Esplanādē 1.maijā notiks vērienīgs pasākums par godu 10 gadu Latvijas iestājai ES

Atzīmējot 10. gadadienu kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" 1.maijā visas dienas garumā notiks daudzveidīga kultūras un izklaides programma visai ģimenei  "Daudz laimES!".
Ģimenēm un bērniem dažādas norises plānotas jau no plkst. 12.00, kad Esplanādē varēs noskatīties animācijas filmu programmu, bet vēlāk sekos „Dirty Deal Teatro” izrāde „Kā saule gadījās” un Latvijas Leļļu teātra aktieru koncerts.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Ģimenēm un bērniem dažādas norises plānotas jau no plkst. 12.00, kad Esplanādē varēs noskatīties animācijas filmu programmu, bet vēlāk sekos „Dirty Deal Teatro” izrāde „Kā saule gadījās” un Latvijas Leļļu teātra aktieru koncerts.

 

 

Pasākuma laikā kultūras vasarnīca "Esplanāde 2014" pārvērtīsies par Eiropas māju, kurā būs gan viesistaba, gan bērnistaba, virtuve un pat sporta zāle.

 

Neformālā svētku gaistonē no plkst.12 līdz pat plkst. 21 notiks gan izrādes un koncerti ģimeņu auditorijai, gan dažādu žanru pazīstamu mūziķu uzstāšanās, darbosies vairākas radošās darbnīcas bērniem, būs Eiropas ēdienu degustācijas, un ikkatrs varēs Eiropas viesistabā uzzināt atbildes uz aktuāliem jautājumiem par ES.

 

“Man prieks, ka Latvija Eiropas Savienībai pievienojās tieši maijā, jo tas mums ļauj svinības rīkot gada skaistākajā laikā. 10 gadi valsts mūžā nav daudz, bet cilvēka dzīvē tas ir vērā ņemams nogrieznis - es ceru, ka starp svētku apmeklētājiem būs daudz tādu, kas ir jaunāki par Latviju Eiropas Savienībā. Svinēsim kopā -  gan tie, kas labi atceras Latvijas ilgo atgriešanos Eiropā, gan tie, kam tā ir pašsaprotamība", saka Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

 

Ģimenēm un bērniem dažādas norises plānotas jau no plkst. 12.00, kad Esplanādē varēs noskatīties animācijas filmu programmu, bet vēlāk sekos „Dirty Deal Teatro” izrāde „Kā saule gadījās” un Latvijas Leļļu teātra aktieru koncerts. Līdztekus radošajās darbnīcās ģimenes un paši jaunākie pasākuma apmeklētāji varēs izkrāsot ES valstu pasakas, uzmeistarot sev svētku vējdzirnaviņas un uzzināt par dažādu Eiropas valstu simboliem, piedalīties leļļu animācijas filmiņas veidošanā, kā arī izgreznot un pat peldināt kuģīšus.

 

Latvisko „stīgu” Eiropas kontekstā pēcpusdienā uz skatuves aizskars Laimas Jansones un DJ Monsta koncerts, kā arī grupas „Elektrofolk” uzstāšanās, savukārt, tuvojoties vakaram, klausītājus ar eiropeiskām melodijām sola priecēt kvartets „Brokastis četratā” un soliste Aija Vītoliņa, čellu grupa „Da Gamba”, kā arī „Mirage Jazz Orchestra”.

Reklāma
Reklāma

 

Eiropas mājas Sporta zālē ikkatrs tiks aicināts piedalīties savdabīgā akcijā: minoties uz velotrenažieriem, visiem kopā dienas laikā aizceļot līdz Briselei. Eiropas mājas virtuve savukārt piedāvās nogaršot dažādu Eiropas valstu ēdienus.

 

Līdzās dažādām atrakcijām un koncertiem Eiropas mājas viesu istabā varēs iegūt noderīgu informāciju par ES, uzzināt par gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, atraktīvā veidā izzināt dažādas nopietnas tēmas. Dienas laikā savā skatījumā par 10 Eiropas Savienībā pavadītajiem gadiem dalīsies gan sabiedrībā populāri mākslinieki, mūziķi un sportisti, gan amatpersonas.

 

Kā jau dzimšanas dienā pienākas, Eiropas māja būs atbilstoši uzposta – no 1. līdz pat 10. maijam kultūras vasarnīcu „Esplanāde 2014” rotās 12 zvaigznes, tādejādi ikkatram pasākuma apmeklētājam un ikdienas garāmgājējam atgādinot par Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts 10. gadskārtu.

 

Pasākumu „Daudz laimES” rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un nodibinājums „Rīga 2014”.

 

Nedaudz no vēstures:

2004.gada 1. maijā Latvija līdz ar 9 citām valstīm pievienojās ES, kļūstot par daļu no pasaules lielākā tirgus un ietekmīgākā valstu kluba. Gadu iepriekš referendumā  savu “jā” dalībai ES teica Latvijas vēlētāji.

 

1950. gada 9. maijā - piecus gadus pēc Otrā pasaules kara beigām - Francijas ārlietu ministram Roberts Šūmans nāca klajā ar plānu apvienot Eiropas valstu ogļu un tērauda nozares, lai tā novērstu vēl viena kara iespēju. Šī ideja kļuva par Eiropas Savienības sākumpunktu, tāpēc 9. maiju visā Eiropas Savienībā atzīmē kā Eiropas dienu.