Ilona Birģele aicina izbaudīt ērģeļmūziku Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē

27. decembrī plkst. 17.00, laikā pēc Kristus Dzimšanas svētkiem, ērģelniece Ilona Birģele aicina klausītājus apmeklēt Rīgas Svētā Jēkaba katedrāli un koncertprogrammā “Ak, svēta nakts” izbaudīt skaistu mūziku vēsturisko  ērģeļu skanējumā. Decembris ir daudziem skaistiem notikumiem piepildīts, un arī Svētā Jēkaba katedrāles durvis ir atvērtas ikkatram klausītājam, lai rastu Mieru, Prieku un Svētā Gara pieskārienu mūzikā.

Šis būs jau trešais ērģeļmūzikas koncerts Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, kurā piedalīsies ērģelniece Ilona Birģele.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šis būs jau trešais ērģeļmūzikas koncerts Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, kurā piedalīsies ērģelniece Ilona Birģele.

Šis būs jau trešais ērģeļmūzikas koncerts Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, kurā piedalīsies ērģelniece Ilona Birģele.  Šoreiz viņai pievienosies divas brīnišķīgas mākslinieces - Endija Rezgale (soprāns) un  Inita Malnača (čells).   Koncertprogrammā  “Ak, Svētā nakts “  mūziķes atskaņos klasiskās mūzikas pērles - Johana Sebastiāna Baha, Makša Rēgera, Sezāra Franka, Franča Šūberta un citu ievērojamu komponistu daiļdarbus, kā arī skaistākās Ziemassvētku dziesmas. 


Ieeja koncertā par ziedojumiem.

 

Apraksts par Rīgas Jēkaba katedrāles ērģelēm un māksliniecēm

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles ērģeļu vēsture ir diezgan sena. Precīzākas ziņas ir tapušas sākot ar 1762. gadu, kad baznīca pasūtīja ērģeles pie ievērojamā vācu ērģeļbūvētāja Heinriha Andreasa Konciusa. No tiem laikiem ir saglabājies skaistais ērģeļu prospekts jeb ērģeļu redzamā, dekoratīvā daļa, kuru veido stabules un rotājumi.Tagadējās ērģeles ir tapušas 1913. gadā. Tās būvējusi Emila Martina (1848-1922) ērģeļbūves firma, kas tajā laikā bija lielākā nozares kompānija Latvijā. Ērģeles ir radītas kā jubilejas instruments Emila Martina ērģeļbūves kompānijas 75 gadu jubilejā un ir arī lielākais kompānijas veikums.

Reklāma
Reklāma


Ilona Birģele regulāri koncertē Rīgas Domā un Latvijas reģionos, atskaņojot solo programmas. Viņa sniegusi koncertus daudzās pasaules valstīs, piedalījusies meistarklasēs un festivālos. I. Birģele ir vairāku nozīmīgu projektu vadītāja, kuru mērķis ir popularizēt un attīstīt ērģeļkultūru Latvijā (Rīgas Sv.Jēkaba Katerāles ērģelēm-100, Vasaras ērģeļu fantāzijas, Tūkstoš mēlēm ērģeles spēlē, R.Jermaka jubilejas autorkoncerts, Vēsturisko ērģeļu svētki “Latvija – ērģeļu zeme” u.c.) Mūziķe ir biedrības mūzikas aktvitātēm Pleno dibinātāja, kur kopā ar ērģelnieci Diānu Jaunzemi Portnaju realizē vairākus projektus Latvijas reģionos un Rīgā. Ilona Birģele ir ērģeļu dueta Riga Organum Duo dalībniece un kopš 2012.gada mūziķe ir SIA IMPRO CEĻOJUMI sadarbības partnere ( Ērģeļu demonstrējumi un koncerti Latvijas dievnamos).


Inita Malnača aktīvi piedalās dažādos kamermūzikas projektos kopā ar LNO solistiem un dažādiem instrumentālistiem, koncertējot gan Latvijas dievnamos, gan koncertzāles. Mākslinieces repertuārā ir klasiskā mūzikas un latviešu komponistu kamermūzika.


Endija Rezgale Skaistās balss īpašniece Endija Rezgale savas mākslinieciskās gaitas uzsāka tālajā Dienvidāfrikā. Dziedātājas repertuārā galvenokārt ir garīgā un klasiskā mūzika, dziesmas no kinofilmām un mūzikliem, kā arī latviešu komponistu dziesmas un kamermūzika. Endija kopš atgriešanās Latvijā ir sniegusi solo koncertus daudzās Latvijas baznīcās un koncertzālēs, ar savu dvēselisko un dziļi izjusto dziedājumu aizkustinot daudzu klausītāju sirdis.