Vīrs grib adoptēt manu bērnu. Bioloģiskais tēvs piekrīt

Ne vienmēr bērna īstais tēvs ir gatavs uzņemties rūpes par bērnu. Kā rīkoties, ja viņš no sava dēla ir gatavs atteikties, bet cits vīrietis labprāt puiku sauktu par savu?

Attēlā redzamajiem modeļiem nav saistības ar raksta saturu. Foto no www.moonparlour.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Attēlā redzamajiem modeļiem nav saistības ar raksta saturu. Foto no www.moonparlour.lv.

Jautā kāda māmiņa:

"Mans vīrs vēlas adoptēt manu bērnu, kuru pieņēma kā savu pirms jau vairākiem gadiem, kad bērnam bija pāris mēneši. Bērna bioloģiskais tēvs bērnu neapciemo, nav ar viņu nekāda kontakta, tiesas noteiktos alimentus arī nemaksā un ir izteicis vēlmi atteikties no bērna. Tas, ko es gribētu uzzināt, ir tas, vai tiesa kādu apstākļu dēļ var dot negatīvu spriedumu šajā lietā? Mēs esam ģimene ar mājām, auto, vīrs pelna salīdzinoši labi. Apstākļi ģimenē ir labi, arī ģimeniskās attiecības ir labas. Un, tomēr, vai ir iespējams, ka kādu iemeslu dēļ vīrs nevar adoptēt mūsu bērnu?"

 

Atbild adopcijas jautājumu konsultante Ivita Krastiņa:

"Lai Jūsu vīrs varētu adoptēt Jūsu bērnu (ja bērnam dzimšanas apliecībā ir norādīts bioloģiskais tēvs) nepieciešams, lai pastāv kāds no šiem apstākļiem - bioloģiskais tēvs devis piekrišanu adopcijai vai bioloģiskajam tēvam ar tiesas spriedumu atņemtas aizgādības tiesības. Jūsu vīram ar iesniegumu/pieteikumu adoptēt Jūsu bērnu jāvēršas savas dzīvesvietas bāriņtiesā, kā arī jāiesniedz:

- laulības apliecības kopiju, uzrādot oriģinālu, ja adoptētājs ir laulībā;

- dokumentu, kas apliecina laulības šķiršanu, ja laulība šķirta;

- izziņu par nodrošinājumu ar dzīvojamo platību;

- dzīves aprakstu (CV);

- izziņu par adoptētāja veselības stāvokli, kurā norādītas adoptētāja iedzimtās un iegūtās slimības, ja tādas ir.

Reklāma
Reklāma

 

Pēc ģimenes izpētes, bāriņtiesa pieņem lēmumu par potenciālā adoptētāja piemērotību adoptētāja statusam, kā arī vienlaikus lemj par to, vai adopcija ir bērna interesēs.

Ja bērns dzīvo adoptētāja ģimenē, bāriņtiesa adoptētāju var atbrīvot (pēc bāriņtiesas ieskatiem) no nepieciešamības iesniegt izziņu par dzīvojamo platību, dzīves aprakstu (CV), izziņu par veselības stāvokli. Ja adoptē otra laulātā bērnu, adoptētājs pieteikumam pievieno adoptējamā dzimšanas apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu), izziņu par adoptējamā veselības stāvokli, bērna bioloģisko vecāku piekrišanu adopcijai vai dokumentu, kas apliecina, ka otram vecākam likumā noteiktajā kārtībā atņemtas aizgādības tiesības. Pēc iesnieguma saņemšanas bāriņtiesa pārbauda iesniegtos dokumentus un veic ģimenes izpēti, to skaitā:

- izvērtē adopcijas motivāciju, ģimenes locekļu savstarpējās attiecības un spējas izaudzināt bērnu;

- noskaidro adoptētāja ģimenes dzīves apstākļus un izvērtē adoptētāja materiālo stāvokli;

- pieprasa informāciju par Sodu reģistrā iekļautajām ziņām attiecībā uz adoptētāju;

- nosūta adoptētāju pie psihologa saņemt atzinumu par personas piemērotību adopcijai.

 

Pēc ģimenes izpētes, bāriņtiesa pieņem lēmumu par potenciālā adoptētāja piemērotību adoptētāja statusam, kā arī vienlaikus lemj par to, vai adopcija ir bērna interesēs. Tādējādi, bāriņtiesa ir tā, kura lems par piemērotību adoptētāja statusam, kā ar to, vai adopcija ir bērna interesēs. Adopciju apstiprina tiesa. Atbilstoši Civillikuma 171.pantam adopcija uzskatāma par notikušu, tiklīdz tiesa to apstiprina. Pēc adopcijas apstiprināšanas tiesā, dzimtsarakstu nodaļa izsniedz jaunu dzimšanas apliecību, kurā kā bērna tēvs tiks norādīts Jūsu vīrs."