Tautmīlis, Ripa, Afrikants un citi neprasti vārdi, kas likti bērniem šogad

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes personvārdu datubāzi Latvijā arvien tiek reģistrēti jauni un eksotiski personvārdi - valstī pašlaik ir reģistrēts viens Pirāts, viens Prezidents, viens Afrikants, Tautmīlis, divas Ripas, viena Tagadne un piecas Glītas, kā arī daudz citu Latvijā unikālu vārdu nesēju.

Vecāku izdomas robežas nav aptveramas.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāku izdomas robežas nav aptveramas.

Reizi trijos gados pulcējas Valsts valodas centra Kalendārvārdu ekspertu komisija, kura spriež gan par jaunu vārdu iekļaušanu kalendārā, gan par to izņemšanu. Jaunārdus, kas pēdējos trīs gados likti bērniem, Valsts valodas centrs vārda dienu kalendāru papildinās 2018.gadā.


Lemjot par personvārdu iekļaušanu kalendārā, VVC ekspertu komisija izvērtē vārda cilmi, nozīmi, labskaņu, kā arī vārda lietojuma biežumu, stabilitāti, tradicionalitāti un atbilstību latviskajai vārddarināšanas tradīcijai. Katrā šādā reizē notiek lemšana par apmēram 100 vārdiem, bet kalendāros tiek iekļauti tikai ap 20 vārdiem. 
 

Pēdējā reize, kad kalendārā tika iekļauti jauni personvārdi, bija 2014.gada vasara, kad noteikts vārdadienas datums tika piešķirts tādiem personvārdiem kā Brīve, Egle, Liepa, Mare, Daiva, Enriko, Lūkass, Vigo.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma