Varbūt plānots ķeizargrieziens nepieciešams visām sievietēm?

Izcilais dzemdību speciālists Mišels Odēns teic, ka mūsdienās ar plānota ķeizargrieziena palīdzību dzimst tikpat veseli bērni, kā tas notiek dabiskās dzemdībās. Un tomēr ir kāds būtisks apstāklis, kāpēc plānotajam ķeizargriezienam viņš nekad neizsludinātu uzvaras gājienu, sak, visas uz ķeizaru!

Lai mazulis varētu piedzimt, zīdītāji un attiecīgi — arī cilvēki —, izdala milzīgu daudzumu hormonu

FOTO: Shutterstock.com

Lai mazulis varētu piedzimt, zīdītāji un attiecīgi — arī cilvēki —, izdala milzīgu daudzumu hormonu

Francūzis Mišels Odēns ir izcils dzemdību speciālists, kas šajā jomā darbojas vairāk nekā 50 gadu. Kā savā blogā raksta dūla un topošā vecmāte Linda Vītuma: „Šis kungs būtu jāzina katram, kurš darbojas dzemdniecības sfērā. Un vēl labāk būtu, ja viņu zinātu arī ikviena sieviete, kura plāno laist pasaulē mazuli.”

Odēns ir ieviesis baseinu izmantošanu dzemdību laikā, viņš ir radījis konceptu "mājas tipa dzemdību telpas", ir sarakstījis lielu skaitu grāmatu.

Ieklausies M.Odēna pārdomās. Viņš stāsta, kāpēc ir tik būtiski bērniņu laist pasaulē dabiski.

„Mūsdienās mēs varam apgalvot, ka dzemdību nodaļā, kas ir labi organizēta un aprīkota, veikt ķeizargriezienu ir tikpat droši, kā laist pasaulē bērnu pa dabiskiem ceļiem. Tas ir kas jauns, un mums jābūt uzmanīgiem, lai neizdarītu pārsteidzīgus secinājumus,” teic dzemdību speciālists M.Odēns.


Pat dzemdību speciālistes izvēlas plānotu ķeizargriezienu!
Odēns atklāj, ka daudzas viņa kolēģes sakot — sava bērna labā izvēlētos ķeizargriezienu. Tā apgalvo arī daudzi aptaujātie dzemdību speciālisti (!), ārsti, un arī vienkārši cilvēki...


„Ja izmantojam līdzšinējos kritērijus, lai izvērtētu, kā bērns ir piedzimis, mēs varētu jautāt, kāpēc ķeizargriezienu neveikt visām sievietēm? Kāpēc ķeizargriezienu neveikt visām grūtniecēm? Arvien vairāk sieviešu dod priekšroku izvēles ķeizargriezienam. (..) Un tas ir vērā ņemams fakts, jo tas varētu liecināt, ka mums, iespējams, ir nepieciešams definēt jaunus kritērijus,” uzskata Mišels Odēns.


Līdz šim mēs vērtējām tikai piedzimšanas brīdi, to, cik veseli bērni piedzimst, cik no viņiem ir dzīvi, kāda ir māmiņas pašsajūta vai komplikācijas pēc dzemdībām utt. Taču ar to vien šodien, kad ķeizargriezienam par labu nosliecas jau tik daudzas mammas, ir krietni vien par maz, uzskata Odēns. Jo ķeizargrieziens nav dabiska norise. Un ir vēl kāds nopietns „jo”, kāpēc plānota ķeizargrieziena izvēle nav pats labākais, ko varam sniegt savam bērnam.

Ja tev jautātu: „Kāpēc ķeizargriezienu neveikt visām sievietēm?”, ko tu atbildētu? Laikam jau tomēr uzreiz nebalsotu par..? Odēns uzskata — tas liecina, ka mums ir kādas intuitīvas zināšanas, ka kaut kas īsti nav kārtībā ar šo secinājumu. Bet ar intuitīvām zināšanām, lai pārliecinātu citus, vien ir par maz. Nepieciešams zinātnisks pamatojums.

Reklāma
Reklāma

Hormons, kas nepieciešams, lai laistu pasaulē bērnu, ir arī visraksturīgākais mīlestības hormons. Tas ir hormons, kas palīdz piedzimt bērnam, kas palīdz piedzimt placentai un kas palīdz palikt saiknē ar bērnu pēc tam, kad viņš ir piedzimis.


Odēns mēdz lietot terminu „Mīlestības zinātniskošana”. Ko tas nozīmē?
„Tas nozīmē, ka līdz šim mīlestība bija tēma, par kuru galvenokārt runāja dzejnieki, filozofi un rakstnieki. Mūsdienās mīlestība ir pētīta no dažādiem zinātniskiem skatu punktiem. Pirmais, runājot vēsturiski, ir etioloģiskais, kur zinātnieki novēroja dzīvnieku un cilvēku uzvedību. Un salīdzināja viņu uzvedību starp dažādām sugām. Šie zinātnieki bija pirmie, kuri precīzi norādīja, ka visiem zīdītājiem uzreiz pēc piedzimšanas ir novērojams tāds laika periods, kas nekad viņu dzīvē vairs neatkārtoties. Un kas ir bezgala nozīmīgs mātes un mazuļa piesaistes veidošanā.
Taču kopš tā laika ir parādījies bezgala daudz faktu no bezgala daudz dažādiem skatu punktiem. No tiem redzamākie ir tie, kas pētījuši, kādu iespaidu uz uzvedību bērna piedzimšanas brīdī atstāj hormoni,” skaidro Mišels Odēns.


Ķeizargrieziena laikā Mīlestības hormons nepiedalās!
Lai mazulis varētu piedzimt, zīdītāji un attiecīgi — arī cilvēki —, izdala milzīgu daudzumu hormonu. Būtiskākā šo hormonu komponente ir oksitocīns. Oksitocīna nozīme nav nodrošināt tikai dzemdes kontrakcijas, lai bērns un placenta varētu piedzimt. Šodien mēs zinām, ka oksitocīns var tikt uzskatīts par nozīmīgāko Mīlestības hormonu. Un to apliecina pētījumi.
„Ir pavisam nedaudz cilvēku, kuri apzinās, cik nozīmīgs ir šis atklājums, lai saprastu, ka hormons, kas nepieciešams, lai laistu pasaulē bērnu, ir arī visraksturīgākais Mīlestības hormons. Tas ir hormons, kas palīdz piedzimt bērnam, kas palīdz piedzimt placentai un kas palīdz palikt saiknē ar bērnu pēc tam, kad viņš ir piedzimis. Tas ir Mīlestības hormons.
Un mēs iegūstam arvien jaunas zināšanas par citām komponentēm, kas veido šo hormonu miksli. Tas mums dod iespēju citādāk paraudzīties uz to, kas notiek, kad zīdītājs laiž pasaulē mazuli, un, jo īpaši, kad sieviete laiž pasaulē mazuli. Tagad mēs varam izskaidrot — lai laistu pasaulē bērniņu, sievietes, izdala sarežģītu mīlestības hormonu miksli. Tas ir kas jauns. Pirms pāris gadiem par ko tādu mēs nevarējām runāt. Un tas mūs vedina uz izpratni, kāda veida kritēriji ir jāpievieno līdzšinējiem vispārpieņemtajiem kritērijiem, pēc kuriem mēs vērtējām, kā mēs piedzimstam. Tas nozīmē, ka mums ir jāsāk domāt ilgtermiņā.
Tas ir pavērsiena punkts bērnu piedzimšanas vēsturē. Un, iespējams, pat visā cilvēces vēsturē,” ir pāriecināts dzemdību speciālists M. Odēns.

Tulkojusi dūla Linda Vītuma
Citas franču dzemdību speciālista Mišela Odēna uzstāšanās latviešu valodā skati www.kastanis.org