpot, sēdēt vai sasist plauktiņas. Tā kā bija paņemtas un saglabātas mazā Dallasa cilmes šūnas, zēna vecāki devās uz Djūkas universitāti, kur ārsti jau strādāja ar cilmes šūnām, mēģinot uzlabot vairāku smadzeņu paralīzes skartu bērnu veselību un kustību spējas. Vairākiem pacientiem bija manāmi uzlabojumi, tāpēc pērnā gada jūlijā Dalasa vecāki piekrita injicēt saglabātās cilmes šūnas dēla asinsritē. Procedūra ilga mazāk kā stundu. Pēc tās piecu dienu laikā vecāki piedzīvoja otro brīnumu savā mūžā - viņu bērns, kas līdz šim ar saviem vecākiem bija sazinājies tikai dobjā, kliedzošā balsī, sāka smieties, sist plaukstiņas, locīties un koordinēti kustēties. Vēl pēc neilga laika zēns sāka staigāt. Lai arī smagā slimība vēl arvien ir jūtama, Dallas turpina strauji atlabt un ārsti prognozē, ka aptuveni septiņu gadu vecumā zēns būs atveseļojies pilnībā.

Izārstē aklumu
Ne mazāks brīnums piedzīvots kādā citā amerikāņu ģimenē, kuru bērnam, pateicoties cilmes šūnām, izārstēts aklums. Divus gadus vecā Elija diagnoze bija optiskā nerva mazattīstība šūnu trūkuma dēļ. Ārstu spriedums bija nežēlīgs - zēna redze nebūs labāka par asumu 20/1200, citiem vārdiem, viņš paliks akls. Tikmēr Ķīnā jau vairākus gadus notiek pētījumi un mēģinājumi izmantot cilmes šūnas, lai audzētu jaunas šūnas, kas spēj novērst minēto defektu. To uzzinot, Elijas vecāki veltīja ne mazums pūļu, lai savāktu nepieciešamo naudas summu un nokļūtu konkrētajā Ķīnas klīnikā. Ārstēšana ilga aptuveni mēnesi, šai laikā notika ļoti intensīva terapija, injicējot zēnam miljoniem cilmes šūnu. Kad Elija atgriezās Amerikā, ārsti, kas bija noteikuši viņam diagnozi, neticēja, ka tas ir tas pats bērns – trīs mēnešu laikā viņa redzes asums bija uzlabojies no 20/1200 uz 20/200! Vislielākais prieks, protams, ir zēna vecākiem, jo tagad viņa dēls var saskatīt pat sīkas rotaļlietas.

Palīdz brāļiem un māsām
Svarīga lieta, kas jāzina par cilmes šūnām, vajadzības gadījumā tās var glābt dzīvību ne tikai jūsu atvasei, bet arī pārējiem ģimenes locekļiem, ar kuriem savstarpējā šūnu saderība noteikti būs lielāka kā svešu donoru.
Pašam bērniņam, no kura nabassaites cilmes šūnas saglabātas, kā arī viņa vienolas dvīnim, cilmes šūnas būs pielietojamas simtprocentīgi. Māsām un brāļiem šūnu savstarpējā saderība ir 1 pret 4, vecākiem un bērniem – 1 pret 8. Ja cilvēks meklē donoru cilmes šūnu bankā saderība vidēji ir 1 pret 70 tūkstošiem un var paiet pat pusgads, kamēr izdodas atrast sev piemērotu donoru.
Ja arī tu vēlies saglabāt sava mazuļa cilmes šūnas, interesējies SIA Activision Life, pa tālruni 7299160 vai 29206014 vai pa e-pastu: gita@activisionlife-lv.com. Vēlams pieteikties vismaz mēnesi pirms dzemdībām. Sīkāka informācija un pakalpojuma cenas http://www.activisionlife-lv.com/.

 

Svarīga lieta, kas jāzina par cilmes šūnām, vajadzības gadījumā tās var glābt dzīvību ne tikai jūsu atvasei, bet arī pārējiem ģimenes locekļiem, ar kuriem savstarpējā šūnu saderība noteikti būs lielāka kā svešu donoru.

Reklāma
Reklāma


Atceries!
•    Cilmes šūnas iespējams saglabāt tikai reizi mūžā – tūlīt pēc bērniņa dzimšanas.  
•    Cilmes šūnu iegūšana nerada risku vai diskomforta sajūtu nedz mātei nedz jaundzimušajam, tās paņem no nabas saites un placentas uzreiz pēc dzemdībām.
•    Tā kā arī cilmes šūnu saglabāšana ir medicīnas pakalpojums, iesniedzot iedzīvotāju ieņēmuma deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā, vari uzrādīt šos kā attaisnotos izdevumus, lai daļu iztērētās naudiņas saņemtu atpakaļ.

 

Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Šūpulītis.