Dzemdībās man ļoti palīdzēja dūla

„Manas dzemdības bija diezgan garas — 36 stundas. Ja dūla (46 gadus veca) nebūtu bijusi klāt, nezinu, kā būtu izturējusi tik ilgi,” stāsta māmiņa Edīte Indrāne.

Edītes dēliņš Daniels 13 dienu vecumā.

FOTO: no personīgā arhīva

Edītes dēliņš Daniels 13 dienu vecumā.

„Viņas lieliskie padomi, piemēram, kontrakciju starplaikos nevis kārtot, bet pagulēt, lai uzkrātu spēkus, miers un profesionalitāte man ļoti daudz palīdzēja. Viņas lieliskās muguras un pēdu masāžas ar speciālām eļļām, kas mudina dzemdes darbību, palīdzēja saglabāt vienmērīgu kontrakciju ritmu, tādējādi dzemdību procesā nezaudējot ne mirkli, ņemot vērā, ka šis bija mans pirmais bērniņš un man jau ir 34 gadi, kad muskuļi jau ir mazāk padevīgi.
Mana dūla bija tā, kura dzīvoja līdzi visam, kas ar mani notika, ik pēc trim stundām veica apskati, cik liels ir dzemdes kakls, un par katru sīkumiņu mani informēja (jo zināja, ka man patīk visu smalki zināt un ka man tad ir mierīgāks prāts un esmu drošāka). Viņa ieteica man runāt ar bērniņu visu dzemdību laiku, mudināt viņu nākt ārā, iedrošināt, ka mammīte palīdzēs tikt laukā un ka mamma un tētis viņu ļoti mīl un ļoti gaida un grib jau apkampt, sadot daudz bučiņu.

Viņa ieteica man runāt ar bērniņu visu dzemdību laiku, mudināt viņu nākt ārā, iedrošināt, ka mammīte palīdzēs tikt laukā un ka mamma un tētis viņu ļoti mīl.

Reklāma
Reklāma

Dūla zināja arī par katru dzemdību zīmi, kam būtu jāpievērš uzmanība. Piemēram, ja parādījās izdalījumi, viņa uzreiz novērtēja to krāsu un mums ar vīru paziņoja, ka viss ir kārtībā. Ik pa brīdim viņa pārjautāja, kā es jūtos, cik tagad stipras kontrakcijas. Kad gāju sagatavošanās kursos grūtniecēm (mana dūla tos vadīja), viņa bija ieteikusi dažādus homeopātiskos līdzekļus, piemēram, Baha ziedus, kuri noņem dzemdību un arī pēcdzemdību stresu, ja tāds ir. Ja man kāda no pozām nepalīdzēja pārciest kontrakcijas, viņa man palīdzēja atrast piemērotāku.
Mans puisītis piedzima pirmdienas pēcpusdienā, bet dūla palika pie manis pa nakti jau no svētdienas uz pirmdienu, jo likās, ka mazais teju, teju būs klāt, tomēr ne. Dzemde vērās vaļā lēnu un bez steigas. Dūla ik pēc brītiņa pārbaudīja mazuļa sirds ritmu, viņš jutās labi.
Dūla pēc šīm dzemdībām man ir kļuvusi par draudzeni un ļoti īpašu cilvēku manā un mana bērniņa dzīvē.

Pastāstīšu nedaudz arī par savu vecmāti — viņu sauc Pablo Saz no Saragosas. Viņš ir mediķis (dabas medicīna), ķirurgs un arī pasniedzējs Saragosas universitātē, hidroloģiskās un klimatoloģiskās medicīnas speciālists. Viņš jau vairāk nekā 20 gadus piedalās mājdzemdībās, rīko konferences vecmātēm, dūlām, kā arī lasa lekcijas jaunajām māmiņām par bērnu barošanu un aprūpi. Turklāt viņš ir bezgala jauks cilvēks, ar kuru prieks komunicēt.”

Iesūtījusi: Edīte Indrāne, mammam.lv reģistrētā mamma