Kinoteātra "Splendid Palace" repertuārs oktobra nogalei

Kinoteātra "Splendid Palace" repertuārs līdz 1. oktobrim.  

Filmas TĒVS NAKTS publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Filmas "TĒVS NAKTS" publicitātes foto.

LIELAJĀ UN MAZAJĀ ZĀLĒ

RĪGAS STARPTAUTISKAIS KINO FESTIVĀLS (RIGA IFF)

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros Splendid Palace, Kino Bize, K Suns, Latvijas Nacionālajā Bibliotekā, kā arī Cafe Film Noir un Kaņepes Kultūras centrā. Festivālā šogad tiks izrādītas vairāk nekā 180 filmas 12 tematiskajās programmās un konkursu skatēs, kas ietvers gan pilnmetrāžas spēlfilmas un dokumentālās filmas, gan īsfilmas, animāciju un eksperimentālo kino. Festivālā norisināsies arī pasākumu programma industrijas profesionāļiem, publiskas diskusijas un tikšanās ar filmu veidotājiem. RIGA IFF noslēgumā tiks apbalvoti pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursu uzvarētāji.

 

RIGA IFF atklās savu programmu 18. oktobra vakarā ar režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilmu “Tēvs Nakts” – patiesu stāstu par latvieti Žani Lipki, kurš Otrā pasaules kara laikā Rīgā izglāba vairāk nekā piecdesmit cilvēkus.

 

Festivāla pirmā nedēļas nogale ir veltīta ģimenēm un bērniem. Tad programmas KIDS WEEKEND ietvaros, Rīgas vecākajā un krāšņākajā kinoteātrī Splendid Palace visas dienas garumā būs skatāmi jaunāko bērnu filmu seansi un darbosies rotaļu zona. 21. oktobra rītā būs skatāma animācijas īsfilmu izlase pašiem jaunākajiem – pirmsskolas vecuma skatītājiem. Sekojot pērn iedibinātajai tradīcijai, to veido festivāla vieskurators, un šogad tā ir dzejniece un bērnu grāmatu autore Inese Zandere.

 

Festivāla starptautiskajā pilnmetrāžas filmu konkursa programmā FEATURE FILM COMPETITION tiks izrādītas un izvērtētas 10 filmas no Baltijas jūras reģiona, tostarp arī Krievijas nacionālā kino festivāla Sočos “Kinotavr” galvenās balvas ieguvēja, aizkustinošā drāma “Pasaules sirds”, kas vēsta par kādu nomaļā Krievijas reģionā dzīvojošu veterinārārstu, kuram ir vieglāk saprasties ar suņiem nekā ar cilvēkiem. RIGA IFF apmeklēs arī filmas režisore Natālija Meščaņinova un galvenās lomas atveidotājs Stepans Devoņins. Konkursa programmas ietvaros būs iespēja noskatīties arī pašmāju režisora Jāņa Ābeles Latvijā un arī Francijā filmēto debijas pilnmetrāžas filmu “7 miljardi gadu pirms pasaules gala”, kas festivālā piedzīvos arī savu pirmizrādi, kā arī Dānijā populāro jauniešu pieaugšanas filmu “Team Hurricane”.

 

FESTIVAL SELECTION programmā, kas veidota no izcilām un nesen nozīmīgākajos festivālos pirmizrādītām filmām, būs skatāma daudzkārt godalgotā ungāru režisora Lāslo Nemeša nupat, Venēcijas kino festivālā pirmizrādītā filma “Saulriets”, kā arī itāļu kino meistara Paolo Virdzi romantiski valdzinošā komēdija “Maģiskās naktis”. Programmas ietvaros būs iespējams noskatīties arī dokumentālo filmu “Matangi/Maya/M.I.A.” par slaveno šrilankiešu izcelmes mūziķi un mākslinieci Mātanki Arulpirakācamu, kas popmūzikas pasaulē zināma kā M.I.A. Filma veidota no mākslinieces un viņas tuvāko draugu uzņemtā video materiāla 22 gadu laikā, atklājot spēcīgās personības pārdomas par mākslu, politiku un identitāti, kā arī atainojot viņas cīņu ar mūzikas industriju un medijiem.

 

RIGA IFF gaidāmas arī trīs jaunas filmu programmas – BERLINALE 2018 RIGA, kuras ietvaros būs skatāma Vācijas spilgtāko filmu izlase, tostarp, “3 dienas Kiberonā”, kas attaino 3 dienas pasaulslavenās aktrises Romija Šneideres dzīvē un šogad tikusi nominēta arī Berlīnes kinofestivāla galvenajai balvai “Zelta Lācis”, arhitektūras filmu programma ARCHITECT’S CUT, kā arī kino leģendai Ingmaram Bergmanam veltītā – INGMAR BERGMAN 100. Bergmana cienītājiem būs iespēja noskatīties trīs slavenā režisora meistardarbus – “Vasara ar Moniku”, “Čuksti un kliedzieni” un “Fanija un Aleksandrs”. Rīgā ar lekciju viesosies arī zviedru rakstnieks un kino kritiķis Stīgs Bjerkmans, kuru uzskata par vienu no Ingmara Bergmana daiļrades nozīmīgākajiem pētniekiem.

 

Šī gada retrospektīvas un izpētes programma POPCORN VENUS godinās un svinēs sievietes kino telpā. Programmas tapšanā piedalījusies festivāla vieskuratore Dita Rietuma, un tajā iekļautas piecas sieviešu režisētas filmas, tostarp, leģendārās itāļu režisores Liliānas Kavāni kulta filma “Nakts portjē”, franču režisores Anjēzes Vardas “Laime” – viens no slavenās režisores daiļrades sākuma darbiem, un Dorotijas Ārzneres 1937. gada “Līgava sarkanā”, ar ar Holivudas dīvu Džoanu Krofordi galvenajā lomā, kas Latvijā tiks izrādīta pirmo reizi, turklāt, no 35 mm kino lentes.

Programmā ARTDOCFEST/RIGA – kā allaž – ne vien izaicinoša dokumentālā kino programma, bet arī vairākas apaļā galda diskusijas ar filmu veidotāju, starptautisku mediju un viesu piedalīšanos. 20. oktobrī programmā gaidāma arī ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas, dokumentālā filma “Process” – intriģējošs un vēsturiski nozīmīgs stāsts par tiesas sēdi Maskavā, kad 1930. gadā, augstākā ranga juristi un inženieri tika apsūdzēti valsts apvērsuma organizēšanā. Filmas režisors arī festivāla laikā viesosies Rīgā.

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, festivāla ietvaros norisināsies arī programma industrijas profesionāļiem, piemēram, RIGA IFF FORUM – starptautisks Eiropas bērnu un jauniešu filmu tirgus kā arī virtuālās realitātes stāstniecībai veltīts pasākumu cikls, CRITICS MEETING – lekciju un diskusiju ciklu praktizējošiem un topošajiem kino kritiķiem, kā arī vispārizglītojošo skolu skolotājiem un EUROPEAN SCRIPT MEETING – profesionāļu tikšanās platformu, kas pulcē Eiropas topošo kino projektu pārstāvjus un kinoscenāristus. Īsfilmu veidotājiem paredzēta arī plaša SHORT RIGA pasākumu programma – filmu projektu prezentācijas un diskusijas.


Vairāk informācijas: https://rigaiff.lv/2018/lv/

 

KURTS FRIDRIHSONS. Latvija, 2018

Garums: 1 st. 6 min.

Dokumentālā filma, biogrāfija

Režisore: Dzintra Geka

“Personisks Gundegas Repšes stāsts par Kurtu Fridrihsonu – mākslinieku, garīgo skolotāju, autsaideru, ieslodzīto un nonkonformistu Latvijas vēstures līkločos.”

Kurta Fridrihsona personības izstarojums varbūt ir pat pāraudzis viņa mākslas nozīmību – jo nepakļāvīgu un vienlaikus mākslā spilgtu cilvēku padomju Latvijā nebija daudz. Kā brēcošs kontrasts padomju dzīves īstenībai bija šarms un vieglums, ko Fridrihsons nesa sev līdzi no pirmskara civilizētās Eiropas un brīvās, pazaudētās Latvijas. Viņš bija paraugs un iedvesmas impulss daudziem cilvēkiem, kuru garīgā pasaule negribēja pieņemt pastāvošo sistēmu. Jo lielāka distance šķir Fridrihsona fizisko esamību no šodienas, jo reljefāk ieraugāms viņa personības savrupais un izcilais spēks. Iepretim tūkstošu masai, kas šodien aizbildinās ar kolaborācijai komplimentāro frāzi “bija tādi laiki!”, tādējādi attaisnojot savu nepretošanos un samierināšanos ar sistēmas skrūvītes lomu, savrupnieks un piemērs citādai iespējai ir eksistenciāli svarīgs.

Vecuma ierobežojums: 7+

Filma latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Filmas PIRMIZRĀDE kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē 11. oktobrī plkst. 19.00. 

Mazajā zālē: 01.11. seanss 16.15

 

HOMO NOVUS. Latvija, 2018

Romantiska komēdija

Filmas garums: 2 stundas

Režisore: Anna Viduleja

Lomās: Igors Šelegovskis, Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Andrejs Žagars, Intars Busulis, Kaspars Kambala

Pēc Anšlava Eglīša romāna HOMO NOVUS motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatās uz kaislībām 30. gadu beigu Rīgas mākslinieku dzīvē.

1938. Nabadzīgs mākslinieks Juris Upenājs ierodas Rīgā no laukiem tajā pašā laikā, kad izsmalcinātais Eižens Žibeika atgriežas no gleznošanas Parīzē ar cerībām saņemt sava tēvoča ievērojamo mantojumu. Kamēr mākslai uzticīgais Upenājs ar krāsainās Rīgas bohēmas palīdzību kāpj arvien augstāk, talantīgais diletants Žibeika krīt arvien zemāk. Vecais Žibeika visu savu mantojumu atstājis mākslinieku konkursam, kurā tiek piešķirta stipendija mācību braucienam uz Parīzi. Upenājs kuratora un kritiķa Kurcuma vadībā sastopas ar mākslas pasaules komiskajiem personāžiem un viņu atšķirīgo attieksmi pret dzimtajām un pārņemtajām izteiksmes formām, pieredz panākumus un izgāšanos, nicinājumu un mīlestību. Eižens Žibeika zaudē naudu, mīļoto sievieti un konkursu, taču gūst glābiņa iespēju, nododoties savai glezniecībai. Upenājs triumfē konkursā, atmetot visus mēģinājumus pielāgoties manierisma modei un sekojot gleznotāja vecmeistara Piegāza padomam: "Patiesi mākslinieki cenšas gleznojot izprast, pietuvoties un atklāt savas tautas garu."

Reklāma
Reklāma

Vecuma ierobežojums: 12+

Filma latviešu valodā ar subtitriem krievu un angļu valodā.

Lielajā zālē: 01.11. seanss 14.30

 

BOHĒMISTA RAPSODIJA (Bohemian Rhapsody). Anglija, ASV, 2018

Garums: 2 st. 14 min.

Drāma, mūzika, biogrāfija

Režisors: Bryan Singer

Lomās: Joseph Mazzello, Rami Malek, Mike Myers, Aidan Gillen, Lucy Boynton, Tom Hollander

Fredijs Merkūrijs - roka leģenda, dumpinieks, bohēmists un ģēnijs, kurš lauzis visus stereotipus un atstājis neizdzēšamu iespaidu uz rokmūziku. Filma stāsta par grupas „Queen” galvu reibinošo ceļu uz panākumiem, pateicoties radītajām kulta dziesmām un revolucionārajam skanējumam, kā arī grupas atrašanos uz izjukšanas robežas Merkūrija nekontrolējamā dzīvesveida dēļ. Mūziķu triumfālā atkalapvienošanās koncertam „Live Aid” ir kļuvusi par vienu no izcilāko uzstāšanos visā rokmūzikas vēsturē.

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Dažos seansos Kinoteātrī "Splendid Palace" no 1.novembra.

Mazajā zālē: 01.11. seanss 20.15

 

TĒVS NAKTS. Latvija, 2018

Garums: 1 st. 26 min.

Drāma, vēsture, biogrāfija

Režisors: Dāvis Sīmanis

Lomās: Artūrs Skrastiņš, Ilze Blauberga, Matīss Kipļuks, Mihails Karasikovs, Toms Treinis, Steffen Scheumann, Imants Erdmans, Milena Gulbe, Arnis Ozols, Henrijs Arājs

IZGLĀBT VIENU DZĪVĪBU NOZĪMĒ IZGLĀBT VISU PASAULI

Patiess stāsts par rīdzinieku Žani Lipki, kurš kara laikā slēpa desmitiem cilvēku.

To, ka Žanis Lipke kļūs par varoni, nespēja iztēloties neviens. Pa dienu viņš strādāja militārās aviācijas noliktavās, bet naktīs pārvadāja kontrabandu. Brīdī, kad nacisti sāka izrēķināties ar Rīgas iedzīvotājiem, viņš pieņēma lēmumu, kas varēja izrādīties liktenīgs gan viņam pašam, gan viņa sievai un mazajam dēlam. Burtiski vācu karavīru acu priekšā drošībā tika nogādāti vairāk nekā piecdesmit cilvēku. Patvērumu izglābtajiem Žanis iekārtoja pats savās mājās.

Kas bija Žaņa Lipkes drosmes noslēpums – azarts, pārgalvība, spīts vai vienkārši spēja ekstremālos apstākļos saglabāt cilvēcību?

Vecuma ierobežojums: 16+

Filma latviešu, jidišs, krievu valodā ar subtitriem krievu valodā.

Kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā no 1.novembra.

Lielajā zālē: 01.11. seanss 19.00 – īpašais seanss ar radošo grupu!

 

PUTINA LIECINIEKI (PUTIN’S WITNESSES). Latvija, 2018

Garums: 1 st. 47 min.

Dokumentālā filma

Vēsture, politika

Režisors: Vitaly Manskiy

Dokumentālajā filmā “Putina liecinieki” atainotie notikumi sākas 1999. gada 31. decembrī, kad Krievija tika iepazīstināta ar tās jauno prezidentu. Filmas pamatā ir Mansku ģimenes privātā arhīva video un Vitālija Manska filmu darba materiāli, kas līdz šim nav nonākuši līdz ekrānam. Tie ir unikāli dokumentāli kadri par patiesajiem cēloņiem un sekām operācijai “Pēctecis”, kuras rezultātā Krievija ieguva prezidentu, kurš joprojām vada valsti. Filmas varoņi ir Mihails Gorbačovs, Boriss Jeļcins, Vladimirs Putins un Krievijas tauta, kas, kā parasti, ir kluss liecinieks savam liktenim.

Vecuma ierobežojums: 7+

Filma krievu valodā ar latviešu subtitriem.

Kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā no 1.novembra.

Aicinām apmeklēt īpašo seansu 4.novembrī plkst. 18.15 Kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē, pēc kura piedāvājam tikties ar filmas režisoru!

Mazajā zālē: 01.11. seanss 18.00

 

 

 Kases darba laiks: Darbadienās no plkst. 15:00 līdz pēdējā seansa sākumam, brīvdienās no plkst. 12:00 līdz pēdējā seansa sākumam.


Ieskaties: www.splendidpalace.lv