Jāņu nedēļā notiks ceturtais tiešsaistes festivāls "Latvijas filmas pasaulē"

Līgo svētkos Nacionālā Kino centra (NKC) portālā "Filmas.lv" noritēs ceturtais tiešsaistes festivāls "Latvijas filmas pasaulē", kur nedēļas garumā līdz 27.jūnijam būs skatāma filmu izlase, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.
Vajadzīga soliste. (Foto: Publicitātes foto)

FOTO: Publicitātes foto

"Vajadzīga soliste". (Foto: Publicitātes foto)

Viņa pavēstīja, ka šāgada Līgo svētku programmā iekļauta restaurētas klasikas filmas pirmizrāde par godu kinorežisora Gunāra Pieša jubilejai. 19.jūnijā režisoram apritēja 90 gadi, un pie skatītājiem nonāks viņa pēdējā spēlfilma "Maija un Paija", kas balstīta Annas Brigaderes 1922.gadā sacerētajā pasaku lugā.

"Maija un Paija". (Foto: Publicitātes foto)


Restaurētā versijā šī festivāla programmā skatāma arī 1967.gada situāciju komēdija "Kapteiņa Enriko pulkstenis", režisoru Jāņa Streiča un Ērika Lāča pirmā kopīgā filma. Filmu "Maija un Paija" un "Kapteiņa Enriko pulkstenis" restaurācija veikta studijā "Lokomotīve" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansiālu atbalstu, realizējot finanšu līdzekļus Covid-19 ietekmes mazināšanai kultūrā.
 

"Kapteiņa Enriko pulkstenis" (Foto: Publicitātes foto)

 

Īpaši šīm vasaras festivālam Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvā digitalizēts 1984.gada muzikālais stāsts "Vajadzīga soliste", kura režisors ir Genādijs Zemels.

Reklāma
Reklāma

"Vajadzīga soliste". (Foto: Publicitātes foto)

Matīsa norādīja, ka līdzās klasikas perioda filmām šajā vasaras festivālā iekļautas arī divas Simtgades filmas, kas pirmoreiz parādās portāla "Filmas.lv" piedāvājumā visai pasaulei. Režisores Madaras Dišleres debija pilnmetrāžas formātā, 2018.gada spēlfilma "Paradīze ’89", stāsta par pagājušā gadsimta 80.gadiem.

"Paradīze 89" (Foto: Publicitātes foto)

NKC pārstāve norādīja, ka režisora Edmunda Jansona 2019.gada animācijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" ir piedzīvojumu stāsts par uzdrīkstēšanos pašiem ietekmēt norises sabiedrībā.

"Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" (Foto: Publicitātes foto)