Muzeju nakts 2014. TOP 10 pasākumi, ko apmeklēt

17. maijā jau 10 gadu norisināsies Muzeju nakts, noslēdzot trīsgadu ciklu, ko veido trīs krāsas un trīs Latvijas dārgumi - zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars. Trīsgadu cikls tematiski iezīmē dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu un brīnumaino saules akmeni – dzintaru. Lai to parādītu, muzeji ir sarūpējuši patiesi bagātu un interesantu pasākumu programmu. 

Foto no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva.

Daudz tiek runāts par pasākumiem, kas notiks Rīgā, taču Muzeju nakts aktivitātes notiks visā Latvijā. Tādēļ piedāvājam 10 interesantus pasākumus citviet Latvijā. Sēžamies mašīnās un laižam!

Muzeju nakts Minhauzena muzejā (Salacgrīvas novadā). Sarkanā, tu ugunīgākā no krāsām, Kas manu sirdi piepilda ar mīlu

Vakars sāksies ar Liepupes amatierteātra uzvesto Andreja Miglas izrādi  „Mīlestības tīklos” (režosore Inese Broka). Tam sekos gājiens ar lāpām uz Lielo Minhauzena alus kausu un Minhauzeniskas aktivitātes pie Lielā alus kausa. Būs iespējams Muzeja ekspozīcijas apmeklējums gida pavadībā, iestiprināšanās kafejnīcā, odu dzenāšana pie ugunskura.

 

Muzeju nakts Naukšēnu cilvēkmuzejā (Naukšēnu novadā). Mūspuses dzintars – medus

No plkst. bitenieks iepazīstinās par bišu dzīvi, viņu produktu daudzveidību, izmantojamību. Būs iespēja arī nodegustēt, nopirkt šos produktus. Būs konkurss “Ko ēdamu varam pagatavot no medus?”

Interesenti varēs pagatavot medus skrubi ar dzintara puteklīšiem, ņemt to uz mājām un pamēģināt, kāds sanācis. Naukšēnu muižas zālē notiks koncerts un konkursa uzvarētāju apbalvošana. Bet pusnaktī ikgadējais plosta brauciens pa izgaismoto Rūjas upi. Šoreiz ar gondolu “Ruhjas Donalds”.

 

Muzeju nakts Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā. Dzintara stāsti. Sarkanais

No plkst. 19.00 mākslas izstāžu zālē ikvienam būs iespēja apjaust vecmeistaru glezniecības spozmi: Mūsu dzintars – mūsu gleznotāji. Paralēli varēs apskatīt rotaļlietu meistares Innas Smirnovas izstādi „Kaķu nams”. No 19.00 tikai Muzeju naktī Dzintars un Sarkanais spēlēsies ar muzeja eksponātiem un mākslas objektiem. Būs arī diapozitīvu multfilmu demonstrēšana. Īpaša aktivitāte tiem, kuri vēlas gozēties uz sarkanā paklāja: Esi muzeju nakts zvaigzne! Nāc sarkanā  tērpā un nofotografējies uz sarkanā paklāja!

Vēr šajā muzejā aktivitāte „Kas lācītim vēderā?” (foto rentgens) un Muzeju nakts koncerts muzeja pagalmā.

 

Muzeju nakts Daugavpils cietoksnī. Dzintara istabas meklējumos

Daugavpils cietoksnī būs lieliska iespēja apskatīt tādus cietokšņa objektus, kuri ikdienā ir slēgti, spēlēt spēli „Dzintara istabas meklējumos” un, kas zina, varbūt arī atrast!

 

Muzeju nakts Latvijas lauksamniecības universitātes muzejā. Atrodi dzintaru Jelgavas pilī!

Paralēli notiks vairākas izstādes: „Sarkans, oranžs, dzeltens”, „Dzintars – dzimtas relikvija”, „Jelgavas pils pastkartēs”. Būs studentu aktivitātes ”Katram savs dzintars”. Varēs baudīt JDK Skalbe un draugu sadanci "Man liekas, ka lidot protu..." un koru koncertu „Dziesmas kā dzintari”. Mazo apmeklētāju priekam darbosies radošā laboratorija „Sarkanā krāsa” un radošā darbnīca ”Dorotejas vēstules”. Interesentiem - augsnes muzeja ekspozīcija Lauksaimniecības fakultātē.

 

Muzeju nakts Enerģētikas muzejā Ķegumā. Dzintara saulriets pie Daugavas

Būs dejotāju priekšnesumi, eXperimenti ar Fizmix, dzintarkrāsas sveču liešana no bišu vaska, papīra izgatavošanas darbnīca, cukurgailīšu veidošana dzintara krāsā, makaronu rotu darbnīca, foto studija. 

Enerģētikas muzejā varēs baudīt retro kino „Kā tapa Ķeguma spēkstacija – Kārļa Dumbrāja atmiņas”.

Vakara gaitā pastāvīgā ekspozīcija un izstādes ”Elektrība dara visu” un „Ķeguma spēkstacijas būvniecība caur Eduarda Krauca fotoobjektīvu”. Būs arī cienasts - dzintarkrāsas zupa!

 

Reklāma
Reklāma

Muzeju nakts Dobeles novadpētniecības muzejā. …tādēļ es mīlēju visu, kas ir sarkans...

Šajā muzejā pasākumi sāksies jau no 11.00 dienā ar izstādi par Dobeles brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības vēsturi un izstādi "Dobeles Mākslas skolas pedagogu darbi". Būs arī ekspresizstāde „Sērkociņi” no Kuldīgas novada muzeja kolekcijas.Visas dienas garumā norisināsies erudīcijas spēle - orientēšanās.

Vakarā būs dažādas aktivitātes pie VUGD Zemgales reģiona brigādes Dobeles daļas, piemēram, tehnikas un dažādu ierīču demonstrācija, par ko bērni būs sajūsmā. Būs arī radošās darbnīcas un uguns sprakšķu našķi un mīlestības dzēriens. Vērts dzirdēt stāstījumu par Dobeles brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības vēstures izstādi un redzēt Dobeli kinolentēs. Būs filmu kolāža – Padomju laika kino žurnāla fragmenti par Dobeli un tās apkaimi. Bet pirms filmas kolāžas-retrospekcijas – muzeja vēsturnieka komentārs. Noslēgumā ugunīgās dejas un dziesmas un izzinoša pastaiga uz Dobeles pilsdrupām.

 

Muzeju nakts Lapmežciema novada muzejā Engures novadā. Dzintara krāsu vilinājums

Lapmežciema novada muzejā Muzeju nakts solās būt krāsaina un skanīga. Varāsim klausīties Ķemeru Nacionālā parka darbinieku uzrunu „Zeltainā dzintara lāse”, skatīties Lapmežciema sākumskolas grupu uzvedumu „Saules akmentiņi”, klausīties Jelgavas tirkīzzilā kora koncertu Žorža Siksnas vadībā „Tik sarkans dzintars vien”. Līdzās muzeja patstāvīgajai ekspozīcijai varēs apskatīt rotu izstādi „Kurzemes dārgakmeņi” un fotoizstādi „Mēs – pie Dzintara jūras”. Ķemeru Nacionālā parka darbinieku vadībā būs atraktīvas nodarbības lieliem un maziem – „Vai tu zini dzintara valodu?”. Un, protams, svētku cienasts. 

 

Muzeju nakts 2014 Talsu novadā - Latvijas Lauksaimniecības muzejā. Reiz ugunīgā naktī…

Vakars sāksies ar sadzīviskām ainiņām, ko izspēlēs Ugāles amatierteātra „Ugāles drāma” kolektīvs. Ar sirdij tīkamām melodijām apmeklētājus priecēs Talsu pūtēju orķestris.

Būs jestras aktivitātes muzeja pagalmā: "Esi drošs ikdienā! Viens par visiem, visi par vienu!", Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Talsu reģiona brigādes ugunsdzēsības tehnikas un prasmju paraugdemonstrējumi, mazo un lielo apmeklētāju izglītošana par ugunsdrošību mājās, darba vietās un skolā. -Kā pareizi rīkoties ugunsnelaimes gadījumā, un kā palīdzēt ne tikai sev tuvajiem, bet arī svešiem, nelaimē nonākušiem cilvēkiem. Aktivitātes būs arī muzeja telpās: muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstāžu apskate, amatnieku, rokdarbnieču un mājražotāju tirgus lustes, radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem - vaska sveču liešanas prasmi palīdzēs apgūt Inga Zviedriņa, bet metāla rotu darināšana kopā ar rotkali Uldi Melbergu no Kuldīgas. Noslēgumā svētku cienasts apmeklētājiem – gardās ugunīgās viras baudīšana un tumsas prom gaiņāšana ar seno lukturu liesmiņām.

 

Muzeju nakts Liepājā. Pie dzintara jūras

Liepāja apmeklētājus sagaidīs ar plašu un daudzveidīgu programmu. Te piedāvājam nelielu izlasi:

Ēnu teātris „Mazā prinča pasaule”un radošās darbnīcas bērniem Liepājas muzejā. 

No plkst. 20 līdz 21 Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē apmeklētājus ar tautā iecienītiem populārās mūzikas skaņdarbiem priecēs ansamblis „Aleksandra kvartets”. Tā sastāvā spēlē trīs akordeonisti – Aleksandrs Ļebedevs, Tamāra Paure, Guntis Ābols un pianiste Cilda Ļebedeva. Koncerta programmā skanēs komponistu A. Vosena, K. Morgana, D. Rīda u.c. kompozīcijas.

No plkst. 19 līdz 20 muzeja dārzā viduslaiku štātes, dejas un tikumus rādīs seno deju grupa „Ballare”. Grupas nosaukums itāļu valodā nozīmē „dejot”. Grupas „Ballare” dejotāji aicinās visus klātesošos pievienoties dejās, tādējādi nojaucot robežas starp dejotājiem un skatītājiem. 

No 21.00muzeja dārzā svinīga muzeja izgaismošana, komedianti, burvju triki un manipulācijas viduslaiku stilā. Viduslaiku ielu mākslinieku ādā iejutīsies cirka studijas „Beztemats” dalībnieki.

Plkst. 21 muzeja dārzā viduslaiku dziesmas, skaņas un ritmus izdziedās senās mūzikas ansamblis „Canto”. Tulkojumā no latīņu valodas „Canto” nozīmē „es dziedu”.

Plkst. 22 muzeja dārzā koncertu sniegs grupa „Levīti” – soliste Helēna Kozlova un domubiedri. Koncertā skanēs vokāli instrumentālas kompozīcijas, kurās galvenais akcents ir Helēnas Kozlovas garīgi poētiskie teksti. Grupa „Levīti” atskaņo aranžētu autormūziku, kurā var saklausīt gan etno, gan bossa nova, folka un mazliet džeza noskaņas. 

Plkst. 24 akciju „Muzeju nakts” noslēgs kamermūzikas koncerts „Iedzintarojumi”. Klasiskās mūzikas skaņdarbus atskaņos izcilas Liepājas Simfoniskā orķestra pārstāves – Mirjama Pavļenko (vijole), Agrita Kukuka (vijole), Dace Ruperte (alts) un Urzula Jurjāne (čells). 

 

 

Visu plašo Muzeju nakts piedāvājumu skaties http://muzeju-nakts.lv/