Lāčplēša dienas pasākumi visā Latvijā

Šodien ar lāpu gājieniem, svecīšu iedegšanu un plašu kultūras programmu Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu.
Ar plašu kultūras programmu Latvijā atzīmēs Lāčplēša dienu.

FOTO: Shutterstock.com

Ar plašu kultūras programmu Latvijā atzīmēs Lāčplēša dienu.

Salaspilī, godinot visu latviešu karavīru piemiņu, šodien plkst.17.30 iedzīvotāji tiek aicināti pulcēties pie Salaspils sporta nama uz lāpu gājienu. Plkst.18 no Salaspils sporta nama līdz kultūras namam "Rīgava" Salaspils iedzīvotāji dosies lāpu gājienā.

 

Pie kultūras nama "Rīgava" no iedegtajām lāpām tiks veidotas latviešu spēka zīmes un būs iespēja baudīt muzikālu priekšnesumu. Uzrunu teiks Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raivis Anspaks (JV).

 

No šodienas līdz 18.novembrim Rīgavas Mūzikas un mākslas dārzā tiks demonstrēti Salaspils pirmsskolu un skolu audzēkņu un viņu ģimeņu video sveicieni par godu Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai.

 

Ķekavas novadā vairākās vietās, piemēram, Valdlaučos, Baložos būs izvietoti statīvi, kuros būs iespējams novietot iedegtas sveces.

 

Ķekavā 11.novembrī plkst.18 notiks lāpu gājiens no Ķekavas kultūras nama līdz piemiņas stēlai Skolas ielā 2B. Lāpas un sveces būs iespējams izvietot pie Ķekavas kultūras nama, Ķekavas vidusskolas un Ķekavas novada pašvaldības ēkas.

 

Katlakalnā plkst.12 paredzēta draugu klubiņa tikšanās "Tavs brīvības stāsts". No plkst.16 līdz 20 pie tautas nama tiks iedegts Gaismas ceļš, pieminot tautas varoņus, bet plkst.18 paredzēta režisores Lienes Laviņas dokumentālās filmas "Astra" skatīšanās.

 

Arī Baldonē plkst.17 sāksies lāpu gājiens no Baldones administratīvās ēkas, līdz vēsturiskajai piemiņas vietai pie Baldones baznīcas, kur notiks svinīgs piemiņas brīdis pie ugunskura.

 

Daugmales multifunkcionālajā centrā plkst.15 būs iespēja skatīties režisores Lienes Laviņas dokumentālo filmu "Astra", plkst.16.30 paredzēta Nāves salas pieminekļa maketa atklāšana Daugmales pamatskolas muzejā, bet plkst.17 notiks Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Daugmales pamatskolas uz Senču svētkalniņu.

 

Carnikavā plkst.17 notiks lāpu gājiens no Carnikavas tautas nama "Ozolaine" līdz Svētku laukumam, kurā paredzēts svinīgais brīdis.

 

Savukārt Ādažos lāpu gājiens paredzēts plkst.19 no Ādažu sākumskolas līdz Baltezera baznīcai, kur plkst.20.30 notiks piemiņas brīdis.

 

Baltezera baznīcā muzicēs Ādažu kultūras centra jauktais koris "Jumis".

 

Mārupes novadā no plkst.17 ikviens aicināts veidot Gaismas ceļu cauri Spuņciemam, tam pievienojot savu sveci. 

 

Plkst.18 pie Mārupes Valsts ģimnāzijas sāksies lāpu gājiens uz piemiņas stēlu Mārupes novada Lāčplēša ordeņa kavalieriem. Plānots arī mūziķa Kārļa Kazāka koncerts.

 

Savukārt Ropažu novadā lāpu gājieni paredzēti gan Garkalnes, gan Ropažu, gan Stopiņu pagastā.

 

Garkalnē lāpu gājiens notiks plkst.18no Langstiņiem līdz Upesciema Berģu mūzikas un mākslas pamatskolai. Savukārt plkst.19 pie Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas notiks patriotisks Lāčplēša dienas koncerts kopā ar Ati ieviņu un pavadošo grupu.

 

Ropažu pagastā Lāpu gājiens sāksies plkst.17. Pēc tam plānots piemiņas brīdis pie pieminekļa leģionāriem Zaķumuižā. Plkst.18.30 Zaķumuižas Kultūras centrā būs iespēja skatīties filmu “Astra".

 

Stopiņu pagastā lāpu gājiens notiks plkst.17. Lāčplēša ordeņa kavalieru piemiņas vietā Vālodzēs kopā ar Liepājas teātra aktieriem Edgaru Pujātu un Valdi Zilveru plānots svētku koncerts.

 

Jūrmalā Lāčplēša dienā notiks svētbrīdis Slokas baznīcā un lāpu gājiens

Jūrmalā Lāčplēša dienā notiks svētbrīdis Slokas baznīcā, piemiņas brīži kritušo karavīru piemiņas vietās, kā arī lāpu gājiens, informēja pašvaldībā.

Svētbrīdis plkst.16 norisināsies Slokas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā Raiņa ielā 4. Pasākumā piedalīsies dziesminieks Kārlis Kazāks un bērnu muzikālā apvienība Daces Brikmanes un Signes Bērziņas vadībā.

Pēc svētbrīža baznīcā notiks ziedu nolikšana pie piemiņas plāksnes, kurā iegravēti jūrmalnieku - Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru vārdi.

Plkst.17.30 skolu sāksies lāpu gājiens, kas virzīsies pa Raiņa ielu, Kapteiņa Zolta ielu, Kaugurciema ielu līdz piemineklim kapteinim Paulim Zoltam un studentu rotas karavīriem Kaugurciemā.

Lāpu gājienā var piedalīties ikviens, pulcēšanās no plkst.17 auto stāvlaukumā Raiņa ielā 39A.

 

Savukārt no plkst.18 līdz 19.30 iedzīvotāji varēs nolikt ziedus, iedegt svecītes un pieminēt par Latviju kritušos varoņus pie pieminekļa kapteinim Zoltam un studentu rotas karavīriem. Atceres pasākumā izskanēs muzikāla programma "Pieskāriens Latvijai", kurā piedalīsies Jūrmalas teātra aktieris Ģirts Alsters ar domubiedriem, Jūrmalas Bērnu un jauniešu teātra dalībnieki un Jūrmalas skolēni. Degs piemiņas ugunskurs, būs karsta tēja.

Atceroties un pieminot Lāčplēša Kara ordeņa kavalierus, kuri cīnījās neatkarības karā (1918-1920), no 10. līdz 26.novembrim Jūrmalas muzejā Tirgoņu ielā 29 ir skatāma ekspresizstāde "Lāčplēša Kara ordenis Nr. 1121", kas veltīta Lāčplēša Kara ordeņa kavalierim Ansim Štrauhmanim.

 

Rīgā ar vairākiem koncertiem, lāpu gājienu un svecīšu iededzināšanu atzīmēs Lāčplēša dienu

Lāčplēša diena Rīgā tiks atzīmēta ar tradicionālo lāpu gājienu, piemiņas svecīšu iededzināšanu, vairākiem pasākumiem un koncertiem ne tikai Rīgas centrā, bet arī apkaimēs, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

 

11.novembrī ikgadējā Lāčplēša dienas pasākumā "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem" plkst.16 notiks tradicionālā piemiņas svecīšu iededzināšana Rīgas Brāļu kapos, kam sekos lāpu gājiens līdz Brīvības piemineklim, kur tiks godināti Brīvības cīnītāji. 

Lāpu gājiens noslēgsies 11.novembra krastmalā, kur notiks uguns plosta palaišana Daugavā.

 

Pie Rīgas pils mūriem iedzīvotāji aicināti iedegt sveces, godinot Latvijas aizstāvjus. Arī šogad biedrība "Tavi draugi" sveču pārpalikumus pārkausēs ierakumu svecēs Ukrainas aizstāvjiem. Rīdzinieki Lāčplēša dienas vakarā varēs ziedot sveču materiālu, tas ir, parafīna sveču pārpalikumus vai jaunas sveces biedrības "Tavi draugi" ziedošanas punktā 11.novembra krastmalā.

 

Daugavas otrā pusē - Slokas ielas un Kurzemes prospekta krustojumā Sudrabkalniņā plkst.12 norisināsies piemiņas brīdis kritušajiem kaujās par Latvijas brīvību, kurā piedalīsies Rīgas 6. vidusskolas skolēnu pūtēju orķestris, vīru kopa "Vilki" un Zemessardzes studentu bataljona pārstāvji.

 

Bāriņu ielā pie Uzvaras parka no plkst.17 notiks Lāčplēša dienai veltīts pasākums "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam - 100". Pasākuma apmeklētāji varēs sildīties pie ugunskuriem, būs pieejami karstie dzērieni un zupas virtuve. Par patriotisku noskaņu un možu garu parūpēsies "Radio Skonto" dīdžeji.

 

Vērienīgajā koncertā skatītājus priecēs mūsdienu tautas mūzikas apvienība "Raxtu Raxti", hiphipa mākslinieks Fiņķis ar pavadošo grupu kā arī, ar īpaši šai dienai sagatavotu koncertprogrammu uzstāsies folkmetāla grupa "Skyforger". Tās uzstāšanās laikā paredzēti dažādi vizuāli efekti īpašā skatuves iekārtojumā 1. Pasaules kara kauju noskaņā. Pasākumu vadīs aktieris Andris Bulis.

 

VEF Kultūras pilī plkst.16 izskanēs koncerts "Lai ir balta šī dzīvīte", kurā uzstāsies Rīgas pašvaldības kolektīvi: TDA "Rotaļa", VPDK "Rotaļa XO", VPDK "Mana Rotaļa" un TDA "Zelta sietiņš". Plkst.17 Kultūras centrā "Iļģuciems" ikviens rīdzinieks aicināts apmeklēt mūzikas grupas "Teikas muzikanti" koncertu "Stipra mana dziesma bija, aizbaidīja naidenieku". 

 

Plkst.18 Rīgas Domā uz koncertu "Rudens dziesma Latvijai", aicina Orķestris "Rīga", Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla", solists Armands Siliņš un diriģents Valdis Butāns. Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas pieejami Rīgas Doma un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī interneta vietnē.

 

Savukārt plkst.19 galvaspilsētas iedzīvotāji un visi interesenti ir aicināti apmeklēt Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" vīru folkloras kopas "Vilki" koncertu "Uz priekšu, latvieši", bet Kultūras pils "Ziemeļblāzma" parka laukumā plkst.19.00 pasākumā "Ar nedziestošu liesmu sirdī" notiks sadziedāšanās pie ugunskuriem un siltas tējas baudīšana kopā ar etno grupu "Ogas" un koriem.

 

Avotu un Grīziņkalna apkaimēs tiks veidots sveču ceļš. Avotu apkaimes biedrība sadarbībā ar Grīziņkalna apkaimes biedrību atzīmējot Lāčplēša dienu iedegs svecītes Avotu ielas garumā, sākot no Lāčplēša un Avotu ielas krustojuma līdz Grīziņkalna parkam Asara ielā. 

 

Svecītes tiks novietotas no plkst.18 ietvju ārējās malās. Pasākuma dalībnieki tiek aicināti svecītes nenovietot autobusu pieturu tuvumā vai šauros ielas posmos. 

Sveču ceļā Avotos esot tradīcija, kas šogad notiks ceuturto reizi.

 

Vidzemē Lāčplēša dienā godinās Latvijas brīvības cīņās kritušos

Valmierā šodien plkst.17.30 laukumā pie Valmieras Kultūras centra notiks Rēzeknes novada vokālās studijas "Skonai" koncerts, savukārt Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā būs svētbrīdis pirms lāpu gājiena. Plkst.18 notiks lāpu gājiens no Valmieras Kultūras centra uz pilsētas Centra kapiem, kur notiks piemiņas brīdis.

 

Ogres novada pilsētās un pagastos šodien norisināsies dažādi pasākumi, godinot Latvijas brīvības cīnītāju piemiņu. Ogrē plkst.16.45 sāksies pulcēšanās pie Strēlnieku piemiņas zīmes Daugavas krastā, lai plkst.17 Lāčplēša dienas lāpu gājiena dalībnieki dotos no Strēlnieku piemiņas zīmes Daugavas krastā uz Brāļu kapiem. Plkst.17.15 svinīgais brīdis pie Latvijas monumentālā karoga.

Uz Ogres novada pašvaldības domes ēkas tiks demonstrēta šogad producēta īsfilma "Lāčplēsis" un dokumentālā īsfilma "1916. Ogre. Strēlnieki. Daugava". Savukārt Ogres novada Kultūras centra logos ar gaismas un skaņas palīdzību, atdzīvosies Latvijas tautai nozīmīgi simboli, kas ataino brīvības cīņu, neatkarību un Latvijas mīlestību.

 

Limbažos no plkst.16 iedzīvotāji aicināti iedegt sveces māju logos. Jau no plkst.17.30 visi interesenti aicināti stāties lāpu gājienam pie Jūras ielas kapiem, lai plkst.18 no Jūras ielas kapiem dotos uz Baznīcas dārzu, pa ceļam apstājoties, noliekot ziedus un atdodot godu pirmajam Latvijas armijas virspavēlniekam Dāvidam Sīmansonam un Latvijas himnas autoram Baumaņu Kārlim.

No plkst.18.30 svētbrīdis Baznīcas dārzā pie Brīvības cīņās kritušo varoņu pieminekļa, savukārt plkst.19 Limbažu baznīcā Igo koncerts "Rudens vēja muzikants".

 

Saulkrastu novadā šodien notiks "Lāčplēšu skrējiens", kurā ikvienam interesantam būs iespēja izmēģināt spēkus īpaši veidotā trasē ar šķēršļiem. Distances garums aptuveni 5 kilometri, kas vedīs pa meža takām, ceļiem, koku sakņu atklājumiem, mākslīgiem un dabīgiem šķēršļiem. Reģistrācija un brīvais starts Zvejniekciema stadionā, Bērzu alejā 7, no plkst.11-12.

Latvijas Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas brīdis pie Sējas kultūras nama notiks plkst.13. Pašvaldība aicina iedzīvotājus ierasties ar svecēm, lai veidotu Saules rakstu zīmi. Saulkrastu jauktā kora "Bangotne" piemiņas koncerts "Veltījums" izskanēs plkst.17 Pēterupes baznīcā. Pirms koncerta notiks aizlūgums. Ieeja koncertā par ziedojumiem Ukrainas atbalstam. Lāčplēšu dienas lāpu gājiens pūtēju orķestra "Pociems" pavadījumā notiks plkst.18 no Pēterupes baznīcas līdz Saulkrastu kapiem.

 

Reklāma
Reklāma

Šodien no plkst.18 līdz 21, atzīmējot Lāčplēša dienu un godinot Brīvības cīņās kritušos, Siguldas pils kvartālu ieskaus īpaša noskaņa un ugunskuru stāsti "Tik, cik būs uguņu uz katra kalna, tik mēs arī dzīvosim". Pašvaldība aicina ikvienu individuāli nolikt piemiņas svecītes par godu tiem, kas aizstāvēja Latviju, bet Siguldas Jaunās pils tumšie mūri atdzīvosies sajūtu rakstu šautrās un cilvēku aizdegtajās digitālajās svecēs, simboliski piepildot ar gaismu Latvijas kontūru. Kā brīvības liecība pils torņa smailē plīvos Latvijas karogs, kuru ieskaus tumšās novembra debesis šķeļoši gaismas vāli. Kā senču drosmes atgādinājums pils dārzā uzplaiksnīs sarkanbaltsarkanu gaismu spēle un karavīru dziesmu spēks, bet dzīvā uguns simbolizēs mūžīgu cieņu Latvijas varoņiem.

 

Lāčplēša dienā plkst.17 Cēsu pilsētas iedzīvotāji un viesi aicināti pulcēties uz svinīgo brīdi pie Uzvaras pieminekļa, Vienības laukumā. Plkst.17.20 norisināsies lāpu gājiens uz Lejas kapiem un aizlūgums par kritušajiem dzimtenes aizstāvjiem. Gājiena laikā par muzikālo pavadījumu gādās pūtēju orķestris "Cēsis".

 

Valkā Lāčplēša dienas pasākumi sāksies plkst.16 Valkas-Lugažu baznīcā, kur notiks svētbrīdis. Plkst.16.25 pa Raiņa un Rīgas ielām, gar monumentālo Valsts karogu un Kārļa Ulmaņa pieminekli Lugažu laukumā, pa Beverīnas-Raiņa-Ausekļa un Rūjienas ielām - lāpu gājiens. Pašvaldība aicina iedzīvotājus ņemt līdzi savas lāpas. Plkst.16.50 Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušo Ziemeļvidzemes karavīru Brāļu kapos notiks atceres brīdis.

 

Smiltenes baznīcā plkst.18 notiks svētbrīdis, kurā godinās latviešu brīvības cīnītājus un pieminēs cīņās kritušos. Plkst.18.20 sāksies lāpu gājiens pa Stacijas un Vaļņu ielu līdz piemineklim "Brīvības kara varoņiem" Smiltenes Pilsētas kapos. No plkst.18.45 pie pieminekļa pašvaldība aicina nolikt ziedus, svecītes un vienoties piemiņas brīdī kopā ar mūziķi Jāni Krūmiņu no grupas "Ceļojums".

 

Alūksnē Lāčplēša dienai veltīti pasākumi sāksies plkst.9 ar ekumenisku dievkalpojumu Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Plkst.10.30 noliks ziedus pie Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru atdusas vietām Alūksnes Lielajos kapos un Garnizona kapos. Plkst.15.30 Alūksnes Jaunajā pilī notiks jauktā kora "Burtnieks" svētku koncerts.

No plkst.16.30 pie 7.Siguldas kājnieku pulka pieminekļa, noliekot svecītes, varēs veidot Latvijas kontūru. Plkst.17.30 notiks svētbrīdis un ziedu nolikšana pie 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekļa, pieminot Brīvības cīņās kritušos pulka karavīrus, kā arī jaunsargi dos svinīgo solījumu. Plkst.18 ikviens iedzīvotājs aicināts kopā ar karavīriem doties lāpu gājienā no 7.Siguldas kājnieku pulka pieminekļa uz Alūksnes Jauno pili, kur plkst.18.30 notiks piemiņas brīdis.

 

Gulbenes novada kultūras centrā plkst.16 varēs noskatīties spēlfilmu "Mana brīvība". Plkst.17.30 sāksies pulcēšanās lāpu gājienam pie Gulbenes novada pašvaldības administrācijas ēkas un plkst.18 lāpu gājiens dosies pa maršrutu Ābeļu iela 2 - O.Kalpaka iela - Vecgulbenes muižas parks - Brīvības iela - Brīvības piemineklis par Latvijas brīvību kritušajiem Gulbenes draudzes locekļiem, kur plkst.18.20 notiks piemiņas brīdis. Plkst.19 notiks svētbrīdis Gulbenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

 

Madonā, Poruka ielā un Mīlestības graviņā plkst.17 iedegs svecītes un uzstāsies vokālais ansamblis "Nona". Plkst.18.10 pulcēšanās Saieta laukumā, lai plkst.18.30 dotos lāpu gājienā uz Lisaskalna kapiem, kur plkst.19.15 notiks piemiņas brīdis. Plkst.20 kinoteātrī "Vidzeme" demonstrēs dokumentālo filmu "Dziesmusvētku vērtību starojums Madonas novadā".

 

Varakļānu iedzīvotājus pašvaldība aicina pulcēties plkst.17 pie novada kultūras centra, lai dotos lapu gājienā uz Varakļānu kapsētu, kur pie pieminekļa Latvijas brīvības cīņās kritušajiem plkst.17.30 notiks piemiņas brīdis.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 1919.gada 9.novembrī, un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Tiek uzskatīts, ka tieši šajās dienās izšķīrās 1918.gada 18.novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis - lai gan Latvijas neatkarība bija pasludināta, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks. Tikai 1919.gadā, kad Latvijas Neatkarības kara laikā Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas, kļuva skaidrs, ka valsts ir nostiprinājusi savu neatkarību.

Lāčplēša dienā kopš 1920.gada tika pasniegti Lāčplēša Kara ordeņi. Vēlāk tā kļuva par visu Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas dienu.

 

Latgalē Lāčplēša dienu atzīmēs ar aizlūgumiem par karavīriem un militārās tehnikas parādi

Rēzeknē pasākumi sāksies plkst.8.30 ar piemiņas brīdi Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem Miera ielas kapos pie obeliska. Pēc tam plkst.9 notiks dievkalpojums un aizlūgums par karavīriem Jēzus Sirds katedrālē. Plkst.10.20 notiks gājiens no Jēzus Sirds katedrāles līdz piemineklim "Vienoti Latvijai", kur paredzēta ziedu nolikšana un svinīgs piemiņas brīdis.

No plkst.10 līdz 12 laukumā pie pieminekļa būs skatāma militārā ekipējuma un tehnikas izstāde, bet plkst.12 dosies cauri Rēzeknei uz Ludzas pusi dosies Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto militārās tehnikas parāde.

Vakarpusē no plkst.17 līdz 21 pilsētas iedzīvotājus kopā ar bērniem un ģimenēm pasākuma organizatori aicina doties pie pieminekļa "Vienoti Latvijai", lai kopīgi ar svecēm rotātu Latvijas kontūru un baudītu svētku noskaņojumu pie ugunskura.

 

Daugavpilī notiks kritušo karavīru piemiņas pasākumi, tradicionālais Lāpu gājiens, kas šogad tiek organizēts devīto reizi, un svētku koncerts Vienības laukumā, kur uzstāsies Laura Amantova džeza kvartets un Rūta Dūduma-Ķirse. Dienas noslēgumā plkst.19 Daugavpils Vienības namā notiks Latviešu un latgaliešu kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīva "Saime" 20 gadu jubilejas koncerts.

 

Preiļos Lāčplēša dienas pasākums sāksies plkst.16, kad interesenti pulcēsies Svētku laukumā, līdzi ņemot savas lāpas un sveces. Sveces varēs nolikt Svētku laukumā kopīgai gaismas rakstu veidošanai. No plkst.17 līdz 19 tur noritēs pasākums sveču gaismā "Pieminam varoņus!".

Tikmēr piemiņas brīdis pie Lāčplēša ordeņa kavaliera Ignata Beča pieminekļa Preiļu pagasta Litauniekos sāksies plkst.16. Latvijas brīvības cīņu dalībnieks Bečs dzimis 1890.gadā Preiļu pagasta Litaunieku ciemā. Bijis Latgales partizānu pulka komandieris un kārtības policijas priekšnieks Abrenē un Preiļos. Apbalvots ar Lāčplēša Kara ordeni 1920.gadā. Arestēts 1940.gadā, izsūtīts uz Krasnojarskas novadu, kur 1943.gadā miris.

 

Balvos no plkst.14 līdz 16 Kultūras un atpūtas centra laukumā jaunieši un jaunietes, vīrieši un sievietes varēs piedalīties "Spēka dienā 2023". Notiks militārās tehnikas un ekipējuma paraugdemonstrējumi sadarbībā ar Zemessardzes 31. kājnieku bataljonu.

Plkst.16 sāksies Ekumēniskais dievkalpojums Balvu Romas katoļu baznīcā, bet plkst.17 pēc sapulcēšanās pie baznīcas Lāpu gājiens virzīsies uz pieminekli Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem, kur notiks piemiņas pasākums par godu kritušajiem Latvijas brīvības cīnītājiem.

 

Kurzemē Lāčplēša dienā notiks lāpu gājieni un svētku koncerti

Šodien, Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas dienā, Kurzemē notiks lāpu gājieni, svētku koncerti un mājās iedegs sveces, lai godinātu brīvības cīnītāju piemiņu.

Liepājā plkst.17 ar svētku koncertu, uzmundrinot un pulcējot lāpu gājienam, J. Čakstes laukumā uzstāsies grupa "Iļģi".

Pēc koncerta, no plkst.17.30, uzklausot gājiena rīkotāju norādes, lāpu gājiena dalībnieki stāsies ierindā, lai plkst.18 līdz ar Liepājas militārā garnizona vienībām, nacionālpatriotiskajām organizācijām, bruņoto spēku veterāniem, Liepājas skolu vecāko klašu skolēniem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, policistiem svinīgā solī dotos no J. Čakstes laukuma līdz Ziemeļu kapiem.

Gājiena dalībnieki tradicionāli dosies pa pilsētas centra ielām. Lāpu gājienu vadīs un ierindā kārtos vēsturnieks un nacionālpatriotisko organizāciju koordinators Juris Raķis. Liepājnieki un pilsētas viesi, kuri vēlas piedalīties šajā notikumā, aicināti ņemt līdzi lāpas.

Ap plkst.18.45, piemiņas brīdī Ziemeļu kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa klātesošos uzrunās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis, kapelāns un Liepājas pilsētas domes vadība. Pasākuma muzikālo sajūtu veidos operdziedātāja Laura Teivāne un pianists Normunds Kalniņš.

Lāčplēša dienā no plkst.17 līdz 22, godinot brīvības cīnītāju piemiņu un karavīrus, kuri 1919.gadā aizstāvēja Liepāju un cīnījās par Latvijas valsts neatkarību, Lāčplēša dārzā tiks izgaismotas Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem veltītās piemiņas zīmes - stēlas.

 

Ventspils Esplanādē pie piemiņas stēlas Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem plkst.16 būs piemiņas brīdis un ziedu nolikšana, pēc kuras pasākuma dalībnieki dosies lāpu gājienā no Ventspils Esplanādes līdz Meža kapiem. Pēc gājiena, ap plkst.17 Meža kapos pie Baltā krusta notiks piemiņas brīdis kopā ar lāpu gājiena dalībniekiem un jaukto kori “Kaiva".

Plkst.18.30 Reņķa dārzā folkloras kopa "Laipa" tradicionāli visus ielūdz uz kopīgu ugunszīmes veidošanu, radot "Dzīvības zīmi" no līdzi atnestām svecītēm.

 

Talsu Valsts ģimnāzijas dārzā šodien plkst.15 atklās Lāčplēša kara ordeņa kavalieru piemiņas vietu. Savukārt plkst.17.30 notiks Lāčplēša dienas gājiens "Gaismas ceļš", pulcēšanās plkst.17.15 pie Talsu sporta nama. Plkst.18 notiks piemiņas brīdis pie pieminekļa "Koklētājs".

 

Saldū pulcēšanās lāpu gājienam notiks no plkst.17.30 pie Mūzikas un Mākslas skolu ēkas. Gājiena maršruts: Avotu iela-Saules iela-Lielā iela -Rīgas iela-Striķu iela-O.Kalpaka laukums.

Pēc lāpu gājiena tiks godināti iekšlietu struktūras darbinieki un notiks Ivo Fomina koncerts Oskara Kalpaka laukumā.

Saldū šodien no plkst.14 līdz 18 Latvijas karoga lentīšu gatavošanas darbnīca Kapelleru namā. No plkst.15 līdz 20 darbosies rekrutēšanas telts Oskara Kalpaka laukumā, kurā aktivitātes organizē Zemessardzes 45.kaujas nodrošinājuma bataljons. Pasākumā piedalīsies Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskolas audzēkņi.

 

Kuldīgā Lāčplēša dienas pasākumus kopā ar Kuldīgas novada pašvaldību rīko Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 45.kaujas nodrošinājuma bataljons. Plkst.10 no Ventspils ielas cauri Kuldīgas pilsētai dosies karogiem rotāts Zemessardzes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona militārais transports, sveicot pilsētas iedzīvotājus svētkos. No plkst.10 līdz 14 Pilsētas laukumā varēs aplūkot Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona tehniku un ekipējumu, bet Kuldīgas novada muzejā būs atvērta sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas darbnīca.

Plkst.17 Pilsētas laukumā sāksies lāpu gājiens. Tas virzīsies cauri Liepājas ielai līdz Pilsētas dārzam, kur notiks Lāčplēša dienas koncerts muzikālās apvienības "Ance Jankovska un co" vadībā. Iedzīvotājus ar svinīgu uzrunu sveiks Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska ("Kuldīgas novadam"), būs iespēja dziedāt līdzi Latvijai nozīmīgām dziesmām, kā arī baudīt tēju un siltu zupu.

Par godu Lāčplēša dienai no plkst.17 līdz 22 karoga krāsās iemirdzēsies Ventas rumba, radot īpaši patriotisku noskaņu. Savukārt no plkst.16 iedzīvotāji varēs nolikt svecītes piemiņas vietā brīvības cīnītājiem - Liepājas ielā 39 Kuldīgā.

 

Grobiņā plkst.18 notiks lāpu gājiens uz stēlām Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru piemiņai. Pulcēšanās ar lāpām Dzērves laukumā. Pēc gājiena silta tēja un kopā būšana. Aizputē plkst.18 notiks Lāčplēša dienas lāpu gājiens. Pulcēšanās laukumā pie tūrisma centra. Pāvilostā plkst.17 notiks lāpu gājiens no Simtgades parka līdz Pāvilostas skolai. Durbē plkst.16 svecītes iedegs uz Durbes baznīcas mūra un Durbes jaunsargu vienības jaunieši nodos svinīgo solījumu Durbes baznīcā. Plkst.17 notiks Lāčplēša dienas lāpu gājiens līdz Priediena kapiem. Pulcēšanās gājienam Durbes baznīcas laukumā.

 

Ventspils novadā notiks vairāki piemiņas pasākumi. Plkst.17 Usmā notiks lāpu gājiens no Usmas pagasta pārvaldes uz pludmali, kur būs skatāma - dzejas montāža un īss piemiņas brīdis Latvijas aizstāvjiem. Pēc lāpu gājiena tautas namā varēs noskatīties dokumentālo filmu "Astra".

Plkst.17 Ziru tautas namā tiks izstāstīts Pūpoliņu dzimtas karoga stāsts, kā arī rādīs filmu opereti "Trīs zvaigznes. Zigfrīds." - stāstu par Zigfrīdu Anna Meierovicu, pirmo Latvijas diplomātu, kas panāca Latvijas izveidošanu de iure un de facto.

 

Plkst.18 Popē norisināsies lāpu gājiens no skolas līdz kultūras namam, pa ceļam ietverot svētbrīdi Popes baznīcā. Pēc gājiena kultūras nama iekšpagalmā notiks Aivara Birzmaļa koncerts.

 

Plkst.18 pie Ugāles vidusskolas notiks Lāčplēša dienas pasākums un gājiens uz Rubeņa bataljona muzeju.

 

Plkst.18 Užavā notiks lāpu gājiens no Užavas bākas zīmes līdz piemineklim "Melnā saule".

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 1919.gada 9.novembrī, un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Tiek uzskatīts, ka tieši šajās dienās izšķīrās 1918.gada 18.novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis - lai gan Latvijas neatkarība bija pasludināta, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks. Tikai 1919.gadā, kad Latvijas Neatkarības kara laikā Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas, kļuva skaidrs, ka valsts ir nostiprinājusi savu neatkarību.

Lāčplēša dienā kopš 1920.gada tika pasniegti Lāčplēša Kara ordeņi. Vēlāk tā kļuva par visu Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas dienu.

 

Zemgales novados Lāčplēša dienā notiks lāpu gājieni un piemiņas brīži Latvijas brīvības cīnītājiem

Jelgavā plkst.17 notiks tradicionālais lāpu gājiens. Šogad tas sāksies Dambja ielā un noslēgsies pie Lāčplēša pieminekļa. Gājienu sāks Zemessardze, Valsts policija, Pašvaldības policija un citas militarizētās struktūrvienības, savukārt pēc tam stāsies pārējie gājiena dalībnieki. Pie Lāčplēša pieminekļa plkst.17.45 notiks svinīgs pasākums, bet noslēgumā būs koncerts ar grupu "TirkizBand", jaukto kori "Balti" un Jelgavas popkori.

 

Bauskā plkst.16 pie Brīvības pieminekļa "Par Latvijas brīvību kritušiem" Brīvības bulvārī notiks piemiņas brīdis, lai godinātu Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus. Pasākumā piedalīsies jauktā kora "Mežotne" vīru grupa un Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 53. Kājinieku bataljons. Dodot Jaunsardzes solījumu, Bauskas novada Jaunsardzes rindas papildinās jaunie biedri. Pasākuma noslēgumā tiks organizēts lāpu gājiens no Brīvības bulvāra līdz Bauskas Rātslaukumam.

 

Dobeles un Tukuma novados Lāčplēša dienai veltītos svinīgajos pasākumos piedalīsies Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 51. kājnieku bataljona karavīri un zemessargi.

Dobelē plkst.16.30 Zemessardzes 51. kājnieku bataljona karavīri un zemessargi piedalīsies Lāčplēša dienai veltītajā "Gaismas gājienā" no vēsturiskā Tirgus laukuma līdz Dobeles atbrīvošanas piemineklim, kur notiks piemiņas brīdis. Klātesošos uzrunās Zemessardzes 51. kājnieku bataljona komandieris majors Aivis Vācers.

Arī Tukumā un Aucē Zemessardzes 51. kājnieku bataljona pārstāvji piedalīsies lāpu gājienos un pasākumos, kuros pieminēsun godinās vēstures notikumus, kad Latvijas armija izcīnīja brīvību savai valstij.

 

Aizkrauklē Lāčplēša dienas pasākums sāksies plkst.16 ar pulcēšanos lāpu gājienam pie kultūras centra, bet gājiens sāksies plkst.16.30. Plkst.17 notiks piemiņas brīdis pie stēlas "Lāčplēša cīņa".

 

Jēkabpilī plkst.18 notiks lāpu gājiens un piemiņas brīdis pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju". Tāpat iedzīvotāji var piedalīties Lāčplēša skrējienā, kas norisināsies Kūku pagastā, vecās Sūnu skolas apkārtnē.

Saistītie raksti