Rīt Muzeju nakts – atkal klātienē!

Šogad daudzveidīgas norises piedāvās 190 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas, un tās visas būs pieejamas klātienē, turklāt bez maksas.
Rīgā Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vērs vismaz 53 kultūrvietas, savukārt reģionos vairāk nekā 133 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldības un nevalstiskās organizācijas.

FOTO: Shutterstock.com

Rīgā Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vērs vismaz 53 kultūrvietas, savukārt reģionos vairāk nekā 133 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldības un nevalstiskās organizācijas.

Šogad nakts pasākumi Latvijas muzejos notiks 18. reizi, un šā gada Muzeju naktij dota brīvā tēma “Muzeju nakts 2022”, savukārt visas norises notiek ar devīzi #TiekamiesTagad, pēc divu gadu pārtraukuma aicinot uz atkalsatikšanos klātienē.

Rīgā Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vērs vismaz 53 kultūrvietas, savukārt reģionos vairāk nekā 133 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldības un nevalstiskās organizācijas. Ar Muzeju nakts programmu un ērti lietojamu dalībnieku izvietojumu kartē iespējams iepazīties tīmekļvietnē www.muzeju-nakts.lv.

 

Anatomijas muzejs aicina ieskatīties cilvēku iekšējās pasaulēs 

Pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsies Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzejs. Tā devīze ir “Atvērts pa īstam”, aicinot apmeklētājus ieskatīties dažādu cilvēku dažādās iekšējās pasaulēs – primāri fiziskajā, bet noslēgumā ar mūzikas palīdzību arī sapņu un pragmatiskajā, jo šī pasākuma programma veidota sadarbībā ar komponistu Platonu Buravicki. 


RSU Anatomijas muzejs savas durvis vēra pērnā gada vasaras sākumā. Muzeja pamatā ir pirmā anatomijas mācību kolekcija Latvijā, kas izveidota anatomikumā 20. gadsimta 20.–30. gados un līdz šim kalpojusi topošo mediķu skološanai. Jaunais muzejs šo ekspozīciju ir atvēris ikvienam un tādējādi piedāvā iepazīt ķermeņu dažādību un ieskatīties tajā, ko parasti redz tikai anatoms vai ķirurgs.
Muzeja kolekcijā ietilpst vairāki tūkstoši anatomisku preparātu – orgāni, ķermeņa daļas un pat veseli ķermeņi, kas, pateicoties prasmīgam anatomu darbam, saglabājušies nemainīgi jau 100 gadu.
Muzeju naktī RSU Anatomijas muzejs apmeklētājus gaidīs sākot no plkst. 18.00 Rīgā, Kronvalda bulvārī 9.

 

Alfrēda Dziļuma pēdas Ķekavā un Baldonē

Ķekavas novadpētniecības muzejs kopā ar Baldones muzeju sagatavojis programmu piedāvājumu ar vienojošo tēmu “Alfrēda Dziļuma pēdas Ķekavā un Baldonē”, lai atcerētos rakstnieku novadnieku, kuram šogad aprit 115 gadi.

A. Dziļums ir viens no ražīgākajiem latviešu trimdas prozas autoriem. Rakstnieks savā biogrāfijas aprakstā minējis, ka viņa dzīves pirmais posms aizritējis starp diviem – Baldones un Doles pagastiem, kurus robežo Ķekaviņas upīte. A. Dziļuma jaunības gadi aizrit, dzīvojot Baldones pagasta “Siliņos”, un te aizsākas arī autobiogrāfiskā romāna “Pēdas rīta rasā” sižets, kā arī tieši šeit likti pamati viņa rakstniecībai. 

Zviedrijā nodzīvotajos 25 gados A. Dziļums sarakstījis 16 romānus: 12 no tiem ataino dzīvi Latvijā, 4 – kara un trimdas notikumus, 4 ir atmiņu grāmatas. Viņš darbojies žurnālistikā un rakstījis īso prozu, pievērsies arī dramaturģijai – tapušas 4 lugas un 3 paša romānu dramatizējumi.

Reklāma
Reklāma

Baldones muzejā no plkst. 18–24 varēs apskatīt  izstādi “Rokraksts. Raksturs. Rakstnieks. A. Dziļumam 115”, piedalīties radošajā darbnīcā – Ukrainas karodziņu veidošanā un Latvju spēka zīmju noformēšanā, svinību zālē apskatīt vizuālo animāciju “Dziļumam pa pēdām”, piedalīties Baldones amatierteātra “Sudraba nagla” aktivitātēs, akcijā “Iestādam savu saulespuķi” un orientēšanās spēlē “Saliec puzli – Saplēstā krūze!” Mercendarbes muižas parkā.

Ķekavas novadpētniecības muzejs no plkst. 19 – 24 piedāvā apskatīt izstādi par A. Dziļumu, piedalīties radošajā darbnīcā “Ilustrē rakstnieka grāmatas vāku!”, noklausīties fragmentus no romāna “Pārvietotie” Jaunā Miltu teātra lasījumā, skatīties  filmu “Saplēstā krūze”, piedalīties orientēšanās spēlē “Saliec puzli – Saplēstā krūze!”, kas norisināsies Ķekavas parkā, un akcijā “Iestādām savu saulespuķi”. Savukārt Ķekavas mākslas skola piedāvā iesaistīties interaktīvā spēlē “Malks svaiga gaisa”.
 

Vilcienu biļetēm atlaide!

AS “Pasažieru vilciens” Muzeju naktī no plkst. 18:00 līdz pusnaktij visām vienreizējām vilcienu biļetēm ir piešķirta 50% atlaide. Elektroniskās biļetes ar atlaidi nopērkamas konkrētajiem vilcienu reisiem “Pasažieru vilciens” tīmekļa vietnē www.pv.lv un mobilajā lietotnē. 

Vilcienu kustības sarakstā šie vilcieni ir īpaši atzīmēti ar Muzeju nakts simbolu. 

Biļetes iespējams iegādāties arī biļešu kasēs. Ja tā konkrētajā stacijā ir slēgta, biļeti ar atlaidi var iegādāties pie konduktora-kontroliera vilcienā.

 

Interesanti

Muzeju nakts tradīcija aizsākusies 1999. gadā Francijā, tās mērķis – iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kuri ikdienā muzejus neapmeklē. 

Līdz šim ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos nakts klātienes pasākumos iesaistījies arvien lielāks muzeju skaits, tāpat Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī citi sabiedriskās dzīves veidotāji – teātri, izstāžu zāles, bibliotēkas, valsts pārvaldes iestādes u.c.

Saistītie raksti