Vai pēc pandēmijas esam kļuvuši gudrāki? “Mammamuntetiem.lv” piesaka diskusiju ciklu sarunu festivālā “Lampa”

Kam būtu nepieciešama bezmaksas kontracepcija, vai pēc pandēmijas esam kļuvuši gudrāki, kāpēc mammas mēdz ārstēt ģimeni atsaucīgo māmiņu forumos, kāpēc pieauguši bērni nereti ar saviem vecākiem ir uz nažiem – par šiem un citiem tematiem Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” runās sarunu festivālā “Lampa”.

Šogad Mammamuntetiem.lv organizēs piecas diskusijas

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad "Mammamuntetiem.lv" organizēs piecas diskusijas

Vecāku organizācijas rīkotās diskusijas un sarunas notiks 2. un 3. septembrī, un tās būs vērojamas tiešraidē šādās vietnēs – www.mammamuntetiem.lv, www.festivalslampa.lv, kā arī Facebook.com/Mammamuntetiem. Vienu no sarunām – “Pēc pandēmijas gudrāki?” – būs iespējams apmeklēt arī klātienē. Tā notiks trešdien, 2. septembrī, no plkst. 12.30 līdz 13.30 Gaismas pils studijā (Rīgā, Mūkusalas ielā 3). Pasākums būs sarunas formātā – Latvijas Universitātes profesori Baibu Martinsoni par vecāku grūtībām un iegūtajām mācībām pandēmijas laikā iztaujās vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. LU profesore, klīniskā un izglītības psiholoģe Baiba Martinsone ir līdzautore apjomīgam pētījumam par to, kā ģimenēm ir klājies pandēmijas laikā un kas ģimenēm palīdzētu pārvarēt Covid-19 radītās sekas.

Jautājumus ekspertiem var iesūtīt jau tagad – pirms tiešraidēm

“Lai arī mūsu rīkotās diskusijas lielākoties notiks attālinātā formātā, aicinām vecākus iesaistīties diskusijās, komentēt tās un uzdot jautājumus. Šī savā ziņā ir virtuālā skatuve mammām un tētiem,” aicina diskusiju vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa atgādina, ka jautājumus ekspertiem var iesūtīt jau tagad – pirms tiešraidēm.

Kā īpaši būtisku sarunu I. Akmentiņa-Smildziņa akcentē gan joprojām aktuālo tematu par ģimeņu sajūtām pandēmijas laikā, gan arī to, vai un kurām sabiedrības grupām būtu jānodrošina bezmaksas kontracepcija. “Latvijā ir pārāk daudz nevēlamu grūtniecību, kas iestājas tādām mammām, kuras kontracepciju nevar atļauties vai pat nedomā par to. Bērniem ir jāpiedzimst ģimenēs, kurās viņus gaida,” teic “Mammamuntetiem.lv” vadītāja.

“Mammamuntetiem.lv” programma sarunu festivālā “Lampa”

Trešdiena, 2. septembris
Saruna ar speciālistu: Pēc pandēmijas gudrāki?
Plkst. 12.30–13.30.
Norises vieta: klātienē – Gaismas pilī (Mūkusalas iela 3); tiešraidē –www.mammamuntetiem.lvwww.festivalslampa.lv, www.tvnet.lv, 
Facebook.com/Mammamuntetiem.

Latvijas Universitātes profesore, klīniskā un izglītības psiholoģe Baiba Martinsone ir līdzautore apjomīgam pētījumam par to, kā ģimenēm ir klājies pandēmijas laikā. Kādi ir bijuši ģimeņu centrālie stresa avoti? Vai tie nu ir izgaisuši? Kas ģimenēm palīdzētu pārvarēt Covid-19 izraisītās sekas? Ko mums vajag iemācīties no pārdzīvotās pandēmijas?

Sarunu ar Baibu Martinsoni vada “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Diskusija: Kāpēc mammām patīk ārstēt ģimeni ar draudzeņu ieteikumiem?
Plkst. 14.30–15.30.
Norises vieta: tiešraidē –www.mammamuntetiem.lvwww.festivalslampa.lvwww.tvnet.lv, 
Facebook.com/Mammamuntetiem.

Bērna ārstēšana, jautājot padomus atsaucīgo māmiņu forumos vai kaimiņienei. Skriešana uz slimnīcu līdz ar pirmo temperatūras paaugstināšanos vai vēmienu. Un otra galējība – par savu veselību un pārbaudēm aizmirst uz vairākiem gadiem... Kāpēc pieaugušie šādi mēdz rīkoties? Kāpēc, jo īpaši mammām, patīk ārstēt ģimeni ar draudzeņu ieteikumiem?

Diskusijā piedalās ginekoloģe un dzemdību speciāliste Karlīna Elksne, bērnu ārste, infektoloģe Dace Zavadska un “Mēness aptiekas” farmaceite un aptiekas vadītāja Ērika Pētersone. Sarunu moderēs “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Ceturtdiena, 3. septembris
Saruna ar speciālistu: Vecāki un lielie bērni uz nažiem
Plkst. 10.00–11.00.
Norises vieta: tiešraidē – www.mammamuntetiem.lvwww.festivalslampa.lvwww.tvnet.lv, 
Facebook.com/Mammamuntetiem.

Bērni ir izveidojuši savu dzīvi un ģimeni, taču ir konflikta sajūta ar vecākiem. Nebeidzami pārmetumi, kas velkas līdzi, lai gan bērnam jau pāri 40. Pieaugušais bērns pārved mājās partneri, un tas nesaprotas ar vecākiem. Nu jau 30+, taču bērns joprojām ir bez darba un dzīvo pie vecākiem. Ilgstoši un pat šķietami neatrisināmi konflikti starp vecākiem un lielajiem bērniem ir visai bieža parādība. Ko ar tiem iesākt? Kāpēc vecākiem nav izdevies bērna dzīvi ievirzīt tā, lai viņš (vai viņa) būtu motivēts sākt strādāt un būt patstāvīgs jau no pilngadības sasniegšanas?

Ar ārstu psihoterapeitu Artūru Utinānu sarunāsies Latvijas vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Diskusija: Pilsētā vai laukos – kur laimīgāka bērnība?
Plkst. 13.00–14.00.
Norises vieta: tiešraidē – www.mammamuntetiem.lvwww.festivalslampa.lvwww.tvnet.lv, 
Facebook.com/Mammamuntetiem.

Vecāki saviem bērniem vēlas nodrošināt pašu labāko. Bet kur idillisko ģimenes dzīvi īstenot – pilsētas centrā vai tomēr perifērijā? Vai Latvijas lielās pilsētas vispār ir piemērotas ģimenēm ar bērniem? Vai zaļš mauriņš atsver sastrēgumu stresu? Vai izcilas skolas tuvums attaisno asfalta džungļu bērnību?

Diskusijā piedalās vides eksperte Elīna Kolāte, arhitekts un urbānists Oto Ozols, YIT Latvija valdes priekšsēdētājs Andris Božē un psiholoģe Elīna Seleviča. Diskusiju vadīs “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Diskusija: Vai riska grupām kontracepcijai ir jābūt bez maksas?
Plkst. 15.00–16.00.
Norises vieta: tiešraidē – www.mammamuntetiem.lvwww.festivalslampa.lvwww.tvnet.lv, 
Facebook.com/Mammamuntetiem.

Ne visi bērni piedzimst gaidīti un mīlēti. Ne par visiem bērniem mammas grūtniecības laikā rūpējas. Ir sievietes, kurām bērni “gadās” teju ik gadu un kuras uzreiz no šiem mazuļiem atsakās vai viņām tie tiek atņemti, lai tiktu pasargāti. Cik liela šī problēma ir Latvijā? Vai sievietēm no sociālās atstumtības riska grupām kontracepcijai jābūt bez maksas?

Latvijā ir pārāk daudz nevēlamu grūtniecību, kas iestājas tādām mammām, kuras kontracepciju nevar atļauties vai pat nedomā par to

Diskusijā piedalās ārste ginekoloģe Vija Veisa un Tukuma novada pašvaldības aģentūras “Tukuma novada sociālais dienests” direktore Ina Balgalve, kā arī Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka. Diskusiju moderē “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.