Zīdaiņa vannošana. Kā viņu nomazgāt un nepārcensties

Piedzimstot, jaundzimušā āda ir īpaši maiga, trausla. Tā nav ieguvusi visas pieauguša cilvēka ādai raksturīgās īpašības un funkcijas. Āda ir viens no orgāniem, kas piedzimstot vēl nav nobriedis, attīstījies līdz galam. Tā kopšanai jāpieiet ar vislielāko rūpību, stāsta dermatoloģe, “Lāzerplastikas” klīnikas ārste Anna Bērziņa.

Rūpējoties par jaundzimuša bērniņa ādu, der ielāgot principu “jo mazāk, jo labāk”.

FOTO: Shutterstock.com

Rūpējoties par jaundzimuša bērniņa ādu, der ielāgot principu “jo mazāk, jo labāk”.

Bērna ādas nobriešanas process beidzas ap bērna 2 – 3 gadu vecumu. Turklāt bērna ādas pH ir augstāks nekā pieaugušam. Jo vecāks kļūst bērniņš, jo zemāks ādas Ph līmenis.

Bērna āda ir uzņēmīgāka pret kairinājumu, infekcijām. Hidrolipīdu slānis ir plānāks, tādēļ nespēj epidermu pasargāt no mitruma zuduma un sausuma. Jo mazāks bērniņš, jo sausāka ir ādiņa. Turklāt tās raga slānis par ir 30% plānāks kā pieaugušam. Priekšlaicīgi dzimuša bērniņa āda prasa vēl rūpīgāku kopšanu, jo ādas virsējais slānis – epiderma, nobriest tikai 34. grūtniecības nedēļā.


Kā nomazgāt netīru ādu?
Rūpējoties par jaundzimuša bērniņa ādu, der ielāgot principu “jo mazāk, jo labāk”. Nebūtu jāsapērk daudz kopšanas produktu jau pirms dzimšanas un nav jālieto viss, kas uzdāvināts raudzībās. Ja izvēlaties ādas kopšanas līdzekļus, rūpīgi izlasies to sastāvu. Pērciet to, kas nesatur krāsvielas, smaržvielas, flatātus, konservantus jeb parabēnus. Vēlams, lai produkti neradītu kairinājumu acīm un neizraisītu asarošanu. Pievērsiet uzmanību kopšanas līdzekļa skābumam – tam jābūt mazākam par Ph5.5. 

Tīrs ūdens nav efektīvs attīrītājs, jo tas nenoņem taukos šķīstošas vielas, piemēram, fēces un tauku dziedzeru sekrētu. Ziepes ir sārmainas un tās neļauj uz ādas veidoties skābai videi.
 

Jaundzimušā āda ir jutīga un plāna. Ja bērniņam ir nosliece uz sausu ādu, nevajag vannot ilgstoši. Vanniņa zīdanītim šajā vecumā ir vairāk ir patīkams un nomierinošs rituāls. Netīrumu nomazgāšanai pietiks ar 5 - 10 minūtēm un ne biežāk kā 2 reizes nedēļā. Mazgājot bērniņu biežāk, uz ādas nepaspēj atjaunoties tās dabīgā mikroflora. Pēc vannas āda ir jāmitrina. Tas pasargā ādu no ekzēmas rašanās vai saasinājumiem. Pārāk bieža vannošana var nomazgāt dabīgos lipīdus no ādas, kas pasargā ādu no mitruma zaudēšanas. Āda kļūst uzņēmīgāka pret kairinātājiem. 

Reklāma
Reklāma


Ikdienas kopšana ir ādas notīrīšana autiņbiksīšu apvidū, aiz austiņām, krociņās un padusēs. Kad bērns sāk rāpot un ēst papildēdienu, bērns ir gatavs biežākai iešanai vannā.


Kādus līdzekļus izvēlēties?
Dermatoloģe neiesaka vannošanai izmantot speciālās vannas putas, jo tās parasti satur virsmas aktīvās vielas, kas nomazgā ādas aizsargslāni. Ja vēlaties, lai vanniņa būtu aromātiskāka, labāk izmantot ēteriskās eļļas.

Jaundzimušajiem bērniņiem pilnīgi pietiek ar tīru ūdeni. Jaunākās rekomendācijas – uzreiz pēc dzimšanas tīrs ūdens mazgāšanai. Arī agrāk iecienītās kumelīšu tējas vanniņas maigajai zīdaiņa ādai nav piemērotas, jo arī to sausina un padara ievainojamāku.