Viens no pieciem bērniem cieš no seksuālās vardarbības

Trešdaļa (36%) Latvijas vecāku nav pārrunājuši ar saviem bērniem to, kā izvairīties no seksuāliem pāridarījumiem, secināts nodibinājuma “Centrs Dardedze” iedzīvotāju aptaujā. Jautāti par bērnu vecumu, kad šis temats ģimenēs apspriests, 63% aptaujāto 5 līdz 11 gadus veco bērnu vecāki atbildējuši, ka bērns bijis vecumā no 7 līdz 10 gadiem, liecina “Centrs Dardedze” sadarbībā ar “SolidData” veiktā aptauja. 

Pētījumu dati liecina, ka vidēji viens no pieciem bērniem Eiropā kļūst par seksuālās vardarbības upuri.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumu dati liecina, ka vidēji viens no pieciem bērniem Eiropā kļūst par seksuālās vardarbības upuri.

 

Lai arī lielākā daļa aptaujāto atbild, ka par bērna seksuālo audzināšanu ir atbildīgi abi vecāki, tomēr vislielākā atbildība būtu jāuzņemas bērna mātei, šādi uzskata 96% “Centrs Dardedze” aptaujāto. Vairāk nekā puse jeb 77% bērnu vecāku uzskata, ka atbildība par bērnu seksuālo audzināšanu ir jāuzņemas skolai, bet 18% -  ka atbildīgi ir bērna vienaudži.

 

“Pētījumu dati liecina, ka vidēji viens no pieciem bērniem Eiropā kļūst par seksuālās vardarbības upuri. Lielākoties (53%) vecāki atzinuši, ka sarunas laikā runājuši par situācijām, kurās bērna drošību varētu apdraudēt svešs, bērnam nepazīstams cilvēks, taču pētījumi apliecina, ka dzimumnoziedznieki lielākoties (70 – 85% gadījumu) ir bērnam zināmi, pazīstami cilvēki. “Centrs Dardedze” speciālisti, ik gadu strādājot ar teju trīs tūkstošiem bērnu programmā, kas māca personisko drošību attiecībās, norāda, ka pirms programmas apguves bērniem ir ļoti vājas zināšanas un izpratne par to, kā atpazīt nedrošas situācijas un kā tajās rīkoties. Tāpēc aicinām vecākus un pedagogus sarunās ar bērniem skaidrot gan potenciāli bīstamās situācijas, gan arī to, cik svarīgi ir nekavējoties vērsties pēc palīdzības,” stāsta “Centrs Dardedze” vadītājs Mārtiņš Egle.   

 

Reklāma
Reklāma

Sekas, kādas piedzīvo seksuālā vardarbībā cietis bērns, ir daudz plašākas par fiziskā ķermeņa robežu pārkāpšanu. Cieš bērna psiholoģiskā veselība un tiek traumētas spējas veidot uzticības pilnas attiecības ar cilvēkiem visa mūža garumā, brīdina “Centrs Dardedze” speciālisti.   


Šī gada 19. un 26.maijā kampaņas “1 no 5” ietvaros nodibinājums “Centrs Dardedze” rīko bezmaksas apmācības vecākiem par to, kā mācīt bērniem izvairīties no seksuāliem pāridarījumiem. Pieteikšanās un vairāk informācijas: www.dzimba.lv

“SolidData” aptauja veikta 2015. gada janvārī, aptaujāti 404 respondenti, kas ir vecāki bērniem 5-11 gadu vecumā.