Staro Rīga ceļvedis jeb objekti, kas noteikti jāredz

Četrus vakarus pēc kārtas no 16. līdz 19. novembrim, no pulksten 17.00 līdz 23.00 Rīga mirdzēs īpašā gaismā – novembra tumšajos vakaros noritēs festivāls “Staro Rīga”. Šī gada festivāla tēma ir “Augšām cēlās Gaismas pils”, kas tiks izpausta 43 dažādos objektos.

 

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Videoprojekcija ūdenskrituma formā “Lāčplēša atgriešanās”

Kur? Raiņa bulvāris 23, Rīgas kanāls pretī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai

Kā būtu, ja leģendārā eposa “Lāčplēsis” varonis cīņā ar Melno bruņinieku neietu bojā Daugavas dzelmē? Videoprojekcijas “Lāčplēša atgriešanās” autori meklē jaunus notikumu attīstības scenārijus. Šodien, 130 gadus pēc leģendārā A. Pumpura eposa “Lāčplēsis” izdošanas , varoņteika ir aktuāla kā vēl nekad. Un kā eposā teikts - “Un ar reizi nāks tas brīdis, kad viņš savu naidnieku vienu pašu zemē grūdīs, noslīcinās atvarā. Tad zels tautai jauni laiki, tad būs viņa svabada!”. Instalācija vizualizē tieši šīs eposa rindas, sākot ar apsolīto Lāčplēša atgriešanos. Interesanti, kāds būs mūsdienu Gaismas un Tumsas cīņas iznākums?


Gaismas instalācija ar hologrāfiskiem efektiem ‘Viedjūra” – dziesma “Pūt, vējiņi”.

Kur? Doma laukums

Senas dziesmas var pārveidot mūsdienu valodā, ja zina pašu galveno – to kodu. Vai tas vispār pastāv un vai to var atminēt? To izmēģināt piedāvā “Viedjūra” – noslēpumaina, hologrāfiska parādība, kas jūras šalku un mūzikas pavadībā atainos tautasdziesmas “Pūt, vējiņi” tekstu emodži valodā. Lai “smaidiņi” nešķistu pārāk garlaicīgi, instalācija tiks papildināta ar hologrāfiskiem efektiem. Tautasdziesmas stāsts ar emotikonu palīdzību iegūs pavisam jaunas vizuālās izteiksmes formas, kurām izsekot līdzi būs vienlaikus tikpat vienkārši un sarežģīti kā uzrakstīt īsziņu.

 

Instalācija “Hipodroms”

Kur? Viesturdārzs

Pirmo reizi festivāla objekti pamet galvaspilsētas centra parkus un šogad tie būs atrodami arī mīklainajā un atmosfēras pilnajā Viesturdārzā. Laikmetīgā mākslas instalācija veidota kā stilizēta “skatuve‐hipodroms”, kurā apmeklētāji aicināti izvēlēties savu zirgu un iesaistīties mistēriskā sacīkstē‐refleksijā. Jāņem vārā, ka tie nav vis vienkārši zirgi, bet gan balstīti uz Ausekļa “Gaismas pils” un Raiņa “Zelta zirga” motīviem, piešķirot tiem “new age” hiphopa psihodēlisko ietvaru un Deivida Linča noslēpumaino estētiku. Instalācija ir kā vizuāls rēbuss, kurā sirreālā veidā atspoguļots Latvijas iedzīvotāju piedzīvotais no senatnes līdz šodienai. Hipertrofētie tēli nav vienpusēji interpretējami – līdzīgi kā pretstati mūsos pašos un pretrunas ceļā, kuru iet valsts. Spēt sadzīvot ar skaudro pieredzi un caur to mācīties ieraudzīt ceļu uz gaismu.
 

Strūklaka “Sajūtu mežs”

Kur? Viesturdārzs

Blakus “zelta zirgiem” atradīsies ainavisks audiovizuāls vides objekts ar strūklaku elementiem: dabai saplūstot ar tehnoloģijām, rodas atšķirīga pasaules sajušana, saskatīšana, sadzirdēšana. “Sajūtu mežs” ir multi-sensorisks episks stāsts par tehnoloģiju saplūšanu ar dabu, radot negaidītu skatījumu uz jau zināmām vietām un lietām, ievedot skatītāju plašā sajūtu spektrā – no mistiskām koku ēnu spēlēm un romantiski iekrāsotam debesjumam līdz jautrām baseina ūdens atspulgu rotaļām.

 

Audiovizuāls stāsts “Bezgalības formula”

Kur? Torņa iela 1, izstāžu zāles “Arsenāls” fasāde

Bezgalības formulas noslēpums ir vienkāršs – spēcīgi, inteliģenti un centīgi cilvēki, kuru likteņi savijušies ar Latvijas vēsturi. Viņu likteņi, kas ieausti latviešu tautas tērpa elementā – Lielvārdes jostā, kas tradicionāli tiek austa no sarkanas vilnas dzijas un balta lina diega. Tieši slavenu cilvēku portreti rotās izstāžu zāles fasādi. Tie ir cilvēki, kuri vērpuši vēsturi pēdējos simts gadus. Videoprojekcijā slāņu slāņos klājoties 20. gadsimta Latvijas personību portretiem un balsīm no svētku uzrunām, iezīmējas Lielvārdes jostas grafiskie elementi. Gaismas austā Lielvārdes josta sevī ievij zināšanas par to, kas Latvija ir, bija un būs.
 

Videoprojekcija “Annas stāsts”

Kur? Skārņu iela 10, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja fasāde

Reklāma
Reklāma

Projekta autore ir Agnese Melbārde, kura ar videoprojekcijas palīdzību pastāstīs par savas 98 gadus vecās vecmāmiņas dzīvi. Visa Latvijas simtgades vēsture Annas acīm – pirmās brīvās Latvijas laiks, padomju laiks un mūsdienu brīvās Latvijas laiks. Viņas stāstos iezīmējas latviešu spītīgums, izdzīvotāju gēns, milzīgais spēks un mīlestība pret saviem tuvākajiem un Latvijas valsti. “Milzīgā mīlestība ir arī bijusi tā, kas ir ļāvusi tik ilgi nodzīvot,” smejot atbild Anna. Tas vieglums kā viņa runā par sāpīgām tēmām ir kļuvis par iedvesmas avotu ekspozīcijai “Annas stāsts”, veidojot animāciju ielas mākslas grafiti stilā, rotaļīgi un ar humoru runāt gan par sāpīgām tēmām, gan pozitīvām. Projektā kombinēti mūsdienu mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi un tehnoloģijas – video projekcijas un animācijas ar novatorisku grafisko dizainu. Šī ir modernā glezniecība videoformātā.

 

Interaktīvs piedzīvojums “Rīgas metro”

Kur? Pagalms Bruņinieku ielā 2, pretī Rīgas 1. slimnīcai

Reiz Rīgā plānots izbūvēt metro, taču projekts nav īstenots. Pati metro būvniecības ideja padomju perioda norieta laikā sabiedrībā vērtēta ļoti neviennozīmīga un 1980. gadu beigās tika iestrādāta politiskajā darba kārtībā cīņā par neatkarību. Bet tomēr varam iztēloties – kāds būtu Rīgas metro? Kaut tikai viena stacija?

„Rīgas metro” ir interaktīvs piedzīvojums – 3D pieredze, kas nojauc smalko robežu starp iedomu pasauli un realitāti. Tas stāsta par mirkli, kurā cilvēka prāta radītā fantāzija ir tik spilgta, ka tā sāk eksistēt acu priekšā. Tā pastāv tikmēr, kamēr to novēro, jo, uz mirkli novēršoties, tā var pazust. Šis ir aicinājums ikdienas steigā nolikt pie malas rūpes, liekās domas, arī datoru un mobilo telefonu, lai vienkārši pavērtos pa braucoša tramvaja logu un pasapņotu par to – kā būtu, ja būtu. Pārsteidzošā un neparedzamā cilvēka fantāziju pasaule ir lielākais dārgums, kas mums ir. Ar tās palīdzību gan dzīvē, gan šajā objektā iespējams ir pilnīgi viss.

 

Videoprojekcija “Starneši”

Kur? Maskavas iela 9, Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkas fasāde

Starneši ir vārds, kurā apvienoti vārdi “starmeši” un “vēstneši”. Monumentālā ēka caur simboliskiem dzīvnieku gaismas tēliem aicinās aizdomāties par mūsu dabas vērtību mantojumu un atbildību, ko ikdienā jāuzņemas katram no mums. Festivāla laikā senās ostas apkaimi – Lastādiju – Maskavas ielas sākumā pārņems ilustrēti un animēti dzīvnieki, kuru dabiskā vide un nākotne Latvijā ir apdraudēta dažādu cilvēka darbību rezultātā. Starneši stāstīs un rādīs, kā klājas zivīm Baltijas jūrā, melnajam stārķim Latvijas mežos, Eiropas ūdelei, brūnajam lācim un citiem zvēriem.

 

Gaismas instalācija “Gaismas dārzs”

Kur? Skolas iela 15, Kaņepes kultūras centrs

Instalācijas “Gaismas dārzs” tapšanā piedalās 100 Rīgas iedzīvotāji, kuri uz projekta tapšanas laiku ziedo savu mīļāko lampu. Katra no tām ir unikāla ar savu stāstu. Katra lampa reprezentē vienu pilsētas iedzīvotāju un vizualizē mūsu dažādību šajā pilsētā. To krāsas, formas un materiālu daudzveidība sniedz mums iespēju ielūkoties pilsētas iedzīvotāju daudzveidībā caur šo tik ikdienišķo, bet personīgo un īpašo gaismas objektu. Gluži kā svecītes svētku tortē, šie gaismekļi būs rīdzinieku dāvana simtgadē.

Starp citu, ja jūsu mājās ir interesants gaismeklis, arī tas var kļūt par dārza eksponātu.
 


Gaismas objektu parāde “Gaismas slepenā dzīve”

Kur?

16.11. plkst. 17.00 un 20.00 – Jaunā Teika/VEF kultūras pils
17.11. plkst. 17.00 un 20.00 – Vecmīlgrāvis/Kultūras pils “Ziemeļblāzma”
18.11. plkst. 17.00 un 20.00 – Ķengarags/Daugavas promenāde
19.11. plkst. 17.00 un 20.00 – Iļģuciems/Kultūras centrs “Iļģuciems”


Kas notiek ar pilsētas gaismu tad, kad visi aizgājuši gulēt un iestājas nakts? Ko gaismas ģimene dara nakts tumšajās stundās? Gaismas ģimenes locekļi – Mazā spuldzīte, Gaismas mamma, Gaismas tētis, Gaismas līgava un Gaismas astoņkājis aicina ikvienu noskatīties neparastu urbāno parādi. Četrus vakarus četrās Rīgas iedzīvotāji (tostarp arī paši mazākie), ņemot sev līdzi gaismas elementu (lukturīti, mobilo telefonu, atstarotāju, spīdošas rotaļlietas), varēs doties gaismas gājienā savā apkaimē. Tuvākajā laikā tiks izvietota precīza maršrutu karte un pievienoties gājienam varēs  jebkurā no jūsu mājām tuvākajiem punktiem.

 

Avots: Riga.lv

Vairāk par "Staro Rīga" objektiem lasi šeit.