"Vīram neteicu, ka eju šoferu kursos", 70 gadu vecumā Loretas kundze sāk braukt ar auto

“Saviem vienaudžiem saku – nevērtējiet savu dzīvi pēc gadiem, kas ierakstīti pasē. Esiet aktīvi, mīliet cilvēkus un darbu, tas palīdzēs kustēties uz priekšu,” saka Loreta Vaļokiene. Un viņa pati ir lielisks piemērs tam - 70 gadu vecumā sākusi stūrēt auto, joprojām strādā savā profesijā, un Loretas kundzes dzīvesprieks ir patiešām iedvesmojošs.
Tagad Loretai ir jau 81 gads, un viņas enerģija ir nudien apbrīnojama. Foto: ekrānuzņēmums no LRT televīzijas

FOTO: Publicitātes foto

Tagad Loretai ir jau 81 gads, un viņas enerģija ir nudien apbrīnojama. Foto: ekrānuzņēmums no LRT televīzijas

Autovadītājas apliecība Kauņā dzīvojošajai Loretai gan ir, kā pati saka, kopš jaunības. Taču sēdējusi pie auto stūres ikdienā viņa nebija. Atraktīvajai lietuvietei, kura joprojām strādā par anestezioloģi ginekoloģijas klīnikā Kauņā, mašīna ikdienā būtu noderējusi arī iepriekš, taču dzīvē viss izvērties citādi. Par savu pieredzi viņa stāsta Lietuvas sabiedriskās televīzijas LRT raidījumam “Mano pasas meluoja” (“Mana pase melo”).

Foto: ekrānuzņēmums no LRT televīzijas

 

Savulaik ar auto braukusi mājās no darba, piebraukusi pie pagalma un redz, ka vīrs stāv uz balkona un gaida viņu. “Nokāp lejā un noliec manu mašīnu,” smiedamās lūgusi Loreta. Vīrs nokāpis, nolicis mašīnu un atgriezies viņai teicis: “Zini, labāk nebrauc ar to mašīnu, es pats tevi visur aizvedīšu, kur tev vajag,” situāciju ar smaidu atceras kundze, “jo mani nervi man ir svarīgāki.”

Tā gājuši gadi, un vīrs arī godīgi pildījis privātā šofera pienākumus. Taču tagad viņam sākušās veselības problēmas, un vajadzējis meklēt risinājumu. Loreta, dzīvesbiedram neko nesakot, sameklējusi sev autovadīšanas instruktoru. “Vīram neko neteicu un sāku ar to instruktoru braukāt. Vienu otru, trešo reizi." Instruktors pēc braukšanas atvedis un izlaidis Loretu pie mājām. Vīrs kādudien sakot: “Labāk jau neslēp no manis, es taču redzu, ka tu brauc ar mašīnu. Tikai esi uzmanīga.”

Foto: ekrānuzņēmums no LRT televīzijas

 

Tā nu Loreta Vaļokiene iemācījusies kārtīgi braukt un nu jau devīto gadu stūrē auto pa Kauņas ielām, kā pati saka, maršrutā “mājas-kapsēta-darbs”. Tagad anestezioloģei reanimatoloģei ir jau 81 gads, un viņa joprojām gandrīz katru dienu brauc pie pacientiem uz vairākām privātām Kauņas medicīnas iestādēm. Pēc pašas teiktā, darbs viņu patiešām iedvesmo.

Uzturēt fizisko formu Loretai palīdz vēl kāda gudrība – ik rītu pēc pamošanās iekāpt aukstā baseinā, 10-15 minūtes tur pakustēties un pasportot un pēc tam iet karstā dušā. Šo paradumu viņa praktizē katru rītu no agra pavasara līdz vēlam rudeni.

Reklāma
Reklāma

Loreta ik dienu sāk ar peldi vēsā baseinā savās mājās. Foto: ekrānuzņēmums no LRT televīzijas

 

Savā pasē dakterei skatīties nepatīkot, taču viņa mēdzot pajautāt jaunākiem kolēģiem – varbūt pienācis laiks beigt karjeru? “Dakter, mēs no jums mācāmies!” atbildot kolēģi, "mums tāda anesteziologa nav bijis. Ka tā runātos ar cilvēkiem, viņus tā atbalstītu."

"Un ko tad senioriem vajag? Kontaktu viņiem vajag," piebilst Loreta, "un kad vecāka gadagājuma dakteris runā ar viņiem, kuri ir tādā pašā vecumā, tas uzreiz ir citādi. Reizēm tas seniors man saka: “Ai, dakter, jums jau labi, jūs vēl jauna. Bet pašam tikpat daudz gadu, reizēm man pat vēl vairāk,” nosmej enerģiskā ārste.

Ārste Loreta Vaļokiene ar kolēģi savā darba vietā. Foto: ekrānuzņēmums no LRT televīzijas

 

"Nevērtējiet savu dzīvi pēc gadiem, kas ierakstīti jūsu pasē. Esiet aktīvi, mīliet cilvēkus un darbu, tas palīdzēs kustēties uz priekšu," saka 81 gadu vecā mediķe. Un pati nemaz nejūtot, ka dzīves temps ir kļuvis lēnāks.

“Man jau šķiet, ka visu daru kā agrāk, nemaz neesmu samazinājusi apgriezienus. Gan ceļojumi, gan teātri, koncerti,” uzskaita Loretas kundze. "Taču tagad ir vieglāk tajā aspektā, ka man nevajag ne ar vienu rēķināties. Ko es gribu, to arī daru," viņa uzsver autovadīšanas priekšrocības.

Foto: ekrānuzņēmums no LRT televīzijas

Optimisma pilnajai lietuvietei ir sapnis – kaut varētu nomest kādus 20 gadiņus. “Lai varētu ilgāk dzīvot, gribas redzēt, kas tajā pasaulē tālāk notiks,” saka Loreta.

Pilnu Loretas Vaļokienes stāstu skatieties Lietuvas sabiedriskās televīzijas LRT raidījumā "Mano pasas meluoja" (lietuviešu val.); sižets no apm. 20.15 min.

Saistītie raksti