Muzeju nakts – kur un ko šogad redzēt?

Arī šogad, 13. maijā, visā Latvijā norisināsies Muzeju nakts, kad apmeklētāji bez maksas varēs apmeklēt dažādus muzejus. Vienojoša tēma Latvijas muzejos šim gadam būs – radīšana. Un šogad, piedāvājot daudzveidīgas norises, pasākumā piedalīsies un savas durvis apmeklētājiem vērs rekordliels iestāžu skaits – vairāk nekā 244 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas.
13. maijā visā Latvijā norisināsies Muzeju nakts, kad apmeklētāji bez maksas varēs apmeklēt dažādus muzejus.

FOTO: Shutterstock.com

13. maijā visā Latvijā norisināsies Muzeju nakts, kad apmeklētāji bez maksas varēs apmeklēt dažādus muzejus.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs 

  • No plkst. 18.00 līdz 21.30 Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs aicina apmeklēt plašo vēstures un kultūras telpas ekspozīciju, kurā kā mozaīkā izkārtoti spilgtākie slimnīcas - bijušās Aleksandra augstumu iestādes, turpat 200 gadu pastāvēšanas stāsti.
  • Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vēstures un kultūras telpa atrodas vēsturiskajā G ēkā un tā Muzeju naktī apmeklētājiem ekspozīcijā būs satiekami un sarunās iesaistāmi centra rezidenti – topošie ārsti. 
  • Adrese: Tvaika iela 2, Rīga.

 

Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars”

  • No plkst. 20.00 līdz 01.00 Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars”  aicina liepājniekus un pilsētas viesus atklāt šī gada moto “Dzīvo radoši!” caur skaņu mākslas pasauli. Pasākuma centrālais notikums būs iespēja pieredzēt Platona Buravicka imersīvās jeb telpiskās skaņas instalāciju “Sevis meklējumos”.
  • Uz koncertzāles Lielās zāles skatuves atradīsies organizācijas “Dirty Deal Audio” izbraukuma telpiskās skaņas kupols ar 21 vienmērīgi izvietotu skaļruni. Iekļūstot imersīvās skaņas instalācijā un tajā pārvietojoties, apmeklētāji varēs “nodegustēt” un pilnībā iegremdēties trīsdimensionālā skaņas telpā – piedzīvot jaunu kolektīvās klausīšanās pieredzi. Instalāciju vienlaikus varēs piedzīvot aptuveni 25 cilvēki.
  • Adrese: Radio iela 8, Liepāja.

 

Latvijas Nacionālais dabas muzejs 

  • No plkst.18.00 līdz plkst. 24.00 Latvijas Nacionālais dabas muzejs aicina savus apmeklētājus uz tematisku pastaigu „Citur radies, te atradies”. Ejot cauri muzeja ekspozīcijām, ikviens varēs iepazīt Latvijas dabā atrodamās svešzemju sugas un noskaidrot, kādai jābūt cilvēka rīcībai, ar tām sastopoties.
  • Muzejā būs atrodami arī noderīgi padomi atbildīgai pasākumu īstenošanai dabā – lai katrs sev apkārt radītu nevis atkritumu kalnus, bet gan tīru un sakoptu vidi, kas nekaitē dzīvniekiem.
  • Vakara stundās Dabas muzejā būs atvērtas mineraloģijas, Latvijas ģeoloģijas, Latvijas putnu, zīdītāju, augu un sēņu ekspozīcijas, kā arī kukaiņu ekspozīcija, atjaunotā un papildinātā Pasaules dzīvnieku ekspozīcija, izstāde „Gulbji – zināmais un nezināmais”, fotoizstāde „Lācis – mūsu kaimiņš” un jaunā ekspresizstāde „Ballīšu zvēri”, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu.
  • Adrese: Krišjāņa Barona iela 4, Rīga.

 

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

  • No plkst. 19.00 līdz 00.00 (ieeja līdz 23.30). Šajā naktī apskatei būs atvērtas ekspozīciju zāles un Rīgas Doma krusteja, notiks radošas un izglītojošas aktivitātes, Kolonnu zālē skanēs koncertprogramma, Rīgas Doma dārzā uz aktivitātēm aicinās vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubs. 
  • Adrese: Palasta iela 4,Rīga.

 

Muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs”

Reklāma
Reklāma
  • No plkst. 19.00 līdz 01.00 muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” aicina izbaudīt 20. gs. sākuma gaisotni, apskatot jūgendstila interjeru un izbaudot klaviermūziku viesistabā.  Īpašā kino seansā ik katrs varēs iepazīt skaistākās Eiropas jūgendstila pilsētas filmā “Jūgendstils un sabiedrība”.
  • Adrese: Alberta iela 12, Rīga.

 

Neredzamā pasaule

  • Tikai muzeju naktī, 13. maijā, iegādājies biļetes uz sajūtu pasauli ar 10 % atlaidi! Dodies neparastā piedzīvojumā tumsā kopā ar ģimeni un draugiem, kā arī visas dienas garumā piedalies dažādās bezmaksas aktivitātēs, lai pārbaudītu savas maņas. 
  • Ekspozīcija atrodas pilnīgā tumsā, neko nevar redzēt, taču ir iespējams pielietot pārējās cilvēka maņas un sajust interaktīvās telpas saturu neierastā veidā – neredzīga gida pavadībā. Katra telpa veltīta savai maņai – dzirdei, taustei, ožai un garšai.
  • Adrese: Ķengaraga 1A – 2 st., Piesaki apmeklējumu savai ģimenei vai draugu grupām pa tālr. 27 722 210 vai rakstot uz info@neredzamapasaule.lv!

 

Reveranss dzīvei Aleksandra Čaka muzejā

  • No plkst. 19.00 Aleksandra Čaka muzejā būs iespēja apskatīt mākslinieces Īras Rozentāles darbus izstādē “Rīga – mazā Parīze”, mazie apmeklētāji varēs zīmēt un krāsot Čaku, kā arī savā īpašumā saņemt mazu dāvanu – Aleksandra Čaka tetovējumu. 
  • No plkst. 22.00 muzejā izskanēs Nacionālā teātra aktiera Jura Hirša koncerts.

 

Visa pasākumu programma pieejama ŠEIT.

Saistītie raksti