5 gudrības, kā izbaudīt ēdienu. Mācies nepārēsties un zaudē svaru!

Te ir daži vispārēji noteikumi, kas tev palīdzēs uzsākt ēšanu ar baudu, apzinātu ēšanu. Kāpēc tas nepieciešams? Lai mazinātu regulāru pārēšanos un aptaukošanās risku un lai iemācītos – arī ēdiens ir bauda! Stāsta dr.Inese Millere.
Obligāts nosacījums - kad ēd, tad sēdi!

FOTO: Shutterstock.com

Obligāts nosacījums - kad ēd, tad sēdi!

 

5 gudrības:

1. Ēdienreizēs velti savu uzmanību ēdienam (nevis, piemēram, televizoram). Izslēdz televizoru, neatbildi telefona zvaniem, uz brīdi atraujies no datora. Viss, kas novirza tavu uzmanību, veicina ēšanu neapzinoties. Izcili, ja ēdienreizes pavadi kopā ar sev mīļiem, patīkamiem cilvēkiem. 

 

2. Apsēdies, lai ēstu. Nekad neēd stāvot kājās, pie atvērta ledusskapja vai, piemēram, kārtojot māju. 

 

3. Ēd ar mazo karotīti! Ēdot izmanto savu ne-dominējošo roku. Vai mazāku karoti vai dakšiņu, vai mazāku šķīvi. Tas palīdzēs labāk apzināties ēšanas tempa palēnināšanu.

 

4. Pievērs uzmanību porciju lielumam. Lielākā daļa no mums īsti nenovērtē, cik daudz ēdiena atrodas uz mūsu šķīvja. Labā ziņa – tu vari iztikt bez mērīšanas un svēršanas, ja tu ēd ieklausies savos izsalkuma-pilnuma signālos.  

 

5. Apzinies, ko tu dari! Un visbeidzot – mēģini integrēt apzināšanos ne tikai ēšanā, bet arī citos tavas dzīves aspektos. 

 

Kad tu ej, apzinies apkārtni, ieelpo smaržas. Sarunas laikā uzmanīgi klausies sarunu biedrā, apzinies viņa ķermeņa valodu un verbālos signālus. Pieslēdzies notiekošajam. Kas zina - apzināšanās var saglābt tavas šķobīties sākušās romantiskās attiecības, vai pat ģimeni.

Reklāma
Reklāma

 

Ko sēj sniegt apzināta ēšana? Mainās pilnīgi visa dzīve. Un uz labo pusi.

 

Protams, ka pārmaiņas nenotiek uzreiz. Bet notiek, un tas ir pats jaukākais. Kādai dr. Ineses Milleres klientei vīrs ievērojis un teicis: “Tu jau kādas divas nedēļas esi pilnīgi savādāka...” Jā, mainot savus ēšanas paradumus, tu mainies arī pati. 

 

Mācies izbaudīt ēdienu, mācies saprast, kas tad tev īsti garšo un kas nē. Mācies saprast, kad ēd tikai tāpēc, kad jāēd. 

 

Tas tiešām ir apbrīnojami, cik daudz mēs pazaudējam, kad nedzīvojam un neatrodamies šajā brīdī. 

 

Mācies apzināties savas izvēles, rīcību un to, ko piedzīvo. Es tev garantēju, ka dzīve tevi atalgos, un maltītes – tu tās beidzot patiesi izbaudīsi.  

 

Autore: Dr. Inese Millere, www.kaneapeststresu.com 


Ēšana apzinoties nav tik vienkārša kā izklausās? Ja jūti, ka noderētu papildus palīdzība, pievienojies, kādai no kursa „Kā Neapēst Stresu” (uz apzinātības principiem balstītas veselīga dzīvesveida programmas) grupai, ko vada dr. Inese Millere.