Mazās Kates joki - kad viņa vēl bija bezgadīga..:)

Iesūtījusi Sarmīte Linde

Ilustrācija: Jānis Beķeris

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ilustrācija: Jānis Beķeris

Kate (2 gadi) uzrāpusies uz sekcijas malas un ņem rokā vāzīti. Oma prasa: „Kas būs, ja vāzīte nokritīs un saplīsīs?” Uz to Kate visnotaļ loģiski atbild: „Omīte saslaucīs stikliņus!”
 
Kate ar mammu pie feldšerītes atnākušas nomainīt plāksterīti. Katei jau tas kabinets uzdzen šņukstu... kad jau viss ir kārtībā, Kate ātri, ātri no kabineta prom, bet mamma vēl aizkavējusies runā ar feldšerīti. Kate ieskrien atpakaļ kabinetā un saka: „Mammīti aizmirsu!”
 
Oma sauc mammīti, lai nāk uz virtuvi Kati barot, uz to Kate: „Es pati barošos!”
 
Toziem sniedziņa nav bijis gandrīz nemaz, bet nu 18. martā pēkšņi sasnidzis daudz, daudz. Kate no rīta sniegu ieraugot saka: „Sniedziņš pamodās!”
 
(2,5 gadi) Kate ar omi brauc uz slidotavu, oma saka Katei: „Mēs esam laba komanda.” Katei vārds komanda droši vien nav vēl zināms, tāpēc viņa saka: „Nē, mēs esam jaunas meitenes!”
 
Kate, mamma un otra oma aizbraukušas jau ceturtdienas vakarā ciemoties pie Balvu radiem. Sestdien Katei jau sagribas uz mājām. Mamma saka, ka nevar tik ātri braukt mājās. Kate atbild: „Varam braukt lēni!”
 
Katei nopirktas jaunas kediņas. Oma ievēro jauno pirkumu, saka: „Katei jaunas kediņas!” Uz to Kate: ”Jā, nav vecas!”
 
Pēc omas parauga Kate pati sevi reizēm sauc par bērnu Nu tad dažreiz no Kates skan tādi teicieni: „Pagaidiet bērnu!”, „Skatieties, kā bērns ēd!”
 
Vakarā pa logu redzama varavīksne. Katei šis vārds ir aizmirsies. Viņa varavīksni nosauc par GARSIKSNU.
 
Kate saka nevis sadzija, bet sadzisa.
 
Opis Kati mazajā auto sēdeklītī „lidina” pa istabu. Katei, protams, patīk un viņai gribas vēl un vēl. Opis saka, ka ir jau piekusis un nu tad pēdējo reizi. Kate labprāt piekrīt: ”Pēdējo reizi daudz, daudz reizes!”
 
Bērns prasa, lai pakasa „tālāko kājiņu”. Oma nesaprotu, kura skaitās tālākā kājiņa. Tad Kate saka, ka „mazo kājiņu”, beidzot ir skaidrs - Kate grib, lai pakasa pēdiņu.
 
Naktī Kate ir uzmodusies un skaļi raud, nepalīdz nekāda mierināšana. Beidzot oma neiztur un saka, ka viņai arī jāsāk raudāt Katei līdzi. Kate caur asarām omi pamāca: „Nekreņķējies, padzer pieniņu!”
 
Atrāvēt – attaisīt rāvējslēdzēju
 
Oma nejauši, kārtojot pieliekamo, salauza Kates putekļu sūcēju. Oma, protams, atzīstās savā nodarījumā. Viņai par atvieglojumu tētis Katei uzdāvina citu. Bet nu Katei ir skaidrs, ka omu pie sava putekļusūcēja laist klāt ir bīstami. Pēc kāda laika oma prasa Katei, vai nevar aizņemties viņas klepus sīrupiņu iedzert uz to Kate ātri reaģē: „Jā, var! Tikai neņem putekļusūcēju!”
 
(3 gadi) Oma prasa Katei, lai viņa pacienā ar kādu ledenīti. Kate nav ar mieru, jo tās sabērusi maisiņā nešanai uz bērnu dārzu, taču viņai ir cits piedāvājums – šokolādes konfektes: „Šitās ir mīkstākas, zobiņi nekritīs!”
 
Opis apsēžas uz dīvāna un pārliek kāju pār kāju. Kate noreaģē: „Opis arī prot sēdēt kā dāma!”
  
(3,5 gadi) Mamma saslimusi ar angīnu sūdzas, ka nevar tēju norīt. Katei uzreiz jautājums: „Tev tagad vajadzēs ar tēju mutē visu nakti gulēt?”
 
Kate: „Salūts nošāvās!”
 
Kate rāda omai preču katalogu, kurā ir visādas bērnu rotaļlietas: „Oma, paskaties, ko Tev vajag man!”
 
Kate ar omu skaita pantiņu par pieciem kaķiem, kuri ar astēm malku cirta un neko nesacirta. Katei ir padoms rokā: „Vajadzēja bebru pasaukt!”
 
(4 gadi) Pa TV rāda filmu, kurā vīrietis ielūzis grīdā un kājas karājas pie apakšējiem kaimiņiem. Oma vērš Kates uzmanību, ka arī viņa var ielūzt pie kaimiņiem, ja tik traki lēkās. Uz to Kate: „Un tad kaimiņš varēs aplūkot manas garās kājas?”
 
Opis savedis no veikala Katei visādus gardumus. Oma saka Katei: „Nu gan opis Tevi lutina!” Kate iebilst: „Nē, viņš rūpējas!”
 
Kate vienu vakaru, rūpējoties par savu drošību, saka mammai: „Iedod man ķiveri, es mazliet pa dīvānu palēkāšu!”
 
„Saule šodien ir ļoti spīdīga.
 
(4,5 gadi) „Ziloņi dipina kā lāči!”
 
Kate ir iemācījusies braukt ar divriteni.
Katei prasa, kas viņai iemācīja braukt ar riteni: „Opis mācīja, bet pēc tam visa ģimene!”
 
Kate ar mammīti taisās uz Valpurģu nakti Tērvetē. Bērns ir saģērbts, kabatas lukturītis pakārts kaklā, oma novērtē, ka Kate ir kārtīgi sagatavota pasākumam. Kates secinājums ir kodolīgs: „PERFEKTI!”
 
„ Kad es biju bezgadīga” (Kate runā par vecumu, kad viņai vēl nebija gads)
 
Kate meklē pa dzīvokli savu mammu. Ieskrien pie omas istabā: „Ome, kur Tavs bērniņš?”

Reklāma
Reklāma