Vīrs grib vēl vienu bērniņu. Divi jau ir...

"Mums ir divi bērniņi - meita un dēls, vīrs grib trešo bērniņu, bet es negribu, jo atkal viss sāksies no jauna, bet tagad mūsu bērniņi ir palieli - paši ēd, aiziet uz podiņa. Man negribās, bet katru reizi šī tēma mūs noved pie strīda. Ko labāk darīt?" neizpratnē vaicā kāda sieviete.

Nevienam – ne vīrietim, ne sievietei, nav tiesību pieprasīt no otra bērnu, vēl jo vairāk pret otra gribu, izmantojot šo faktu savstarpējo attiecību kārtošanai ģimenē. Foto: Inga Šterna.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nevienam – ne vīrietim, ne sievietei, nav tiesību pieprasīt no otra bērnu, vēl jo vairāk pret otra gribu, izmantojot šo faktu savstarpējo attiecību kārtošanai ģimenē. Foto: Inga Šterna.

Atbild mākslas terapeite Rita Garnaka:

"Jautājums par bērniem vienmēr ir atbildības pilns. Svarīgi, pieņemot šāda veida lēmumu, ir būt godīgam/-ai, pirmkārt jau pašam pret sevi – kas ir tas, ko es patiešām vēlos vai nevēlos un kādēļ? Cik noprotu, ar abiem iepriekšējiem bērniem esat pavadījusi daudz laika, tas ir prasījis ļoti daudz gan fiziskā, gan garīgā spēka un šobrīd, kad bērni ir palieli un māk paši paēst, aiziet uz podiņu, Jūsu kvēlākā vēlēšanās ir nedaudz atpūsties, uzkrāt spēkus, atjaunot sevi, savu sievišķību un iekšējo spēku rezerves. Un tas ir saprotams, jo bērnu audzināšana nav tik vienkāršs pasākums, kā varētu no malas izskatīties... tas prasa dalīties ar bērnu ne tikai savā laikā, ko viņam veltam, bet arī savā enerģijā, sniedzot drošības sajūtu un palīdzot bērnam pilnveidoties, attīstīties. Man nav informācijas cik lielā mērā Jūsu vīrs iesaistās bērnu audzināšanā, bet, lai arī cik tas laiku neaizņemtu, bērnam pirmajos dzīves gados māte ir būtiskākais cilvēks pasaulē, līdz ar to, lielākā daļa rūpju gulstas tieši uz viņas pleciem. Ja jūsu vīram ir tik ļoti būtisks vēl viens bērns ģimenē, tad būtu jānoskaidro iemesls – kādēļ tieši tagad un ne vēlāk? 

Ja jūsu vīram ir tik ļoti būtisks vēl viens bērns ģimenē, tad būtu jānoskaidro iemesls – kādēļ tieši tagad un ne vēlāk?

Reklāma
Reklāma

Iespējams, ka pēc pāris gadiem, kad bērni jau būs paaugušies, arī Jūs pati sagribēsiet vēl vienu bērnu ģimenē. Iespējams, ka nē. Bet, lai arī kāds būtu lēmums, vīrietim jāatceras, ka sieviete ir tā, kuras ķermeni bērna dvēselīte izvēlas savai attīstībai pirmos dzīves 9 mēnešus pirms nākšanas pasaulē un sieviete ir tā no kuras jaundzimušais būs atkarīgs savas dzīves pirmos gadus, savukārt sievietei šajā laikā visa viņas dzīve saistās galvenokārt ar vēl nedzimušo vai jaundzimušo bērnu, pārējās dzīves jomas atbīdot dažus soļus tālāk. Bez tam, nevienam – ne vīrietim, ne sievietei, nav tiesību pieprasīt no otra bērnu, vēl jo vairāk pret otra gribu, izmantojot šo faktu savstarpējo attiecību kārtošanai ģimenē. Diemžēl pārāk bieži bērni tiek izmantoti par ieganstu un pat kā ieroci, lai kontrolētu otru vai lai kompensētu kaut ko savā dzīvē, attiecībās starp vīrieti un sievieti..."