Vecākais bērns ģimenē izaug ar lielāku atbildības sajūtu, apliecina pētījums

Vecākie bērni ģimenē, īpaši meitenes, izaug atbildīgākas, ambiciozākas, iegūst labāku izglītību un nopietnāk attiecas pret mājas darbiem un mājas pienākumiem, liecina Lielbritānijā Eseksas universitātē veikts pētījums, kurā iesaistījās vairāk nekā 1500 ģimenes.

Ambiciozi un hiperatbildīgi - tādi ir vecākie!

FOTO: Shutterstock.com

Ambiciozi un hiperatbildīgi - tādi ir vecākie!

Vecākais bērns ģimenē ir vairāk tendēts ievērot likumus un dzīvē tiecas ieņem līdera lomu. 
Kāpēc vecākie bērni ģimenē kopumā ir veiksmīgāki? Iespējams, ka iemesls ir vecāku attieksme pret pirmo bērnu, ka viņš spēj tikt galā ar daudz ko. Žurnālā "Personības un sociālā psiholoģija"  publicētā pētījumā teikts, ka arī apkārtējie cilvēki uzliek lielākas gaidas uz vecāko bērnu, tāpēc ilgākā laika posmā viņš pats arī notic, ka ir spējīgs un var daudz sasniegt.

Viņi ir ekstravertāki un konkurētspējīgāki.  Bet ne viss ir tikai labi vien. Vecākajiem bērniem biežāk novēro neirotiskas personības iezīmes. 

Vieglāka dzīve liekas vidējam bērnam. Vidējo bērnu raksturs biežāk ir rotaļīgs, bet viņiem ir nosliece uz dumpīgumu un noteikumu pārkāpšanu. Būdams vidējais, viņam jāiemācās sevi izcelt uz nopietnā vecākā un lutinātā mazākā fona, tāpēc uzmanības pievēršanai var izmantot visdažādākās uzvedības izpausmes. 
 

Reklāma
Reklāma

10 pazīmes, ka esi vecākais bērns ģimenē: 
1. Tev ir tendences mazliet pakomandēt savus jaunākos brāļus un māsas. Vienlaikus esi greizsirdīgs, jo vecāki tev nepiedeva lietas, uz kurām piever acis, audzinot pārējos bērnus ģimenē. 
2. Vecāki tev uzstādīja augstas prasības un neko no neizdarītā neaizmirsa. Izpildīti mājas darbi, nenokavēts pulciņš  - par visu tev lasīja morāli. Ar jaunākajiem bērniem tā vairs nenotiek. 
3. Tev regulāri pazuda mantas - drēbes, rotaslietas, sporta piederumi? Jo tos nočiepa jaunākās māsas un brāļi, bet pa mizu dabūji tu. 
4. Tu proti vienoties vai arī ... piekukuļot, jo esi to iemācījies darīt ģimenē. Lai mazākie nenodot tavus "noslēpumus" vecākiem, šīs prasmes ir labi pilnveidotas. 
5. Tu proti izspēlēt kārti "Bet es esmu lielāks!", lai saņemtu atļauju iet vēlāk gulēt vai darīt to, ko citiem bērniem neļauj. 
6.  Par tevi saka "Viņš/viņa pārāk daudz komandē".  Būt par galveno tev ir asinīs, kopš ģimenē parādījās jaunākie bērni. 
7.  Tu zini vairāk par citiem dažādas smieklīgas un mulsinošas situācijas, ko piedzīvojuši jaunākie ģimenes locekļi. Ar šiem stāstiem viņus var kaitināt vai arī kopīgi pasmieties, kad esat jau pieauguši. 
8. Esi pieradis, ka kāds tevi nemitīgi atdarina. Bet sāka to "sīkie", kas bērnībā centās līdzināties lielajam. 
9. Tiklīdz tu saņēmi autovadītāja apliecību, tu kļuvis par bezmaksas šoferi ne tikai jaunākajām ģimenes atvasēm, bet arī vecākiem, kas beidzot varēja atļauties izdzert kādu glāzi alkohola ballītē. 
10.  Neraugoties uz visu, ar ko nākas sadzīvot vecākajam bērnam ģimenē, tu uzskati, ka tavu brāli drīkst iekaustīt tikai tu pats. Pārējie lai pat nemēģina nodarīt pāri! Dabūs pretī!