Mediķi pa tālruni izglābj smokošu bērnu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigādes mediķu un mātes veiksmīgas sadarbības rezultātā, izdevies glābt trīs gadus vecu bērniņu no nosmakšanas, raksta ziņu portāls apollo.lv.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Atgadījums notika vēl pirms Jāņiem, kad kāds trīsgadīgs bērns ēšanas laikā aizrijies un viņam apstājās elpošana. Bērna māte nekavējoties izsauca mediķu brigādi, informēja NMP dienestā.

Kamēr brigādes mediķi vēl bija ceļā pie mazā pacienta, NMP dienesta Rīgas reģiona vecākais dežūrārsts pa telefonu turpināja sarunu ar bērna māti un vadīja viņas rīcību, lai pati mamma līdz mediķu ierašanās brīdim varētu bērnam palīdzēt.

NMP dienesta mediķi pie mazuļa ieradās sešu minūšu laikā un turpināja palīdzības sniegšanu. Bērna mātes rīcība, precīzi izpildot ārsta telefoniskos norādījumus, veiksmīgi ļāva atbrīvot bērna elpceļus no svešķermeņa un, mediķiem ierodoties, bērns jau bija sācis klepot un raudāt. Brigādes mediķi bērnu nogādāja slimnīcā.

NMP dienesta mediķi ļoti atzinīgi vērtē mammas adekvāto un drosmīgo rīcību, precīzi izpildot dežūrārsta norādījumus, jo ne vienmēr cilvēki līdzīgās kritiskās situācijās spēj pārvarēt bailes un rīkoties. Taču, kā atzīst mediķi, ļoti bieži tieši tuvāko cilvēku palīdzība un rīcība pirmajās minūtēs var novērst lielu traģēdiju.

Ko darīt, ja jūsu bērns ir aizrijies un neelpo?

1. Svešķermeni no mutes izņemiet tikai ar saliektu pirkstu, jo ar taisnu pirkstu varat to iestumt dziļāk rīklē.

2. Zīdaini vai mazu bērnu uzlieciet sev uz apakšdelma ar seju uz leju un uzsitiet viņam ar plaukstu starp lāpstiņām - tas izraisīs klepu un svešķermenis, iespējams, tiks atklepots.

3. Lielākiem bērniem galvu turiet slīpi uz leju. Ja jūs uzreiz nevarat satvert svešķermeni, uzsitiet ar plaukstu bērnam starp lāpstiņām, līdz viņš sāk klepot. Intensīva manipulēšana mutes dobumā var veicināt priekšmeta iestumšanu dziļāk rīklē.

Reklāma
Reklāma

4. Ja svešķermenis jau iekļuvis bērnam rīklē vai balsenē, nekavējoties izraisiet bērnam klepošanu, uzsitot vairākas reizes ar plaukstu starp lāpstiņām. Vislabāk tas izdosies, ja bērna galva un ķermeņa augšdaļa būs nedaudz noliekta uz priekšu.

5. Bērniem, kuru elpošanas ceļos ir bijis svešķermenis, pat ja to izdevies veiksmīgi izklepot, nepieciešama medicīniska izmeklēšana. Var gadīties, ka atsevišķas svešķermeņa daļas vēl palikušas elpošanas ceļos un var izraisīt savainojumus vai iekaisumus.

Materiāls publicēts sadarbībā ar interneta portālu www.apollo.lv.
Izmantotā literatūra: Dr.med Gunhilda Kiliana-Kornela, dr.med. Anete Eldena: Enciklopēdija vecākiem Bērnu ārsts, R.: Jumava, 2006.