5 iemesli, kāpēc vecvecāki vislabāk pieskatīs jūsu bērnus

Sākoties vasaras brīvlaikam, daudziem vecākiem aktuāls kļūst jautājums par bērnu pieskatīšanu. 

5 iemesli, kāpēc vecvecāki vislabāk pieskatīs jūsu bērnus

FOTO: Shutterstock.com

Sākoties vasaras brīvlaikam, daudziem vecākiem aktuāls kļūst jautājums par bērnu pieskatīšanu. Gandrīz trīs ceturtdaļas (70%) Latvijas ģimeņu to atrisina, bērnus lūdzot pieskatīt vecvecākiem, un 30% to pamato ar vērtīgām iemaņām, ko bērni apgūst, – liecina Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm veiktā aptauja par senioru attiecībām ar saviem pēcnācējiem. 

 

Vecāki, bērnu pieskatīšanu uzticot vecvecākiem, paver viņiem iespēju tuvāk iepazīt vienam otru, apgūt jaunas praktiskas iemaņas un uzzināt vairāk par ģimenes vēsturi. Aptaujātie arī atzīst, ka vecvecāku uzraudzībā bērni biežāk tiek lutināti.

 

Bērni apgūst jaunas praktiskas iemaņas
Seniori spēj nodot bērniem neskaitāmas vērtīgas prasmes, kam, iespējams, neatliek laika pašiem vecākiem, – ierāda dažādus dārza darbus, rokdarbus, darbošanos ar galdniecības rīkiem, mīlestību pret dzīvniekiem un dabu, sēņošanu un sēņu atpazīšanu, tautas dziesmas un citas iemaņas. Vecmāmiņa mazmeitai var iemācīt dažādus virtuves noslēpumus, toties puišiem noteikti radīsies interese par darba rīkiem, ar kuriem vectēvs rada noderīgas lietas.

 

Iespēja uzzināt vairāk par ģimenes vēsturi
Nereti mazais pazīst tikai dažus savus tuvākos radiniekus, bet vecvecāki noteikti bērnus var iepazīstināt ar plašāku dzimtas koku. Daudziem bērniem patīk klausīties gan pasakas, ko stāsta vecvecāki pirms miega, gan dažādus stāstus. Kāpēc gan tie nevarētu būt stāsti par vecvecāku jaunības dienām un citiem radiniekiem, kurus vairs nebūs iespēja satikt. Izzinot ģimenes vēsturi, bērniem rodas piederības sajūta dzimtai un ģimenei, kā arī var rasties interese izveidot dzimtas koku.

Reklāma
Reklāma

 

Vecvecāki nodod bērniem uzkrātās dzīves gudrības
Bērnu pieskatīšana sagādā prieku ne tikai senioriem, bet tas ir vērtīgi pavadīts laiks arī pašiem mazbērniem, jo ir iespējams tuvāk iepazīt savu vecmāmiņu vai vectētiņu. Nav ne mazāko šaubu, ka seniori dzīves laikā uzkrājuši ne mazums dzīves gudrību, tāpēc tās viņi var nodot tālāk ne tikai saviem bērniem, bet arī mazbērniem, sniedzot noderīgus padomus un iemācot svarīgas vērtības, piemēram, mīlestību pret ģimeni, atbildību un cieņu, iecietību pret atšķirīgo, pacietību un spēju priecāties par mazām lietām. Bērnībā iemācītais izveido bērna personību, tāpēc vecvecāku ieguldītajam laikam bērnu audzināšanā ir liela nozīme.

 

Vecvecāki bērniem ir tuvākie cilvēki pēc mammas un tēta
Viens no iemesliem, kāpēc vecvecāki ir labākie bērnu pieskatītāji, ko aptaujātie min, - viņi ir tuvākie cilvēki uzreiz pēc mammas un tēta, tāpēc spēlē lielu lomu arī bērna attīstībā. Seniori tāpat kā vecāki būs priecīgi, esot klāt bērna nozīmīgākajos brīžos – sākot jau ar pirmo soļu speršanu, pirmo vārdu izrunāšanu, iemācīšanos braukt ar velosipēdu un lasīt, sasniegumiem mācībās un ārpusskolas pulciņos, kā arī bērnudārza un skolas izlaidumā. Šādi svarīgi notikumi vislielāko prieku rada tieši ģimenei, tāpēc svarīgi, ka seniori tajos tiek iesaistīti. 

 

Vecākiem laiks divvientulībai, neraizējoties par bērniem
Pāriem ikdienas skrējienā ir svarīgi rast laiku divvientulībai, bet aptaujāti teic, ka nereti to ir sarežģīti īstenot. Ja atvases tiks uzticētas vecvecākiem, vecāki varēs būt droši, ka bērniem viss ir kārtībā, viņi tiek lutināti, vienlaikus gūstot jaunas iemaņas, tad arī vecāki varēs netraucēti pabūt divatā.