Ārsti mudina vecākus pacientus pārbaudīt imunitāti - vakcīnu efekts varētu būt beidzies

Latvijā arvien vairāk slimo ar garo klepu, turklāt ne tikai nevakcinēti bērni, bet arī viņu vecāki un vecvecāki. Bet, cik pasargāti ir cilvēki, kuri vakcinēti pirms daudziem desmitiem gadu? Izrādās, aizvien biežāk bērnībā veiktās vakcīnas vairs nedarbojas un aizsardzība beigusies. Taču revakcinācija palikusi pašu un ģimenes ārstu modrības ziņā.

Cilvēki bieži nezina un neatceras, kad pēdējo reizi veiktas obligātās vakcīnas

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēki bieži nezina un neatceras, kad pēdējo reizi veiktas obligātās vakcīnas

Cik pasargāti no infekcijas slimībām ir tie, kuri dzimuši septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados un savulaik saņēmuši kombinētās vakcīnas? To tagad cenšas noskaidrot īpašā pētījumā, kurā iekļauti gan mediķi, gan tie, kuri medicīnā nestrādā. Doktora disertācijā tiek veikta gan anketēšana, gan asinsanalīzes. Un tieši tās dos atbildi uz jautājumu, kuras antivielas vēl ir spēcīgas, bet kuras - nav.

RSU Infektoloģijas katedras vadītāja Ludmila Vīksna pastāstīja, ka pašlaik notiek nopietns pētījums, kurā nosaka antivielas pret difteriju un masalām. "Mēs nosakām kopējo antivielu saturu," paskaidroja Vīksna. "Un noteikti ļoti interesants materiāls būs, ko viņi teiks, kad uzzinās, ka nav antivielas."

Mediķi novērojuši, ka cilvēki bieži nezina un neatceras, kad pēdējo reizi veiktas obligātās vakcīnas. Tāpat, pieaugot mūža ilgumam, ir skaidrs, ka antivielas asinīs ar gadiem vienkārši izzūd.  "Ja mēs dzīvotu 120 gadus, 60 gados visiem būtu jāpārvakcinējas pēc bērnu kalendāra," smaidot piebilst Vīksna.

Reklāma
Reklāma

Savukārt RSU profesore, infektoloģe Angelika Krūmiņa saka, ka vidējais latvietis vakcinēšanās jautājumā ir apzinīgs. Ja skatās kopainu, Skandināvijas valstis profilaktisko pošu ziņā mūs apsteidz, bet aiz Latvijas vēl ir pietiekami daudz valstu, kur cilvēki vakcinējas mazāk apzinīgi. 

Visu video par to, kuras potes ir jāveic atkārtoti, skaties šeit.