Notiks Riga Pride gājiens par līdztiesību “Mēs visi esam Latvija”

3.jūnijā, plkst. 13.00 norisināsies lielākā cilvēktiesību notikuma Riga Pride nedēļas galvenais un visgaidītākais notikums - lielais gājiens “Mēs visi esam Latvija”. Tūkstošiem cilvēku pulcēsies Vērmanes dārzā, lai dotos gājienā un iestātos par līdztiesību, iekļaujošu sabiedrību un Civilās savienības likuma pieņemšanu, tā nodrošinot visu ģimeņu tiesisko aizsardzību. Savukārt gājiens Vērmanes dārzā noslēgsies ar īpašu svētku koncertu “Atplauksti! Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi”.
3.jūnijā, plkst. 13.00 norisināsies lielākā cilvēktiesību notikuma Riga Pride nedēļas galvenais un visgaidītākais notikums - lielais gājiens “Mēs visi esam Latvija”.

FOTO: Shutterstock.com

3.jūnijā, plkst. 13.00 norisināsies lielākā cilvēktiesību notikuma Riga Pride nedēļas galvenais un visgaidītākais notikums - lielais gājiens “Mēs visi esam Latvija”.

Lai gan sabiedrības attieksme par homoseksualitāti uzlabojas - 72% sabiedrības ir pieņemoši vai neitrāli uzskati par homoseksualitāti, Saeimā vēljoprojām trūkst dzirdīgas ausis sabiedrības pieprasījumam - trūkumi tiesiskajā vidē turpina būtiski kavēt iekļaujošas sabiedrības veidošanos. Uz to norāda arī ILGA Rainbow Europe vērtējums par normatīvo aktu esamību, kas nodrošina LGBTQ iedzīvotāju drošību - 2022. gadā Latvija bija 13 mazāk iekļaujošā valsts, balstoties uz normatīvo aktu esamību, kas nodrošina LGBT iedzīvotāju drošību. Latvijas sasniegtais rezultāts bija tikai 22 no 100%.

 

Neiekļaujošas politikas rezultātā 2022.gadā Latvijas tautsaimniecībai nodarītie zaudējumi mērāmi miljonos - kopumā no 406 milj. EUR līdz pat 811 milj. EUR. Tas ir pielīdzināms no 1% līdz 2% no Latvijas iekšzemes kopprodukta un atbilst aptuveni aizsardzības budžetam.

 

Lai kopīgi iestātos par iekļaujošu un līdztiesīgu sabiedrību, kurā visi cilvēki ir vērtība, Riga Pride organizatori cer uz kuplu atbalstītāju skaitu gājienā “Mēs visi esam Latvija”.

 

“Ir pienācis laiks daudz plašākam sabiedrības atbalstam - mēs to redzam sabiedriskās domas aptaujās, jūtam to ikdienā, taču svarīgi, lai to saredz un sadzird arī politiķi un lēmumu pieņēmēji. Tāpēc aicinām visus nākt gājienā, lai patiešām apliecinātu, ka mums ir svarīgs ikviens. Tas ir mūsu vienotības un drošības jautājums, lai neviens Latvijā netiktu atstumts vai ignorēts. Mūsu saliedētība ir svarīgāka nekā jebkad agrāk, tāpēc jāsargā visas ģimenes, tāpēc jāpiedalās praidā! Mums nepieciešama visas sabiedrības palīdzība,” atzīmē Riga Pride priekšsēdētāja Kristīne Garina.

 

Reklāma
Reklāma

“Politiķi atrunājas, ka viņi nav spējīgi pieņemt Civilās savienības likumu vai ratificēt Stambulas konvenciju, jo it kā “pārstāv sabiedrības vairākuma” viedokli, taču tajā pašā laikā klaji ignorē sabiedrības pausto viedokli dažādās socioloģiskās aptaujās. Tas tikai norāda uz varas atrautību no cilvēkiem. Sabiedrība ir izsalkusi pēc tādas Latvijas, kurā cilvēks ir centrālā vērtība, neatkarīgi no dzimuma, seksualitātes, vecuma, invaliditātes vai citām pazīmēm. 

Šī ir tā reize, kad mēs varam kopā doties miermīlīgā protesta gājienā, lai parādītu savu attieksmi un pieprasītu izmaiņas labākai un vienotākai Latvijas sabiedrībai,” atzīst kustības “Dzīvesbiedri” vadītājs Kaspars Zālītis.

 

Gājiens Vērmanes dārzā noslēgsies ar īpašu svētku koncertu “Atplauksti! Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi”, kurā uzstāsies tādi Latvijā zināmi un iemīļoti mūziķi kā Markus Riva, Samanta Tīna, Laime Pilnīga, Mauku Sencis un Grandmasters Neons, Singapūras Satīns, KRATA, VIŅA, Katrīna Dimanta, Pirmā sieviete Latvijā, Baltijas Drag kolektīvs, KNTY, Kiki House of Tutti un citi. Pasākuma norise būs improvizācijas teātra “DIVAS” rokās. 

 

Vērmanes dārzs praida apmeklētājiem būs atvērts jau no plkst. 11.00 un draudzīgā, svinīgā un iekļaujošā atmosfērā ikviens aicināts svinēt dažādību līdz pat pasākuma beigām plkst. 18.00.

 

Iedvesmoti pēc Riga Pride gājiena “Mēs visi esam Latvija” un neatkārtojamā koncerta “Atplauksti! Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi” visi tālāk aicināti doties uz kvartāli “Briania”, kas atver savus viesmīlgos vārtus, lai kvartāls pārtaptu par Riga Pride Village jeb iekļaujošāko vietu Rīgā. Pride Village uztstāsies DJ Jazzy Marky & Nick Ustinov Jr. Drag, Pirmā sieviete Latvijā, Vencheska un Bils Lagūns. Riga Pride Village durvis vērs arī M/Darbnīca, kultūrvieta “Skapis”, One One un Labietis. Dažādi vakara pasākumi dažādām gaumēm - viss vienā kvartālā, lai atplauktu.

Saistītie raksti