Rīgā notiks XV starptautiskais masku tradīciju festivāls

Lai maskošanās tradīciju saglabātu, popularizētu un attīstītu mūsdienās, ik gadus dažādās Latvijas vietās tiek organizēti starptautiskie masku tradīciju festivāli. Šogad Rīgā no 14. līdz 16. februārim norisināsies XV starptautiskais masku tradīciju festivāls. Festivālā piedalīsies 24 masku grupas no Latvijas, Lietuvas un Krievijas.
Mūsu nacionālā bagātība ir gan daudzveidīgie dažādo novadu tautas tērpi un dziesmas, gan arī dažādie masku gājieni, un arī pašu maskoto ļaužu nosaukumi. Latvijā to ir vairāk kā 70 - čigōni, miežvilki, vastlāvji, kōzu čigani, ķuļi, budēļi, ķekatas, kurcumi, miežvilki, galenkas, dādi, tatari, kaitys, spokstiņi u.c.

FOTO: Marika Eglīte

Mūsu nacionālā bagātība ir gan daudzveidīgie dažādo novadu tautas tērpi un dziesmas, gan arī dažādie masku gājieni, un arī pašu maskoto ļaužu nosaukumi. Latvijā to ir vairāk kā 70 - čigōni, miežvilki, vastlāvji, kōzu čigani, ķuļi, budēļi, ķekatas, kurcumi, miežvilki, galenkas, dādi, tatari, kaitys, spokstiņi u.c.

 

Maskas un maskošanās tradīcijas

Maskošanās tradīcijas nāk no tāliem laikiem un joprojām nav zaudējušas savu nozīmību. Visām tautām viņu kultūras tradīcijās dzīvo daudzveidīgi, noslēpumaini, neikdienišķi masku tēli.  Maskas  mūs sasaista ar citu pasauli, ļauj sazināties ar  senču un dabas gariem. Maskošanās mērķis ir palīdzēt pārvarēt krīzes brīžus, atjaunoties, iegūt spēku. Maskotie tēli mājai un tajā mītošai saimei nes svētību, veselību,  aizsardzību, nodrošina auglību un ražu, izdošanos darbos. 

 

Arī latviešu kultūrtelpā maskām un maskošanās tradīcijām ir ļoti nozīmīga vieta. Mūsu nacionālā bagātība ir gan daudzveidīgie dažādo novadu tautas tērpi un dziesmas, gan arī dažādie masku gājieni, un arī pašu maskoto ļaužu nosaukumi. Latvijā to ir vairāk kā 70 - čigōni, miežvilki, vastlāvji, kōzu čigani, ķuļi, budēļi, ķekatas, kurcumi, miežvilki, galenkas, dādi, tatari, kaitys, spokstiņi u.c.

 

 

Ko piedāvā festivāls

 

14. februāris, piektdiena


19.00 Ārvalstu un Latvijas masku grupu koncerts Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā Ģilde"

 

15. februāris, sestdiena

 

11.00   Konference un meistarklases RKTMC "Mazā Ģilde"

 

15.00   Lielais masku gājiens Vecrīgā: Rātslaukums - Kaļķu iela - Līvu laukums - Amatu iela

 

16.00   Masku grupu izrādes Vecrīgā: Līvu laukums, Doma laukums, Rātslaukums

Reklāma
Reklāma

 

17.00   Masku grupu saiets un rituālās darbības RKTMC "Mazā Ģilde"

 

21.00   Danču vakars RKTMC "Mazā Ģilde"

 

21.30   Individuālo masku skate Līvu laukumā

 

 

16. februāris, svētdiena

 

11.00   Meteņa svinēšana un Festivāla noslēgums Brīvdabas muzejā

 

 

Dalībnieki

Latvija: Andrejbērni, vecīši, čigāni, kaitys, miežvilki, budēļi, amatnieki, ķekatas un citas masku grupas no Bārbeles, Dagdas, Katlakalna, Liepājas, Līvāniem, Madonas, Mālpils, Ogres, Preiļiem, Rēzeknes, Rīgas, Salacgrīvas, Sarkaņiem, Tārgales, Vidrižiem.

 

Lietuvu pārstāvēs Klaipēdas folkloras kopa "Kuršu ainiai" un Kurtuvēnu folkloras kopa, kuras rādīs Užgavēņa (Meteņa) masku tradīcijas.

 

Krievija: Maskavas vēstures un novadpētniecības biedrība "Metsänen kundem" (Meža kopiena) atveidos mītu par Pasaules radīšanu, kas sakņojas somugru mitoloģijā.

 

Konferencē un meistarklasēs piedalīsies masku tradīciju speciālisti no Latvijas, Lietuvas un Krievijas, ka arī antropologs Čezāre Popi no Itālijas.

 

Festivālu organizē Latvijas Folkloras biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru. Atbalsta Rīgas dome.